Μάχη με τον χρόνο δίνουν οι κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να περιορίσουν την εξάπλωση της πανδημίας του νέου κoρωνοϊού.
Στην Ιταλία η εβδομάδα αυτή θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς οι ειδικοί ελπίζουν να μπορέσουν να περιορίσουν την επιθετικότητα του ιού, χάρη στις μέχρι τώρα προσπάθειες. Χωρίς να γνωρίζει κανείς, όμως, πότε θα φτάσουμε στο σημείο ανώτατης διάδοσης της επιδημίας, για να αρχίσουν στη συνέχεια να μειώνονται οι μεταδόσεις.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι αριθμοί τα τελευταία 24ωρα δημιουργούν μια χαραμάδα ελπίδας στην Ιταλία. Για δεύτερο 24ωρο κατέγραψε μείωση στον αριθμό των νεκρών και των κρουσμάτων κορωνοϊού. Όπως και να’χει, πάντως, ο αριθμός των νεκρών που ξεπερνά τις 6.000 είναι ανατριχιαστικός. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποφάσισε ότι η διακοπή των παραγωγικών δραστηριοτήτων, που δεν θεωρούνται βασικής σημασίας, θα ξεκινήσει από την Πέμπτη για να έχουν τον αναγκαίο χρόνο να προσαρμοστούν οι διάφορες επιχειρήσεις.
Στη Γερμανία η υπουργός Άμυνας απηύθυνε έκκληση σε στρατιώτες και εφέδρους να συμβάλουν στην καταπολέμηση της πανδημίας. Σε περίπτωση δηλαδή που καταρρεύσει ο ανεφοδιασμός με ιατρικά μηχανήματα, προστατευτικά ρούχα ή είδη πρώτης βοήθειας τότε θα σημάνει η ώρα του στρατού, όπως εξήγησε η Ανεγκρέτ Κραμπ Καρενμπάουερ.
Στην Ισπανία, ο αριθμός των νεκρών του κoρωνοϊού έφθασε τους 2.182, με 462 νέους θανάτους το τελευταίο 24ωρο. Παρά ταύτα το ποσοστό των ασθενών που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση έχει μειωθεί, από 15% σε 13%, γεγονός που δίνει κάποιες ελπίδες για την αναχαίτιση της κρίσης.
Στη Βρετανία, έπειτα από τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων και τις απειλές του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν για άμεσο κλείσιμο των ευρω-βρετανικών συνόρων, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, αποφάσισε να αλλάξει άρδην την προσέγγισή του και να επιβάλλει απαγόρευση της κυκλοφορίας.