ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χάσμα διαπραγμάτευσης στο ασφαλιστικό – Αδιεξόδο σε επικουρικές και εθνική σύνταξη

Για ακόμη μια φορά, στη χθεσινή συνάντηση Κατρούγκαλου-θεσμών, διαπιστώθηκε το χάσμα στο ασφαλιστικό μεταξύ των δύο πλευρών. Οι δανειστές επιδεικνύουν αδιάλλακτη στάση θέτοντας ολοένα και υψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεων τους. Στο φορολογικό, το ΔΝΤ επιμένει να μειωθεί το έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, ενώ η κυβέρνηση θέλει να παραμείνει ως έχει. Αλλά και στα κόκκινα δάνεια, το Ταμείο θέλει οριστική απελευθέρωση της πώλησής τους σε funds, ενώ η κυβέρνηση ζητά τριετή διορία.

 

 

Στις 13.00 μετά το μεσημέρι έχει οριστεί νέο ραντεβού του υπουργού Εργασίας με το κουαρτέτο, προκειμένου να γυφυρωθούν οι διαφορές κυρίως στην Εθνική Σύνταξη και τα ποσοστά αναπλήρωσης, ενώ αγεφύρωτες φαίνονται οι διαφορές στις Επικουρικές που θεωρείται απίθανο να κλείσουν σήμερα.

Η χθεσινή συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών κατέληξε σε αδιέξοδο παρά το γεγονός ότι η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας προσήλθε έχοντας εξετάσει παρεμβάσεις- υποχωρήσεις τόσο στην εθνική σύνταξη όσο και στα ποσοστά αναπλήρωσης, ώστε να κλείσει η διαπραγμάτευση για το ασφαλιστικό, αφήνοντας ανοικτό μόνο το ζήτημα των περικοπών των επικουρικών συντάξεων.

Το αδιέξοδο που καταγράφηκε στη χθεσινή συνάντηση των δανειστών με το υπουργείο Εργασίας για το Ασφαλιστικό έχει τη σφραγίδα του ΔΝΤ, καθώς οι θέσεις του ήταν ιδιαίτερα σκληρές και σε μεγάλη απόσταση σε σχέση και με τους ευρωπαίους διαπραγματευτές.

Μετά το πέρας της συζήτησης, υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος δήλωσε «ανοίξαμε όλα τα θέματα, δεν κλείσαμε κανένα». 

Η μεγάλη σφαγή φάινεται ότι έρχεται στο θέμα της Εθνικής Σύνταξης, όπου το ΔΝΤ ζήτησε τη χορήγηση 320 ευρώ μετά από 20 χρόνια ασφάλισης, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει ότι το ποσό θα πρέπει να διαμορφωθεί στα 384 ευρώ και χαμηλότερα από τα 19 έως τα 15 έτη ασφάλισης με μείωση κατά 1/20 προκειμένου να διαμορφωθεί από 288 ευρω έως 369 ευρώ.

Ακραία ήταν η θέση του ΔΝΤ και για τα ποσοστά αναπλήρωσης. Συγκεκριμένα ζήτησε τα ποσοστά να ξεκινούν από 0,5% για τα 15 χρόνια ασφάλισης, ενάντι 0,8% που προβέπει το σχέδιο της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εργασίας δέχθηκε την πρόταση των δανειστών για μεγαλύτερη αναλογικότητα εισφορών – παροχών. Ετσι τα ποσοστά αναπλήρωσης θα είναι αυξημένα ανάμεσα στα 25 και τα 35 χρόνια ασφάλισης και θα φθάσουν στο 2,2% αντί 2% στα 40 χρόνια ασφάλισης. Ωστόσο δεν συζητεί τα χαμηλά ποσοστά στις χαμηλές και μεσαίες συντάξεις καθώς τονίζει ότι έτσι αλλοιώνεται η λογική της αναδιανομής υπέρ των χαμηλότερων στρωμάτων.

Για τις Επικουρικές το ΔΝΤ δεν δέχεται να συζητηθεί η αύξηση των εισφορών κατά 1,5 μονάδα προκειμένου να κλείσει η ψαλίδα στο δημοσιονομικό σκέλος να να αποφευχθούν οι πολύ μεγάλες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, αν όχι και στις κύριες, όπως πιθανότατα στοχεύει η λογική του.