«Με την επιστροφή στην κανονικότητα άρχισαν να εμφανίζονται οι παθογένειες του συστήματος Υγείας» καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ, σημειώνοντας πως «η Δημόσια Υγεία δεν φτιάχνει με 40000 κενές οργανικές θέσεις και 5% δημόσιες δαπάνες υγείας».
«Θα συνεχίσουν να χάνονται τσάμπα ζωές ασθενών» προειδοποιεί μιλώντας στο Usay.gr ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος και αναφέρει ένα παράδειγμα.
«Προχθές (25/5/2020) ένας δασοπυροσβέστης έπαθε εγκεφαλικό στα Άγραφα Ευρυτανίας κοντά στο Κέντρο Υγείας Φραγκίστας και χρειάστηκε επείγουσα διακομιδή με ασθενοφόρο και την παροχή αμεσης βοήθειας απο το σύστημα υγείας της χώρας μας. Είχε την ατυχία όμως να κατοικεί στην ορεινή περιοχή της Ευρυτανίας. Το ΚΥ Φραγκιστας βρίσκεται σε σχετικά κοντινή απόσταση. Δεν είχε όμως απογευματινή βάρδια καθώς υπηρετούν μόλις 3 οδηγοί/πληρώματα. Το μοναδικό ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στην Ευρυτανία διεκόμιζε επείγον περιστατικό στο νοσοκομείο Λαμίας. Δεν υπήρχε δεύτερο καθώς ο αριθμός των διασωστών σε όλο τον νομό επαρκεί για την 24ωρη λειτουργία ενος μόνο ασθενοφόρου Χρειάστηκε να μεταβεί άλλο από το ΕΚΑΒ Λαμίας. Η απόσταση πολύ μεγάλη.ι Τελικά αφου έφτασε μετά από 3 ώρες σχεδόν παρέλαβε τον άτυχο συμπολίτη μας τον μετεφερε στο νοσοκομείο Καρπενησίου. Ο χρόνος που χάθηκε πέντε ώρες αποδείχτηκε πολύτιμος. Ο ασθενής μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο έχασε την ζωή του».
Όπως σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ, τέτοια περιστατικά συμβαίνουν τακτικά στις ορεινές αλλά και τις νησιωτικές απομακρυσμένες περιοχές της χώρας.
«Το πρόβλημα των επειγόντων διακομιδων είναι χρόνιο και δεν βρίσκεται λύση. Θα μπορούσαν να σωθούν πολλοί άνθρωποι εάν όλα τα Κέντρα Υγείας και οι Τομείς του ΕΚΑΒ πανελλαδικά είχαν επαρκή στελέχωση. Τον Σεπτέμβριο του 2016 στην ιδια περιοχή γυναίκα με σοβαρό πρόβλημα υγείας, διεκομίσθη στην αρχή με ιδιωτικό αυτοκίνητο, συνέχισε μέσα στο κουβά μπουλντόζας (κλειστός ο δρόμος λόγω κατολίσθησης) και μετά από οδύσσεια 10 ωρών έφθασε στο Κ.Υ. Χαλκιοπούλου του γειτονικού νομού Αιτωλοακαρνανίας. Τον Μάιο του 2017 οι κάτοικοι της περιοχής με επιστολή στους Υπουργούς Υγείας και την διοίκηση του ΕΚΑΒ αναφέρονται στους τεράστιους χρόνους, μέχρι 6 ώρες, διακομιδής ασθενών στην δυσπρόσιτη ορεινή Ευρυτανία».
Η ΠΟΕΔΗΝ ανέδειξε την ανεπάρκεια του συστήματος. Ο τότε αντιπρόεδρος του ΕΚΑΒ επισκέφτηκε το ΚΥ Φραγκίστας και υποσχέθηκε την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και την σύσταση Τομέα ΕΚΑΒ. «Μέχρι σήμερα όμως παραμένει η ίδια κατάσταση. Ως πότε θα κινδυνεύουν και θα χάνονται ζωές λόγω έλλειψης βασικών υποδομών Υγείας; Είναι λοιπόν επιτακτική η ανάγκη να δημιουργηθεί τομέας ΕΚΑΒ στην Δυτική Ευρυτανία επαρκώς στελεχωμένος από διασώστες για να μην θρηνήσουμε άλλα θύματα» τονίζει ο Μιχάλης Γιαννάκος.