ΔΙΕΘΝΗ

Διπλωματικό θρίλερ στις Βρυξέλλες – Προς μαραθώνια Σύνοδο – Το «βέτο» της Ελλάδας

Σε θρίλερ εξελίσσονται οι συζητήσεις των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες για το θέμα της παραμονής ή μη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

Η συνεδρίαση που επρόκειτο να αρχίσει στις 17:00 (ώρα Ελλάδας) αναβλήθηκε για το βράδυ, ανέφερε ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος, κάνοντας λόγο για "κρίσιμη" κατάσταση.

Σύμφωνα με τον εν λόγω αξιωματούχο, από τους ηγέτες και τις αντιπροσωπείες να κλείσουν δωμάτια σε ξενοδοχεία για απόψε.

"Η κατάσταση είναι κρίσιμη. Η συνεδρίαση που ήταν προγραμματισμένη για τις 15:00 ώρα Γκρίνουιτς μόλις ακυρώθηκε και η συνάντηση των ηγετών αναβλήθηκε, το νωρίτερο για το δείπνο. Τους ζητήθηκε να κλείσουν ξενοδοχεία για αύριο", είπε ο αξιωματούχος αυτός.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε «ιδιαίτερα κρίσιμο» σημείο προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία την οποία να κρίνει ικανοποιητική ο συντηρητικός πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε ο τελευταίος να υποστηρίξει την παραμονή της χώρας του στην Ένωση στο επικείμενο βρετανικό δημοψήφισμα για το θέμα.

Η συνεδρίαση η οποία είχε προγραμματιστεί για τις 7 το βράδυ ώρα Ελλάδος αναβλήθηκε και οι ηγέτες αναμένεται να συνεχίσουν τις συνομιλίες τους στο δείπνο ή και αργότερα.

Τις τελευταίες ώρες στις Βρυξέλλες διεξάγονται διμερείς και τριμερείς διαβουλεύσεις, ενώ η ώρα που θα συνέλθει το σύνολο των ηγετών παραμένει ακόμη άγνωστη.

Τα «αγκάθια» 

Σε γενικές γραμμές καταγράφεται η ανησυχία πολλών χωρών ότι μπορεί να γίνουν πολύ μεγάλες παραχωρήσεις προς την Βρετανία. Σημαντικό ζήτημα για πολλές χώρες αποτελεί το πλαίσιο των αλλαγών στην παροχή βρετανικών επιδομάτων σε υπηκόους άλλων χωρών της ΕΕ και το νομικό ζήτημα της εξαίρεσης από τη ρήτρα της μεγαλύτερης πολιτικής ενοποίησης. 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σημειώνει ότι «θα κάνει τα πάντα ώστε να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ». Παραδέχτηκε ότι υπάρχουν διαφωνίες αλλά υπάρχει «η θέληση». Η Γαλλία πάλι κρατά πιο αυστηρή στάση με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ να τονίζει ότι υπάρχει το ενδεχόμενο να γίνουν «υπερβολικές παραχωρήσεις» στη Βρετανία, κυρίως όσον αφορά το βάρος της στο μπλόκο ευρωπαϊκών αποφάσεων. 

«Θέλω να μείνει η Βρετανία στην ΕΕ, αλλά πάνω από όλα ελπίζω πως η Ευρώπη θα μπορεί να προχωρά, να γίνεται πιο ισχυρή, και να μην μπορεί αυτό το να το σταματήσει κανένας αρχηγός κράτους» είπε. «Το ζήτημα είναι ολόκληρη η Ευρώπη, όχι μία χώρα» ανέφερε.  

Το «βέτο» της Ελλάδας

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Αθήνα προειδοποιεί ότι δεν θα υπογράψει το κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής (επομένως και ενδεχόμενη συμφωνία με τη Βρετανία), εάν δεν υπάρξει ρητή δέσμευση από όλους για μη κλείσιμο των βορείων συνόρων της χώρας.