Το δυστύχημα στον Λίβανο φυσιολογικά προκάλεσε σε κάθε χώρα του πλανήτη το ενδιαφέρον όλων να μαθευτεί αν υπάρχουν ανάλογα εκρηκτικά και στην δική τους επικράτεια. Σε απάντηση του, με λεπτομερή στοιχεία στην Βουλή, ο Υπουργός Άμυνας, «καρφώνει» τις συναρμόδιες υπηρεσίες λέγοντας πως «το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερώσει διεξοδικά και εγγράφως τις κατά το νόμο αρμόδιες δικαστικές, τελωνειακές αρχές και λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για την ισχύουσα κατάσταση, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα και το επείγον του θέματος, αλλά και την αναγκαιότητα ανάληψης όλων των ενδεδειγμένων ενεργειών για την άμεση επίλυσή του».
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ενημέρωσε την Βουλή για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα και όσα λέει ανοίγουν σίγουρα ζητήματα.
Όπως αναφέρει ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, ν.2168/93, (Α΄147), οι κατασχεμένες εκρηκτικές ύλες στην χώρα μας παραδίδονται για προσωρινή φύλαξη σε κατάλληλες αποθήκες Μονάδων Πυρομαχικών των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).
Στο πλαίσιο αυτό, όπως απάντησε ο Υπουργός στο ΚΚΕ, «έχει παραδοθεί στο Στρατό Ξηράς (ΣΞ) ποσότητα 1.127 τόνων εκρηκτικών υλών» από δ’υο πλοίακαι το σύνολο των εκρηκτικών υλών και συναφών υλικών είναι αποθηκευμένο σε 12 αποθήκες πυρομαχικών (κατά μόνας και χωριστά από το υπόλοιπο απόθεμα πυρομαχικών), οι οποίες βρίσκονται εκτός αστικού ιστού και εξασφαλίζουν, όπως λέει ο ΥΕΘΑ, κατά το δυνατόν, βέλτιστες συνθήκες αποθήκευσης. Επιπρόσθετα, για την αποθήκευση ιδιαιτέρων υλικών (όπως ANFO και AMMONIUM NITRATE) έχουν επιλεγεί αποθήκες τύπου IGLOO που εξασφαλίζουν σταθερή θερμοκρασία – υγρασία και τη μέγιστη δυνατή προστασία, ενώ τα μέσα εναύσεώς τους, τηρούνται σε διαφορετικές αποθήκες.
Επίσης, ο Ν. Παναγιωτόπουλος σημειώνει πως, την 1η Μαρτίου 2016, από την Αρχή Καταπολέμησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και της Χρηματοδότησης της Τρομοκρατίας, κατασχέθηκαν και εν συνεχεία, αποθηκεύτηκαν σε πυριτιδαποθήκες του Πολεμικού Ναυτικού (ΠΝ), μεταξύ άλλων, Νιτρικό Αμμώνιο και Εκρηκτικό γαλάκτωμα. Την 26η Ιανουαρίου 2017, αποφασίστηκε από την παραπάνω Αρχή που είχε προβεί στις κατασχέσεις, η αποδέσμευση των ανωτέρω υλικών και η απόδοσή τους στους δικαιούχους, η οποία δεν έχει εισέτι εκτελεστεί «λόγω μη ανεύρεσης των δικαιούχων» όπως σημειώνει ο Υπουργός.
Την 23η Μαΐου 2017, κατόπιν ενεργειών του Λιμενικού Σώματος – Ελληνική Ακτοφυλακή κατασχέθηκε και αποθηκεύτηκε, επίσης, σε πυριτιδαποθήκες του ΠΝ, μεταξύ άλλων, αριθμός κιβωτίων εκρηκτικής ύλης πολιτικού τύπου. Για τα εν λόγω υλικά εκκρεμεί η έκδοση οριστικής δικαστικής απόφασης αναφορικά με την κυριότητά τους.
Όλες οι ανωτέρω κατασχεθείσες εκρηκτικές ύλες βρίσκονται αποθηκευμένες σε πυριτιδαποθήκες στρατιωτικού τύπου του ΠΝ, εκτός του αστικού ιστού, σύμφωνα με τις προδιαγραφές και διατάξεις ασφαλείας αποθήκευσης πυρομαχικών που περιγράφονται σε συναφή Εθνικά, αλλά και Νατοϊκά εγχειρίδια, με γνώμονα την εξασφάλιση της ασφάλειας προσωπικού, υλικού και εγκαταστάσεων.
«Επί του παρόντος, εκτελείται επί συνεχούς βάσεως παρακολούθηση εκ του σύνεγγυς και ανάδειξη ζητημάτων αναφορικά με την ασφαλή παρατεταμένη αποθήκευση και διαχείρισή τους από το ΠΝ, καθόσον τα προεκτεθέντα υλικά δεν είναι στρατιωτικών προδιαγραφών, αναμένοντας και τις σχετικές αποφάσεις των Εισαγγελικών Αρχών. Τόσο για τα κατασχεθέντα υλικά που φυλάσσονται από το ΣΞ, όσο και για εκείνα που φυλάσσονται από το ΠΝ, το ΓΕΕΘΑ έχει ενημερώσει διεξοδικά και εγγράφως τις κατά το νόμο αρμόδιες δικαστικές, τελωνειακές αρχές και λοιπές εμπλεκόμενες Υπηρεσίες για την ισχύουσα κατάσταση, επισημαίνοντας την επικινδυνότητα και το επείγον του θέματος, αλλά και την αναγκαιότητα ανάληψης όλων των ενδεδειγμένων ενεργειών για την άμεση επίλυσή του» αναφέρει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που υπενθυμίζει πως με το ισχύον νομικό πλαίσιο {ν.2960/01, (Α΄265)}, στις προδιαληφθείσες περιπτώσεις την αποκλειστική ευθύνη της διαχείρισης των κατασχεθέντων έχουν οι αρμόδιες τελωνιακές αρχές και οι ΕΔ συνδράμουν στη φύλαξη των κατασχεθέντων αντικειμένων, εφόσον οι Υπηρεσίες που επέβαλλαν την κατάσχεση αποδεδειγμένα στερούνται χώρων και δυνατοτήτων φύλαξης.
Τέλος, το ΓΕΣ ενέκρινε ήδη την καταστροφή μέρους των αναφερόμενων επικινδύνων εκρηκτικών υλών (2 συσκευασίες εκρηκτικού Power Gel και 3 σακίδια ANFO των 25 Kgr).