Πολλά πράγματα «τρέχουν» στους εξοπλισμούς, όπως όμως φαίνεται όταν και αν η Ελλάδα φτάσει στο τέρμα το πιθανότερο είναι να έχει μείνει και πάλι πίσω σε σχέση με την Τουρκία.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
«Ακόμα και αν χτες συμφωνούσαμε να πάμε σε αγορά F-35 τα πρώτα αεροπλάνα που θα μπορούσαν να παραδοθούν σε εμάς και να ενταχθούν στην Πολεμική Αεροπορία θα έρχονταν μετά από κάποια χρόνια, 3 ή 4» δήλωσε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας για να συμπληρώσει πως την χώρα μας την ενδιαφερει το F-35 αλλά επικεντρώνεται στην αναβάθμιση των F-16 και την διαθεσιμότητα των Mirage όπως συμπληρώσε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στο forum των Δελφών.
Αν φανταστούμε, και θα χρειαστεί μπόλικη φαντασία είναι η αλήθεια να πιστέψει κανείς πως όλα θα πάνε καλά, πως όλα θα πάνε σύμφωνα με το πρόγραμμα τότε η επίσημη ενημέρωση από την Πολεμική Αεροπορία λέει πως το πρόγραμμα αναβάθμισης των αεροσκαφών F-16 περιλαμβάνει την αναβάθμιση συστημάτων των αεροσκαφών σε διαμόρφωση VIPER, το οποίο θα διαρκέσει περίπου 8 έτη με τις τελευταίες παραδόσεις αεροσκαφών το 2027, ενώ οι εργασίες αναβάθμισης θα εκτελεστούν στην ΕΑΒ ΑΕ.
Παράλληλα τα προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού μοιάζουν με το γεφύρι της Άρτας. Χαρακτηριστικό είναι πως στην τροπολογία του ΥΠΕΘΑ που κατατέθηκε στην Βουλή προβλέπεται πως το Πολεμικό Ναυτικό θα πάρει την ΤΠΚ του από να ναυπηγεία Ελευσίνας την 1η Ιουνίου είτε είναι ολοκληρωμένο το πλοίο (πληροφορίες λένε πως είναι έτοιμο σε ποσοστό πάνω από 95 έως και 98%) είτε όχι.
Στην ίδια τροπολογία η οποία έχει αναρτηθει στην ιστοσελίδα της Βουλής αναφέρεται πως για 4 υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού απαιτούνται εργασίες σε κινητήρες και οπλικά συστήματα, ρυθμίσης αλλά και αναβαθμίσεις στα ηλεκτρονικά τους συστήματα.
Για τον δε στρατό ξηράς είναι γνωστό πως υπάρχουν επιτακτικές απαιτήσεις για μία σειρά από μέσα.
Η «σούμα» λέει πως από την μία ο χρόνος δεν δείχνει να είναι με το πλευρό μας και από την άλλη η χώρα μας για να προλάβει το επείγον έχει αφήσει στην άκρη το σημαντικό που είναι να αναπτύξει εξοπλιστική αυτονομία όπως κάνει η Τουρκία και να χαράξει δρόμο για λύσεις μετά από 10 και 20 χρόνια για να μην είναι και πάλι πίσω απο την Τουρκία.