Στην Ελλάδα αν δε συμβεί το κακό, δεν αλλάζει σχεδόν τίποτα. Αυτό το γεγονός που συνέβη στο πλοίο Blue Star Naxos, που βρέθηκε στρυμωγμένη στο γκαράζ η Μυρτώ, προκάλεσε όχι μόνο τις έντονες αντιδράσεις του κόσμου, αλλά είχε ως αποτέλεσμα να γίνουν αλλαγές στο στο πλαίσιο πρόσβασης ΑμεΑ στα πλοία.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπ. Ναυτιλίας Νίκος Αλεξίου, μιλώντας την Κυριακή στον ΣΚΑΙ επεσήμανε ότι προβλέπονταν αλλαγές σε νομοσχέδιο που είχε τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το καλοκαίρι και έχει μπει στην τελική ευθεία η τροποποίηση του Π.Δ. 44, καλύπτοντας το νομοθετικό κενό που υπήρχε για τη μετακίνηση των ΑμεΑ.
«Θα υπάρξουν καινούργιες προδιαγραφές για τα πλοία με αναβατόρια, πλατφόρμες, ανελκυστήρες για την αυτόνομη μετακίνηση ατόμων με μειωμένη κινητικότητα» είπε μεταξύ άλλων.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει Προεδρικό Διάταγμα, με νέα μέσα πρόσβασης και χώρους συγκεκριμένων προδιαγραφών θα πρέπει να εξοπλιστούν όλα τα πλοία της ακτοπλοΐας, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση των ΑμεΑ, εγκύων και ηλικιωμένων.
Είναι γεγονός, ότι τα περισσότερα πλοία διαθέτουν ήδη τέτοιους μηχανισμούς, ωστόσο δεν υπήρχε κάποιο σχετικό νομοθέτημα που να προβλέπει συγκεκριμένες προδιαγραφές, καθώς έως σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν υποχρεωτικό.
Γι’ αυτόν τον λόγο το υπουργείο Ναυτιλίας ολοκλήρωσε τη σύνταξη Προεδρικού Διατάγματος, μετά από διαβούλευση, με το οποίο θα υποχρεώνονται όλες ανεξαρτήτως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες να δημιουργήσουν στα πλοία τους κατάλληλους μηχανισμούς για τη εύκολη πρόσβαση των ατόμων αυτών.
Το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, αφού υπογραφεί από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος και τον υπουργό Ναυτιλίας, Χρήστο Στυλιανίδη, αναμένεται να πάρει το «δρόμο» για έγκριση και από το Συμβούλιο της Επικρατείας. Συγκεκριμένα, θα πρέπει να δημιουργηθούν ειδικοί χώροι υγιεινής, ασανσέρ πρόσβασης στα καταστρώματα και ειδικές ράμπες.
Η μητέρα της Μυρτώς περιέγραψε το περιστατικό
Η Μαρία Κοτρώτσου περιέγραψε την Κυριακή το πρωί στην εκπομπή του ΣΚΑΙ όσα έζησαν τόσο η κόρη της όσο και η ίδια, σημειώνοντας ότι μετά την καταγγελία, ενημερώθηκε ότι ο ύπαρχος που δημιούργησε το πρόβλημα θα μετατεθεί, με την εταιρεία και τον καπετάνιο να της ζητούν συγγνώμη.
«Πέρασα μια απίστευτη ταλαιπωρία, έβαλαν το αυτοκίνητο μια ώρα νωρίτερα και σε λάθος μέρος. Θα μπορούσα να το παρακάμψω αν ήταν μόνο αυτό αλλά δυστυχώς όταν ήταν να κατέβουμε με κάλεσαν να κατεβούμε νωρίτερα. Είχαν το παιδί 15 λεπτά στο αμπάρι, που γνωρίζουμε όλοι την μυρωδιά που αναδύει ο συγκεκριμένος χώρος. Πέρασαν όλοι οι οδηγοί γιατί εντωμεταξύ έπρεπε να πάνε στη θέση τους. Αυτό όλο γινόταν εν πλω, δεν είχε δέσει ακόμα το καράβι. Αφού πέρασε όλος ο κόσμος από πάνω της, μας ανέβασαν πάλι, κόντεψε να χτυπήσει μάλιστα και το πόδι της. Υπήρχε και ο κίνδυνος να κολλήσει κάτι, γιατί δεν φορούσε μάσκα λόγω του αναπνευστικού προβλήματος που αντιμετωπίζει.
Φεύγοντας θεώρησα σωστό να πω το παράπονό μου στο λοστρόμο, μου υπέδειξε τον ύπαρχο. Σταμάτησα για να το εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου και αντιμετώπισα την απάθεια και τον “ωχαδελφισμό”. “Ε, και;” μου απάντησε. Εκεί πήρα φωτιά. “Αν ήταν το παιδί σου, αυτό θα έκανες; Το όνομά σου θέλω”. Με τα πολλά μου το έδωσε και μου φώναξε να του δώσω τα στοιχεία μου. Από εκεί άρχισε ο θεατρινισμός» είπε η μητέρα της Μυρτώς και παρέθεσε τον διάλογο με τον ύπαρχο: «Θα σου κάνω μήνυση γιατί με έβρισες» κατήγγειλε ότι της είπε. «Δεν σε έβρισα» του αντέτεινε. «Νομίζεις» μου απάντησε.