Επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ιοί όμοιοι στο στέλεχος που προκαλεί τη νόσο Covid μπορούν να «ζήσουν», πέρα από τις σκληρές επιφάνειες, πάνω σε υφάσματα έως και για τρεις ημέρες.
Η μελέτη έγινε από το πανεπιστήμιο De Montfort στο Λέστερ, με την ομάδα να τεστάρει διάφορους τύπους υφασμάτων, όπως τα βαμβακερά 100%, τα υφάσματα πολυεστέρα και τα πολυβαμβακερά (polycotton, μια συνένωση πολυεστέρα και βαμβακιού).
Τα αποτελέσματα, όπως αναφέρει το BBC, έδειξαν ότι τα υφάσματα πολυεστέρα είναι τα πιο υψηλού ρίσκου.
Η μικροβιολόγος Κέιτι Λερντ, που ηγήθηκε της έρευνας, εξήγησε ότι τα υλικά που συχνά χρησιμοποιούνται και στις στολές των υγειονομικών αποτελούν κίνδυνο μετάδοσης.
Η μελέτη έδειξε ότι σταγονίδια του ιού «δένουν» στα υφάσματα και πως σε κάποιες περιπτώσεις ο ιός έμεινε «ζωντανός» σε ύφασμα για 72 ώρες.
Το BBC τονίζει πως τα αποτελέσματα δείχνουν πως με τα πολυεστερικά υφάσματα ο ιός έχει τη δυνατότητα να μεταπηδά και σε άλλες επιφάνειες. Στα 100% βαμβακερά ο ιός επιβιώνει για 24 ώρες και στα πολυβαμβακερά (polycotton), μόλις για 6 ώρες.
Στην ίδια έρευνα, σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες εξέτασαν και τους πιο αποδοτικούς τρόπους πλυσίματος των βαμβακερών ρούχων, ώστε να απομακρύνεται ο ιός.
«Μόνο όταν χρησιμοποιείται απορρυπαντικό πλυντηρίου και η θερμοκρασία είναι στους 67 βαθμούς Κελσίου ο ιός διαλύεται τελείως. Η έρευνα έδειξε όμως πως δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης άλλων, καθαρών ρούχων, που πλένονταν μαζί με αυτά που είχαν ίχνη του ιού πάνω τους» αναφέρει το BBC.