ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέος «Τειρεσίας» για όσους χρωστούν στην εφορία – Ποιοι μπαίνουν στο στόχαστρο

Έναν νέο Τειρεσία για τις οφειλές στο δημόσιο φέρνει το υπουργείο Οικονομικών για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία.

 

 

Το ΥΠΟΙΚ αρχίζει την αποστολή ειδοποιητηρίων στους φορολογούμενους να ρυθμίσουν άμεσα τις οφειλές, διαφορετικά θα μπαίνουν στη black list που δημιουργείται για τους κακοπληρωτές. 

Συγκεκριμένα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων ξεκινά την αποστολή ηλεκτρονικών επιστολών σε όσους χρωστούν στην εφορία περισσότερα από 150.000 ευρώ. Αυτό θα είναι το πρώτο καμπανάκι πριν αρχίσουν οι σαρωτικές κατασχέσεις, με στόχο να εισπραχθούν όσο το δυνατό μεγαλύτερα ποσά από συνολικές οφειλές ύψους 85 δισ. ευρώ προς το δημόσιο. 

 Ετοιμάζεται νέα «μαύρη λίστα» οφειλετών στην εφορία- Ποιοι κινδυνεύουν

Λιγότερα από 20 δισ. ευρώ από αυτά όμως κρίνονται εισπράξιμα, καθώς η συντριπτική πλειοψηφία των ληξιπρόθεσμων χρεών αφορά σε πτωχευμένους, ανύπαρκτα ΑΦΜ, πεθαμένους, ή ακόμα και φορολογούμενους οι οποίοι είναι φυλακισμένοι για φορολογικές απάτες και υπεξαίρεση.

Για τις επιχειρήσεις αναγράφονται: ΑΦΜ, επωνυμία, διεύθυνση έδρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Το όριο παραμένει στις 150.000 ευρώ βασικής οφειλής, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, στο οποίο όμως προστίθενται τόκοι, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η δημοσιοποίηση της λίστας θα γίνει πλέον από την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (www.publicrevenue.gr) και από την ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ.

Η λίστα θα επικαιροποιείται ανά τρίμηνο και θα περιλαμβάνει για τα φυσικά πρόσωπα: ΑΦΜ, ονοματεπώνυμο, όνομα πατέρα και μητέρας, βασική οφειλή, συνεισπραττόμενα, σύνολο οφειλόμενου ποσού και παρατηρήσεις.

Tο υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζεται να δώσει στη δημοσιότητα την πρώτη «μαύρη» λίστα με τους οφειλέτες άνω των 150.000 ευρώ. Σύμφωνα με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, ανοίγει και ο δρόμος για την συνεννόηση των αρμόδιων οικονομικών υπηρεσιών με την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων, πριν ξεκινήσει η αποστολή των ειδοποιητηρίων.

 Πώς θα γίνεται με χρέωση καρτών η πληρωμή των οφειλών στην εφορία

Πρόκειται για τροποποίηση παλαιότερης απόφασης του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία είχε οδηγήσει στην ανάρτηση της πρώτης ηλεκτρονικής λίστας 6.000 νομικών προσώπων με συνολικές οφειλές ύψους 30 δισ. ευρώ και στη συνέχεια μιας δεύτερης λίστας 4.151 ιδιωτών με ληξιπρόθεσμα χρέη ύψους 14,877 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως και τότε το βασικότερο πρόβλημα που προέκυπτε από αυτές τις λίστες είναι εταιρίες που είχαν πτωχεύσει ή ιδιώτες που είχαν πεθάνει και λογίζονταν ως οφειλέτες, ακόμη και άτομα ή επιχειρήσεις με ανύπαρκτα ΑΦΜ.

Με βάση τη νέα απόφαση, από τη μαύρη λίστα εξαιρούνται οφειλές οι οποίες κρίνονται ανεπίδεκτες είσπραξης, αλλά και ληξιπρόθεσμα χρέη αποβιωσάντων οφειλετών καθώς και οφειλές για τις οποίες έχει χορηγηθεί αναστολή καταβολής με προσωρινή διαταγή, δικαστική απόφαση, πράξη διοικητικού οργάνου ή εκ του νόμου.

 Εγκύκλιος – γροθιά για τα ληξιπρόθεσμα. Πότε κάποιος χάνει τις 100 δόσεις

Για ανήλικους οφειλέτες αναγράφονται μόνο τα αρχικά του επωνύμου, του ονόματος, του ονόματος του πατέρα και της μητέρας, η συνολική οφειλή χωρίς το ΑΦΜ και με την ένδειξη «ανήλικος» στις παρατηρήσεις.

Σημειώνεται ότι από το σύνολο των 85 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμων χρεών ιδιωτών προς το δημόσιο, τα 12 δισ. ευρώ δημιουργήθηκαν το 2015.