Του τα είπαμε ή μας τα είπε; Διαφορετικές εκδοχές βλέπουν το φως της δημοσιότητας για το τι ακριβώς έγινε στην φθινοπωρινή Σύνοδο των Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στην σύντομη συνομιλία που είχαν οι Υπουργοί Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Η ελληνική πλευρά ανακοίνωσε πως στην συνάντηση οι δύο άνδρες συμφώνησαν να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας , ενώ ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας στην δήλωση του στις κάμερες υπογραμμίζει: «Στη συνάντηση που είχα με τον Τούρκο ομόλογό μου κ. Χουλουσί Ακάρ συμφωνήσαμε να παραμένει ανοικτό το κανάλι επικοινωνίας μεταξύ μας, ενώ συμφωνήσαμε στην επανεκκίνηση του διαλόγου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Όχι όμως άνευ προϋποθέσεων! Κατ’ αρχήν να πω ότι πρόκειται για θετική ενέργεια, πλην όμως, δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά με τα ΜΟΕ και δύο βήματα πίσω με το γενικότερο κλίμα έντασης που επικρατεί στην περιοχή εξ υπαιτιότητος κυρίως της Τουρκίας, διότι έτσι τα ΜΟΕ καθίστανται ανούσια και «μη παραγωγικά», στην ουσία ένα κενό γράμμα. Χρειάζεται καλή διάθεση στην πράξη για ένα γενικότερο καλό κλίμα στην ευρύτερη περιοχή. Ελπίζω αυτή η καλή διάθεση να επιδειχθεί και από την τουρκική πλευρά».
Μια δήλωση που αφήνει να εννοηθεί σαφώς πως η Ελλάδα έβαλε στην θέση της την Τουρκία σε σχέση με την απαράδεκτη συμπεριφορά της στο Αιγαίο.
Αυτό όμως δεν φαίνεται να το κατάλαβαν οι Τούρκοι οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ λένε πως η Τουρκία είπε στην Ελλάδα πόσο αναγκαίο είναι να υπάρχει σεβασμός στο…Διεθνές Δίκαιο!!!.
Το σχετικό ανακοινωθέν τους αναφέρει: « Ο Υπουργός κ. Ακάρ έδωσε έμφαση στην λύση των προβλημάτων με καλές σχέσεις γειτονίας μέσα στο πλαίσιο της ειρήνης και φιλίας σε συμφωνία με το διεθνές δίκαιο».
Μάλλον κάποιος από τους δύο έχει χαθεί στην μετάφραση, στην περίπτωση της καλής εκδοχής ή αν πάμε στην κακή εκδοχή οι Τούρκοι για ακόμα μία φορά επιμένουν να θεωρούν προκλητικές αξιώσεις όπως η «συνεκμετάλλευση» στο Αιγαίο πως είναι δικαίωμα τους το οποίο οφείλει να κατανοήσει η Ελλάδα.