Με υποχωρήσεις από την αρχική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης και αποδοχή εκ μέρους των δανειστών, οι δύο πλευρές επιδιώκουν να έχει κλείσει η διαπραγμάτευση για τους πλειστηριασμούς έως το Σάββατο. Το χρονοδιάγραμμα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ο οποίο εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία έως το Σάββατο.
Από σήμερα το απόγευμα, σε νέα σύσκεψη του οκονομικού επιτελείου το απόγευμα, μπαίνει σε εφαρμογή το σχέδιο δράσης για συμφωνία έως το Σάββατο, το οποίο συζήτησαν χθες με το «κουαρτέτο» οι κ.κ. Τσακαλώτος, Χουλιαράκης και Σταθάκης.
Ο «έντιμος συμβιβασμός» για τους πλειστηριασμούς α΄κατοικίας περιλαμβάνει υποχώρηση του ορίου προστασίας για τα σπίτια στις 180.000 ευρώ και σταδιακή σε βάθος χρόνου «χαλάρωση» των ορίων εισοδήματος.
Η αξία προσαυξάνεται κατά 50.000 ευρώ για τη σύζυγο και κατά 25.000 ευρώ για κάθε παιδί με όριο τα τρία. Έτσι για μια τετραμελή οικογένεια, το όριο που προτείνει η Αθήνα είναι 280.000 ευρώ. Για το εισοδηματικό όριο, η ελληνική πρόταση είναι 34.000 για τετραμελή οικογένεια.
Προκειμένου να καμφθούν οι αντιστάσεις των δανειστών, η ελληνική πλευρά προτείνει να υπάρξει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια της παρεχόμενης προστασίας από το νόμο Κατσέλη, που πρέπει να είναι, πάντως, κατ' ελάχιστον 3 χρόνια, δηλαδή έως ότου η ελληνική οικονομία μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Μια τέτοια εξέλιξη θα σήμαινε ότι άμεσα θα χάσουν την «ομπρέλα» προστασίας του νόμου Κατσέλη περίπου ο ένας στους τρεις διανειλήπτες, ενώ ο αριθμός τους θα αυξάνεται χρόνο με το χρόνο. Έτσι, όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα (πάνω από 28.000-30.000 το χρόνο) θα αισθανθούν ότι μπορεί να χάσουν την πρώτη κατοικία τους αν δεν πληρώσουν, ενώ τελικά θα μείνουν στο απυρόβλητο μόνον όσοι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα.
Για τις 100 δόσεις, το συμβιβαστικό σχέδιο προβλέπει περιθώριο μικρότερο των 30 ημερών (πιθανόν 20 ή 10 μέρες) για να πληρώσει κάποιος την δόση που παρέλειψε.
Σαρωτικές αλλαγές σε συντάξεις και όρια ηλικίας
Παράλληλα με την κύρια διαπραγμάτευση σχετικά με τα ανοιχτά θέματα για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του κουαρτέτου με το υπουργείο Εργασίας για το νέο ασφαλιστικό το οποίο πρόκειται να έρθει στη Βουλή στα τέλη του μήνα.
Πληροφορίες κάνουν λόγο για δημιουργία δύο ταμείων: Το ένα θα αφορά στην κύρια και το άλλο την επικουρική ασφάλιση. Παράλληλα, συζητούνται μέτρα για τον περαιτέρω περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, εκτός των ορίων ηλικίας τα οποία ως γνωστόν έχουν αυξηθεί από τον Ιούλιο.
Προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει πέσει στο τραπέζι η πρόταση να επανυπολογιστούν οι συντάξεις ώστε όσοι βγαίνουν στη σύνταξη πριν τα 65 έτη να λαμβάνουν το 60% των αποδοχών μέχρι να συμπληρώσουν την απαιτούμενη ηλικία, όπου και θα λάβουν το πλήρες ποσό. Για το θέμα, έβγαλε διάψευση ο γενικός γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Νικόλαος Φράγκος, τονίζοντας -ότι κατά τη συνομιλία του με οικονομικούς συντάκτες μετά τη συνάντηση με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών- ουδέποτε αναφέρθηκε σε όρια ηλικίας και ποσοστά συντάξεων.
Μετά τα 65 οι συνταξιούχοι θα μπορούν να λαμβάνουν το 100% της σύνταξής τους.
Προς το παρόν, ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί εάν το μέτρο αυτό θα αφορά όσους έχουν ήδη βγει στη σύνταξη στα πλαίσια του επανυπολογισμού των συντάξεων, προκειμένου οι περικοπές να είναι μεγαλύτερες σε όσους βγήκαν νωρίτερα στη σύνταξη ή θα εφαρμοστεί και για τους νέους συνταξιούχους, αυτούς δηλαδή που θα συνταξιοδοτηθούν με τα νέα όρια ηλικίας.
Στη δεύτερη αυτή περίπτωση, οι συνταξιούχοι θα υποστούν διπλό σοκ, καθώς ήδη, αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησής τους, προβλέπεται επιπλέον πέναλτι 10% για όσους επιλέξουν την πρόωρη έξοδο, και εν τέλει, θα υποστούν και μείωση 40% της σύνταξης έως τη συμπλήρωση των 65.