Την κακουργηματική διάσταση των παραλείψεων συγκεκριμένων προσώπων στην υπόθεση για τη φονική πυρκαγιά που τυποποιούνται, κατά τη δική του εκτίμηση, στο αδίκημα της έκθεσης, επιχείρησε να αναδείξει στη σημερινή συνεδρίαση ο δικηγόρος, ο οποίος εκπροσωπεί στη διαδικασία ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας τη Βαρβάρα Βουκάκη -Φύτρου, η οποία έχει χάσει τα δύο της παιδιά και το σύζυγό της.
Ο δικηγόρος επανέφερε το θέμα της ποινικής αναβάθμισης της κατηγορίας που έχει υποστηρίξει και σε προηγούμενα δικονομικά στάδια, με μία σειρά από ερωτήσεις, που υπέβαλε στον δικαστικό πραγματογνώμονα Δημήτρη Λιότσιο, ο οποίος αποκάλυψε ότι και σήμερα ακόμα εξακολουθεί να φοβάται για την επαγγελματική του σταδιοδρομία και τη ζωή του, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι αυτό δεν τον έχει επηρεάσει στην κρίση του για τη φωτιά στο Μάτι, όπως άλλωστε έχει αποδείξει και εμπράκτως και με τη σύνταξη του πορίσματός του.
Ο πραγματογνώμονας επανέλαβε πως η φωτιά στις 18:20 έφτασε στο Μάτι και τόνισε πως η εισήγηση για την εκκένωση έπρεπε να είχε δοθεί από τις 17:30.
«Οι δίοδοι προς τη θάλασσα είναι τουλάχιστον 25. Από τη Λεωφόρο Μαραθώνος μέχρι τη θάλασσα, είναι 850 μέτρα. Το μόνο δύσκολο κομμάτι είναι στο Κόκκινο Λιμανάκι. Σε όλη την υπόλοιπη περιοχή όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα θάλασσα. Η απόσταση για ένα μέσο άνθρωπο προς τη θάλασσα είναι περίπου 20 λεπτά. Ο κόσμος έφυγε αυτοβούλως με τα οχήματα του. Στις 18:00 με την ενημέρωση του δημάρχου ο κόσμος καθησυχάστηκε. Δεν είχε ενημερωθεί ο κόσμος πως η φωτιά κατευθύνεται προς την περιοχή» τόνισε ο μάρτυρας δείχνοντας για άλλη μία φορά πως υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος για απομάκρυνση των πολιτών.
Μία απόφαση που θα μπορούσε να αποδειχθεί σωτήρια, αλλά δεν ελήφθη ποτέ από τους αρμόδιους αν και γνώριζαν όλα τα δεδομένα για την επικινδυνότητα της φωτιάς .
Έκθεση σε κίνδυνο
Απαντώντας σε ερωτήσεις του δικηγόρου υποστήριξης της κατηγορίας, επισήμανε πως εάν ο τότε διοικητής του Υ.Ε.Μ.Π.Σ, Γεώργιος Πορτοζούδης, άφησε τη θέση του, την ώρα που η φωτιά έφτανε στο Μάτι, εν γνώση του πως καιγόταν ο κόσμος, είναι εγκληματικό. Και λίγα λεπτά αργότερα όταν ο μάρτυρας ρωτήθηκε αν έχει κάποια εξήγηση για το πως κάποια από τα πρόσωπα που κάθονται στο εδώλιο , μετά την εκατόμβη των νεκρών αναβαθμίστηκαν υπηρεσιακά, εκείνος απλώς σιώπησε…
Ο μάρτυρας ρωτήθηκε από τον κ. Καπερνάρο για τον ισχυρισμό του ελληνικού δημοσίου πως οι περιοχές αυτές δεν είχαν ορθή ρυμοτομική διάταξη.
«Σε ότι αφορά το πολεοδομικό θέμα στο σχέδιο δασών του πυροσβεστικού σώματος δεν αναφέρονται ως αυθαίρετες οι συγκεκριμένες περιοχές (Νέα Μάκρη, Μάτι)» τόνισε ο μάρτυρας, προσθέτοντας πως: «υπήρχαν κάποια κομμάτια, απόκρημνα και δαιδαλώδη, στο Κόκκινο Λιμανάκι και προς Ζέμπερη, ήταν, κάποιες, προβληματικές περιοχές. Δεν σημαίνει κάτι αυτό. Το πυροσβεστικό σώμα ξέρει και αναλόγως κινείται».
Ο κ. Καπερνάρος μόλις ολοκλήρωσε την υποβολή ερωτήσεων στο κ. Λιότσιου επισήμανε στο δικαστήριο πως από τις απαντήσεις του πραγματογνώμονα αποδείχθηκε εξ αντικειμένου το αδίκημα της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής.
Στη συνέχεια ο μάρτυρας ρωτήθηκε από την Ειρήνη Μαρούπα, η οποία εκπροσωπεί συγγενείς θυμάτων αν φοβάται ακόμα για την επαγγελματική του σταδιοδρομία και τη ζωή του.
«Βεβαίως και φοβάμαι, έχω απειληθεί για αυτό, όμως αυτό δεν επηρεάζει την κρίση μου και την κατάθεση μου», ήταν η αποκαλυπτική απάντηση του μάρτυρα.
Η δίκη συνεχίζεται την Πέμπτη το πρωί οπότε ο μάρτυρα αναμένεται να απαντήσει σε ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων.