Τις εκτιμήσεις τους για τα οικονομικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση έδωσαν στη δημοσιότητα κόμματα της αντιπολίτευσης.
O ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπροσώπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε: «Η σημερινή ανακοίνωση των οικονομικών μέτρων της κυβέρνησης αποτελεί ένα πρώτο και αυτονόητο βήμα, το οποίο όμως είναι και ανεπαρκές και αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
Η κυβέρνηση δυστυχώς δεν αντιλαμβάνεται το μέγεθος της ύφεσης στην οποία βυθίζεται η οικονομία, την επερχόμενη έκρηξη της ανεργίας και τις κοινωνικές διαστάσεις μίας νέας κρίσης που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της.
Πιο συγκεκριμένα:
1)Το ποσό των 800 ευρώ για 1.5 μήνα είναι εξαιρετικά χαμηλό. Είναι κάτω από τον κατώτατο μισθό και δεν επαρκεί για την κάλυψη των εργαζομένων. Απαιτείται πλήρης καταβολή μισθών και πλήρης κάλυψη του μισθολογικού κόστους των επιχειρήσεων από το κράτος.
2) Χιλιάδες εργαζόμενοι μένουν εκτός του επιδόματος αφού απασχολούνται σε επιχειρήσεις που δεν έχουν κλείσει αλλά υπολειτουργούν. Απαιτούνται οριζόντια μέτρα που θα καλύψουν όλους τους κλάδους της οικονομίας.
3) Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και επιχειρηματίες πρέπει να υπάρξει ειδικό επίδομα, το οποίο θα ισούται με το 1/12 του περυσινού καθαρού εισοδήματός τους, με ελάχιστο τον κατώτατο μισθό και μέγιστο ένα πλαφόν που θα ορίσει η κυβέρνηση.
4) Τα κίνητρα και οι παραινέσεις για αποφυγή απολύσεων δεν επαρκούν. Ποιος ξενοδόχος ή επιχειρηματίας πείθεται να μην απολύσει όταν κατακρημνίζεται ο τζίρος του; – Απαιτείται γενικευμένη απαγόρευση απολύσεων, αλλιώς θα οδηγηθούμε σε έκρηξη της ανεργίας. Απαιτείται επιπλέον ακύρωση των απολύσεων που ήδη πραγματοποιήθηκαν τον τελευταίο μήνα καθώς και απαγόρευση δυσμενούς μετατροπής συμβάσεων (για παράδειγμα, πλήρους σε μερικής).
5) Απαιτείται ρύθμιση για τον μη συμψηφισμό ημερών μη εργασίας λόγω κορονοϊού με τις τακτικές άδειες εργαζομένων.
6) Πρέπει να προστατευθούν οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων των οποίων τα ωράρια έχουν επεκταθεί (πχ σούπερ μάρκετ). Αντιθέτως έχει ανασταλεί η δήλωση των υπερωριών τους, γεγονός που οδηγεί σε πλήρη εξουθένωση των εργαζομένων χωρίς προστασία.
7) Είναι αναγκαίο να δοθεί έκτακτο επίδομα για τα χαμηλά εισοδήματα με στόχο την κάλυψη έκτακτων αναγκών.
8) Απαιτείται αναστολή των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας για την οποία δεν υπήρξε καμία μέριμνα.
9) Πρέπει, τέλος, άμεσα να υπάρξει παρέμβαση της κυβέρνησης προκειμένου οι τράπεζες να παγώσουν την καταβολή δόσεων κεφαλαίου (χρεωλύσια) και για τα φυσικά πρόσωπα που μέχρι πριν την κρίση ήταν συνεπείς. Ειδάλλως θα βρεθούμε μπροστά σε έκρηξη νέων κόκκινων δανείων και μαζικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.
Όλα τα παραπάνω συνιστούν απολύτως αναγκαίες παρεμβάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζομένων και νοικοκυριών.
Η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποτιμά την κλίμακα και το βαθμό μετάδοσης των προβλημάτων στο σύνολο της οικονομίας. Με τις σημερινές της ανακοινώσεις δίνει λιγότερα από όσα μπορεί, χωρίς κανείς να την εμποδίζει να δώσει όσα απαιτούνται. Οφείλει να προχωρήσει άμεσα σε επιπρόσθετα οριζόντια μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και των εργαζομένων, χωρίς να σκέφτεται το δημοσιονομικό κόστος.
Άλλωστε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει φροντίσει για αυτό, δημιουργώντας το μαξιλάρι ασφαλείας, ώστε τώρα να μπορούμε να δαπανήσουμε ό,τι χρειαστεί πριν να είναι αργά για την οικονομία αλλά και συνολικά για την ελληνική κοινωνία.
Χωρίς να σκεφτόμαστε τους περιορισμούς, διότι αν χρειαστεί, υπάρχουν τα 35 δις. που αφήσαμε ως παρακαταθήκη για μια δύσκολη στιγμή.
Και αν δεν είναι αυτή η δύσκολη στιγμή, άραγε ποια είναι…».
Το ΚΚΕ
Σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ αναφέρει ότι: «Παρά τις εξαγγελίες τις κυβέρνησης, τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε, όχι μόνο είναι ανεπαρκή, δεδομένων των συνθηκών, αλλά θέτουν, για μία ακόμη φορά, ως βασική προτεραιότητα τη στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων και όχι των εργαζομένων.
Η αναφορά του υπουργού Εργασίας για την απογοητευτική κατάσταση στην αγορά εργασίας, τον μήνα Μάρτη, είναι ομολογία ενοχής. Η κυβέρνηση έχει τεράστια ευθύνη για το κύμα απολύσεων και την αρνητική μεταβολή των εργασιακών σχέσεων που έχει ήδη πραγματοποιηθεί σε αρκετούς κλάδους.
Σήμερα πρέπει να υλοποιηθούν μέτρα και όχι ευχολόγια. Πραγματικό μέτρο ανακούφισης για τους εργαζόμενους, που έχασαν τη δουλειά τους τις προηγούμενες μέρες, είναι να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν το μήνα Μάρτη. Οι επιχειρήσεις αυτές πρέπει να αποκλειστούν από την χρήση των ευνοϊκών -για τις επιχειρήσεις- κυβερνητικών μέτρων.
Ενώ η κυβέρνηση επικαλείται “συνθήκες πολέμου” όχι μόνο δεν διασφαλίζει τη δωρεάν διανομή του αναγκαίου υλικού προστασίας και προφύλαξης, αλλά ούτε καν προχωρά στην πλήρη κατάργηση του ΦΠΑ για τα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
Από τα μέτρα της κυβέρνησης απουσιάζουν το πάγωμα οφειλών για τράπεζες και δάνεια, που πρέπει να ισχύσει για όλους, και όχι μόνο για τους λεγόμενους “συνεπείς” δανειολήπτες.
Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι τα μέτρα προσωρινής δημοσιονομικής επέκτασης, που αποφάσισε το Eurogroup και εξειδικεύονται σε κάθε χώρα, θα φορτωθούν πάλι στο άμεσο μέλλον στις πλάτες των εργαζομένων και των λαών. Πολύ περισσότερο αυτά τα έκτακτα μέτρα δε συνιστούν κάποια φιλολαϊκή στροφή. Είναι η αναγκαία κρατική παρέμβαση προς όφελος του κεφαλαίου, που έχουμε δει κι άλλη φορά στο παρελθόν, και που αποτελεί αναμονή μιας νέας κρίσης, που θα πλήξει ιδιαίτερα τη λεγόμενη “εξωστρεφή οικονομία”, όπως η ελληνική».
Η Ελληνική Λύση
Από την πλευρά της η Ελληνική Λύση αναφέρει πως: «Ενώ σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι κυβερνήσεις λόγω του κορωναϊού, αποφάσισαν να αναλάβουν όλο το μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων και να κάνουν και φορο- ελαφρύνσεις , η κυβέρνηση λειτουργώντας πάλι με τη λογική των ημίμετρων, δίνει μόνο ημι- φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις της χώρας μας .
Πρέπει να καταλάβουν ,ότι ένα κλειστό μαγαζί, δεν έχει ούτε έσοδα, ούτε μπορεί να πληρώσει.
Άρα οι επιχειρήσεις δε θα πρέπει να έχουν ούτε μισθολογικό κόστος , ούτε ασφαλιστικό, ούτε φορολογικό . Αλλιώς για μία ακόμα φορά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που κάνει πάντα… Δηλαδή τίποτα!
Μειώνουν ΦΠΑ μόνο σε αντισηπτικά και μάσκες και όχι σε είδη πρώτης ανάγκης και τρόφιμα. Πρέπει να αντιγράψουμε το μοντέλο των ευρωπαϊκών χωρών… Καμία πληρωμή από εργαζόμενους και επιχειρήσεις προς εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία και στήριξη από την κυβέρνηση προς όλους.
Πιστεύαμε πως η Νέα Δημοκρατία ήταν καλή στην αντιγραφή, αλλά φαίνεται Πως ούτε και σε αυτό είναι καλή!
Με ασπιρίνη δε θεραπεύεις τη γάγγραινα !
ΥΓ: Είδαμε και αποείδαμε, κουραστήκαμε και τους προτείνουμε μεταξύ των άλλων μέτρων και αυτά και τους «επιτρέπουμε να μας αντιγραψουν» :
1. Επαναφορά της ρύθμισης των 120 δόσεων προς Δ.Ο.Υ (που έληξε τον Οκτώβριο 2019) μέχρι και την 30.09.2020.
2.Παράταση έως 30.09.2020 της ρύθμισης των 120 δόσεων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που λήγει την 31.03.2020.
3. Αναστολή δόσεων και καταβολή μόνο των τόκων σε τραπεζικά ιδρύματα και για τα φυσικά πρόσωπα μέχρι 30.09.2020.
4. Αναστολή καταβολής τρεχουσών ασφαλιστικών εισφορών και οφειλών προς Δ.Ο.Υ μέχρι την 30.09.2020.
5. Εφαρμογή του μέτρου της επιδότησης, που ανακοινώθηκε για τους εργαζομένους και για τους ελεύθερους επαγγελματίες».
Το ΜέΡΑ25
Επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για τα νέα κυβερνητικά μέτρα για την οικονομία που ανακοινώθηκαν σήμερα, διατυπώνει ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης με σημερινή δήλωσή του.
Ο κ. Κριθαρίδης κάνει λόγο για «κάποια πενιχρά μέτρα για τους εργαζόμενους, ορισμένες αναβολές φόρων και εισφορών για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις και ευνοϊκό δανεισμό για τις τελευταίες».
Στην ίδια ακριβώς «λογική» με την οποία για άλλη μια φορά η ΕΕ αποδεικνύεται εγκληματικά κατώτερη των περιστάσεων, η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον κ. Κριθαρίδη «κάνει μία ακόμα τρύπα στο νερό με ισχνή έως μηδαμινή ενίσχυση της οικονομίας, των εργαζομένων και του δημοσίου συστήματος υγείας».
Ο εκπρόσωπος του ΜέΡΑ25 εκτιμά μάλιστα ότι «με αναστολές πληρωμών, δανεισμό, «ψίχουλα» και απλή μεταφορά ορισμένων ελαχίστων κονδυλίων από τον ένα τομέα στον άλλο, δεν θα υπάρξει καμία απολύτως ανάσχεση της πρωτοφανούς κρίσης» και προσθέτει ότι χρειάζεται άμεσα δημοσιονομική επέκταση πέρα και έξω από την εμμονή στην ατολμία και τη «μη λύση» από την EE και το Eurogroup.