ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα προκλητική διάταξη – σκάνδαλο: Διπλασιάζουν τους μισθούς των διευθυντών του ΟΔΔΗΧ

Προκλητική διάταξη που σχεδόν διπλασιάζει τον μηνιαίο μισθό του γενικού διευθυντή και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους περιλαμβάνει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 29 του νομοσχεδίου «Ενσωμάτωση  στην εθνική νομοθεσία της Οδηγίας 2014/92/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 2014 για τη συγκρισιμότητα των τελών που συνδέονται με λογαριασμούς πληρωμών, την αλλαγή λογαριασμού πληρωμών και την πρόσβαση σε λογαριασμούς πληρωμών με βασικά χαρακτηριστικά και άλλες διατάξεις», προβλέπονται τα εξής:

«Εξαιρούνται από το ανώτατο όριο για τις πάσης φύσεως αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές ή σύνταξη που ισχύουν για τους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα (αποδοχές γγ υπουργείου ύψους 4.631 ευρώ μηνιαίως) ο Γενικός Διευθυντής και ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΔΔΗΧ».

«Για τους εν λόγω υπαλλήλους εφαρμόζεται εφεξής το ανώτερο όριο που ισχύει για τους δικαστικούς λειτουργούς και το κύριο προσωπικό του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ανέρχεται σε 8.315 ευρώ το μήνα (αποδοχές και πρόσθετες αμοιβές ή απολαβές του Προέδρου του Αρείου Πάγου)» αναφέρεται στο άρθρο.

Πρόκειται για ακόμη ένα «χτύπημα» έπειτα από τις καταγγελίες ότι ο  πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, παλιό στέλεχος της επιχείρησης, έδωσε προαγωγή στον εαυτό του και μόλις αυτή εγκρίθηκε υπέβαλε αίτημα συνταξιοδότησης. Η ανάδειξή του για λίγες ημέρες στο βαθμό του γενικού διευθυντή του εξασφάλισε επιπλέον 100 χιλιάδες ευρώ εφάπαξ σε σχέση με το εφάπαξ που θα έπαιρνε ως διευθυντής. Σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό των 258 χιλιάδων ευρώ έχει ήδη καταβληθεί στον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας.

Ενώ μόλις πρόσφατη είναι και η υπόθεση των στελεχών του ΑΔΜΗΕ, του πρώην προέδρου Μανώλη Κορωνιωτάκη και του Διευθύνοντος Συμβούλου Γιάννη Μπλάνα, οι οποίοι τον Δεκέμβριο του 2016 έκαναν χρήση νόμου που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2015 και με τον οποίο ήρθη το πλαφόν στις αμοιβές των διοικήσεων των ΔΕΚΟ στα επίπεδα του μισθού του γενικού γραμματέα.

Σαν αποτέλεσμα, αύξησε έκαστος τις απολαβές του στα 20.000 ευρώ τον μήνα (μεικτά συν εργοδοτικές εισφορές), ζητώντας επίσης έκαστος από τον ΑΔΜΗΕ ως αναδρομικά, 256.000 ευρώ. Μετά τις αντιδράσεις οι δύο τους παραιτήθηκαν και διαμήνυσαν πως δεν θα επιμείνουν στη διεκδίκηση των αναδρομικών.