Ακόμη πιο δυναμικά επενδύει η ΕΡΤ στην ελληνική μυθοπλασία με δύο νέες σειρές που θα βγουν στον αέρα την επόμενη σεζόν, ενώ το πρόγραμμα των τριών καναλιών της δημόσιας τηλεόρασης θα ενισχυθεί και με νέες εκπομπές αλλά και νέους κύκλους ντοκιμαντέρ, που σκοπό έχουν την ανάδειξη του ελληνικού πολιτισμού, της ιστορίας, της παράδοσης και της προστασίας του μοναδικού ελληνικού περιβάλλοντος.
Μεταξύ άλλων, η Διοίκηση της ΕΡΤ ενέκρινε τις σειρές μυθοπλασίας «Μιούζικ Χολ» και «Αγάπη παράνομη», την ανανέωση σειρών ντοκιμαντέρ που θα επανεντάξει στο πρόγραμμά της η ΕΡΤ3 «Βαλκάνια Εξπρές» «Άγρια Ελλάδα», «Πράσινες Ιστορίες», «Βότανα και Καρποί της Γης», αλλά και μια νέα δημοσιογραφική εκπομπή, την οποία θα παρουσιάζει η γνωστή συγγραφέας και χρονογράφος Ρέα Βιτάλη.
«Μιούζικ Χολ» (Music Hall)
Στην καρδιά του Μεσοπολέμου θα μας μεταφέρει η δραματική σειρά εποχής 60 επεισοδίων «Μιούζικ Χολ» (Music Hall), σε σκηνοθεσία Γιώργου Κορδέλα και με βασικό σεναριογράφο τον Κλεάνθη Δανόπουλο.
Πρόκειται για την πρώτη σειρά στην Ελλάδα που θα αξιοποιήσει δραματουργικά τη μυσταγωγική ατμόσφαιρα ενός κοσμικού κέντρου διασκέδασης του 1928, που μοιάζει να μην έχει τίποτα να ζηλέψει από τα αντίστοιχα του Σικάγο της εποχής.
Η ιστορία…
Ενα κοσμικό νυχτερινό κέντρο έρχεται να συνταράξει τις ζωές των Ελλήνων, με φόντο την εποχή του Μεσοπολέμου. Στα τραπέζια του «Music Hall» γίνονται ζυμώσεις που θα αλλάξουν τη ροή της Ιστορίας. Τραπέζια, όπου συνωστίζονται φιλόδοξοι κερδοσκόποι, αδίστακτοι απατεώνες, μέλη του υποκόσμου αλλά και άνθρωποι του πνεύματος και της Τέχνης, οι οποίοι δίνουν τη δική τους μάχη για μια εποχή που, επιτέλους, αλλάζει.
To «Music Hall» έρχεται από τον Μεσοπόλεμο για να μας θυμίσει πως οι παρέες είναι αυτές που φτιάχνουν ιστορία. Εδώ, μια παρέα νέων δημιουργών τολμάει να ανοίξει το μοναδικό αντίστοιχο νυχτερινό κέντρο διασκέδασης της Ελλάδας και να διαμορφώσει την πραγματικότητα των επόμενων γενεών.
Ακροβάτες, ταχυδακτυλουργοί, χορευτές, τραγουδιστές, άνεργοι ηθοποιοί που παλεύουν για ένα όνομα στη μαρκίζα συνθέτουν τη μαγική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία θα γεννιούνται έρωτες, ίντριγκες, συγκίνηση, περιπέτειες, επαναστατικές ομάδες, έχθρες αλλά και φιλίες ζωής.
«Αγάπη παράνομη»
«Αγάπη παράνομη» είναι ο τίτλος της δραματικής σειράς εποχής έξι επεισοδίων, σε σκηνοθεσία Νίκου Κουτελιδάκη και σενάριο Ελένης Ζιώγα, που βασίζεται στο ομότιτλο διήγημα του Κωσταντίνου Θεοτόκη, και μεταφέρει με αριστοτεχνικό τρόπο στη μικρή οθόνη μια αγάπη παράφορη, μια αγάπη παράνομη.
Η ιστορία…
Τα μυστικά που δεν ομολογούμε ούτε οι ίδιοι στον εαυτό μας είναι τα πιο επικίνδυνα. Γιατί συνήθως αποκαλύπτονται μόνο όταν είναι αργά, μόνο μέσα από κάποιες ακατανόητες δράσεις μας, που καταστρέφουν στο πέρασμά τους τα πάντα.
Ο Στάθης, 45 ετών με γιο της παντρειάς, δεν έχει ομολογήσει στον εαυτό του ότι στη θέα και μόνο της 20χρονης Χρυσαυγής χάνει τα λογικά του. Η γυναίκα του Στάθη δεν έχει ομολογήσει στον εαυτό της ότι το έχει καταλάβει αυτό. Και κάπως έτσι, κάτω από μυστικά πρόχειρα κουκουλωμένα, ο Στάθης πιέζει τον γιο του να παντρευτεί τη Χρυσαυγή. Βάζει «το έγκλημα που δεν έχει ακόμα συμβεί» μέσα στο ίδιο του το σπίτι.
Αθώοι και ένοχοι, όλοι μαζί σε ένα σπίτι, θα ζήσουν την τιμωρία μιας πατριαρχικής κοινωνίας, θα πολεμήσουν με τους δαίμονές τους, θα χάσουν όποια ιδέα είχαν μέχρι τώρα για την αξιοπρέπειά τους.
Ο έρωτας και το έγκλημα απέχει μια απόφαση μακριά. Και οι ήρωες εδώ παίρνουν τη μία λάθος απόφαση μετά την άλλη…
«Κεραία»
Μια νέα δημοσιογραφική εκπομπή, 12 επεισοδίων, με τον τίτλο «Κεραία» και με παρουσιάστρια τη δημοσιογράφο Ρέα Βιτάλη, φιλοδοξεί να σκάψει κάτω από την επιφάνεια της επικαιρότητας και να αναδείξει με διαφορετικό τρόπο, στις τηλεοράσεις μας, απλά καθημερινά θέματα που μας απασχολούν όλους. Με στραμμένη την κεραία στην ανθρώπινη ψυχή, εξ ου και ο τίτλος, θα εστιάζει όχι μόνον σε ό,τι βλέπουμε, αλλά κυρίως σε αυτά που νιώθουμε. Παραμένουν, άλλωστε, ίδια τα ζητήματα που ταλανίζουν τους ανθρώπους, η ρευστότητα της ίδιας της ζωής, οι προκλήσεις προσαρμογής στο σε καθετί καινούργιο και η πάλη με το παλιό (από τις σχέσεις των ανθρώπων και τους υπαρξιακούς τους φόβους μέχρι τη συμβίωσή μας με τις νέες τεχνολογίες). Αυτά θα είναι η πρώτη «ύλη» της εκπομπής, που θα έχει μορφή υβριδική.
Η δημοσιογράφος θα υποδέχεται -σε έναν ζεστό και οικείο χώρο που μοιάζει με σπίτι – έναν προσκεκλημένο σε κάθε επεισόδιο. Μαζί θα «παρακολουθούν», μέσω μιας οθόνης υπολογιστή, μια σειρά από βίντεο. Έτσι, η δράση θα μεταφέρεται εκτός με συνεντεύξεις από ανθρώπους που έχουν βιωματική εμπειρία σε τοποθεσίες που σχετίζονται με το θέμα. Στόχος είναι ένα ολοκληρωμένο οπτικό αφήγημα αλλά και ένας «καμβάς» από ερωτήματα, σχόλια και συμπεράσματα, που θα προκύπτει από τον διάλογο της παρουσιάστριας και του προσκεκλημένου της.
Με αναγνωρισμένη πένα από το 1995, η διακεκριμένη χρονογράφος και συγγραφέας Ρέα Βιτάλη θα επιχειρήσει να οπτικοποιήσει για πρώτη φορά τη διεισδυτικότητα που έχει η γραφή της στον τρόπο που προσεγγίζει τους ήρωές της. Άλλοτε απλούς καθημερινούς ανθρώπους κι άλλοτε προσωπικότητες που έχουν ξεχωρίσει στον χώρο τους. Σημασία, όμως, θα έχει πάντα το βλέμμα τους, η δύναμη της αφήγησής τους, τα ίδια τα συναισθήματά τους.
Επίσης, ανανεώνονται έως την ολοκλήρωση της τρέχουσας σεζόν οι εκπομπές της ΕΡΤ2 «Πλάνα με ουρά», «Κλεινόν Άστυ», «ΠΟΠ μαγειρική».
ΕΡΤ3
Ύστερα από ετήσια ανάπαυλα, λόγω της πανδημίας Covid-19, και η ΕΡΤ3 επιστρέφει στα Βαλκάνια και τα Βαλκάνια επιστρέφουν στην ΕΡΤ3 μέσα από τη βραβευμένη σειρά πολιτιστικών ντοκιμαντέρ «Βαλκάνια Εξπρές». Από τις μακροβιότερες εκπομπές της ΕΡΤ3, μέρος της ταυτότητας του καναλιού, τα «Βαλκάνια Εξπρές» θα ξανασυναντήσουν το κοινό τους από την αρχή της επόμενης τηλεοπτικής περιόδου, καταγράφοντας τη σύγχρονη ζώσα πραγματικότητα της βαλκανικής ενδοχώρας μας με φόντο την ιστορία, τον πολιτισμό, την παράδοση, το περιβάλλον, τα καινοτόμα μοντέλα ανάπτυξης και την πορεία σύγκλισης ενός ξεχασμένου μέρους της Ευρώπης, που εξελίσσεται γρήγορα.
Την ανάθεση νέων κύκλων επεισοδίων αποφάσισε η ΕΡΤ και για τρεις ιδιαίτερες εκπομπές της ΕΡΤ3 που αναδεικνύουν τη βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης («Άγρια Ελλάδα»), τους πρωταγωνιστές στον αγώνα για την προστασία της άγριας χλωρίδας και πανίδας της χώρας μας («Πράσινες ιστορίες»), καθώς και τη μελέτη, την καλλιέργεια και την αξιοποίηση των προϊόντων της ελληνικής γης («Βότανα καρποί της γης»).