Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε σήμερα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά ομόλογα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό τους στην κατηγορία ΒΒΒ (low) με σταθερές προοπτικές από ΒΒ (high) με σταθερές προοπτικές.
Είναι ο πρώτος από τους τέσσερις αναγνωρισμένους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκους, ο οποίος δίνει στην Ελλάδα ξανά την επενδυτική βαθμίδα μετά από 13 χρόνια, όπως γράφει η Ημερησία.
Στις 4 Αυγούστου, ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης Scope αναβάθμισε το αξιόχρεο σε ‘ΒΒΒ-‘, δίνοντας έτσι την επενδυτική βαθμίδα, αλλά δεν είναι μεταξύ αυτών που λαμβάνει υπόψη η ΕΚΤ.
Για την ΕΚΤ αρκεί η επενδυτική βαθμίδα από τον DBRS για να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο με μειωμένο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας τους αλλά και για την ένταξή τους σε προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης (οι αγορές ελληνικών τίτλων στο έκτακτο πρόγραμμα για την πανδημία έγιναν κατ’ εξαίρεση, με ειδική απόφαση).
Πού στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον
Το ενδιαφέρον τώρα στρέφεται στις αξιολογήσεις που ακολουθούν από τους άλλους τρεις μεγάλους οίκους, με τον Moody’s να δίνει τη δική του ετυμηγορία την επόμενη Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, τον S&P στις 20 Οκτωβρίου και τον Fitch την 1η Δεκεμβρίου.
Στα ραντάρ των επενδυτών θα βρεθούν περισσότεροι οι δύο τελευταίοι που αξιολογούν την Ελλάδα ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα, με τον S&P μάλιστα να έχει και θετικές τις προοπτικές. Ο Moody’s αξιολογεί το ελληνικό αξιόχρεο τρεις βαθμίδες κάτω από την επενδυτική και επομένως θα είναι δύσκολο να διανύσει μονομιάς όλη αυτή την απόσταση.
Αν ο S&P και ο Fitch δώσουν την επενδυτική βαθμίδα, τα ελληνικά ομόλογα θα ωφεληθούν και από τη συμπερίληψή τους σε δείκτες που παρακολουθούν μεγάλα επενδυτικά ταμεία, όπως του Bloomberg. Θα υπάρξουν έτσι αυξημένες αγορές ομολόγων από το εξωτερικό αλλά και μετοχών.