Οι έξι κορωνοϊοί που εντοπίστηκαν σε τρία διαφορετικά είδη νυχτερίδων στη Μιανμάρ, ανήκουν στην ίδια οικογένεια με τον SARS-CoV-2, αλλά δεν συνδέονται στενά από γενετική άποψη με την τρέχουσα πανδημία.
Από τον Μάιο του 2016 μέχρι τον Αύγουστο του 2018 οι επιστήμονες συνέλεξαν περισσότερα από 750 δείγματα από σάλια και περιττώματα νυχτερίδων, τα ανέλυσαν και τα συνέκριναν με δείγματα γνωστών κορωνοϊών και ταυτοποίησαν για πρώτη φορά έξι νέους, καθώς και έναν που είχε βρεθεί σε άλλες περιοχές της νοτιοανατολικής Ασίας, αλλά ποτέ μέχρι τώρα στη Μιανμάρ.
Όπως ανέφεραν οι ερευνητές του αμερικανικού National Zoo and Conservation Biology Institute του Smithsonian, θα χρειαστούν κι άλλες μελέτες για να προσδιοριστεί αν οι κορωνοϊοί αυτοί «έχουν δυναμικό μετάδοσης μεταξύ διαφόρων ειδών».
Τα ευρήματα της έρευνας θα βοηθήσουν στην κατανόηση της ποικιλίας των κορωνοϊών σε νυχτερίδες και στις παγκόσμιες προσπάθειες ανίχνευσης, πρόληψης και αντίδρασης σε μολυσματικές ασθένειες, που μπορεί να απειλήσουν τη δημόσια υγεία.
«Οι ιογενείς πανδημίες μας υπενθυμίζουν πόσο στενά συνδέεται η ανθρώπινη υγεία με την υγεία της άγριας πανίδας και του περιβάλλοντος» τόνισε ο Μαρκ Βαλιτούτο, επικεφαλής συντάκτης της μελέτης.
Στο μεταξύ ερευνητές εντόπισαν και στην Ινδία παθογόνους κορωνοϊούς σε δύο είδη νυχτερίδων. Μελέτη του Ινδικού Συμβουλίου Ιατρικής Έρευνας βρήκαν στελέχη κορωνοϊών, διαφορετικών από τον Sars-CoV-2 στα είδη Rousettus και Pteropus, γνωστά κοινώς ως φρουτονυχτερίδες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κορωνοϊοί αυτοί μπορούν να μεταδοθούν σε ανθρώπους.