3 top δεξιά, ΥΓΕΙΑ

Ευλογιά των πιθήκων: Η σύσταση του ECDC στους ταξιδιώτες

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) συνιστά στους ταξιδιώτες που προγραμματίζουν να επισκεφθούν περιοχές της Αφρικής να εξετάσουν το ενδεχόμενο εμβολιασμού κατά του ιού της Ευλογιάς των πιθήκων, γνωστού ως mpox.

Αυτή η σύσταση έρχεται ως απάντηση στα αυξημένα κρούσματα ενός νέου στελέχους του ιού. Αν και το ECDC αναφέρει ότι ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης παραμένει χαμηλός, επισημαίνει ότι άλλες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης, θα μπορούσαν επίσης να δουν μεμονωμένα κρούσματα.

Η ευλογιά μπορεί να μεταδοθεί μέσω στενής επαφής με μολυσμένο άτομο. Όσοι έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά της mpox μπορεί να χρειαστούν μόνο μία αναμνηστική δόση, αντί για τον πλήρη κύκλο εμβολιασμού. Συνήθως, οι αναμνηστικές δόσεις συνιστώνται κάθε δύο έως δέκα χρόνια για όσους εξακολουθούν να βρίσκονται σε κίνδυνο.

Σημειώνεται ότι ο ιός mpox έχει προκαλέσει τουλάχιστον 450 θανάτους στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό τους τελευταίους μήνες και συνδέεται με ένα νέο στέλεχος που ονομάζεται 1b.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιοι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο

Το εμβόλιο Jynneos συνιστάται για άτομα ηλικίας 18 ετών και άνω που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό ευλογιάς (mpox) και ανήκουν στις παρακάτω κατηγορίες υψηλού κινδύνου:

Άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες (MSM), άνδρες που έχουν σεξουαλικές επαφές με άνδρες και γυναίκες, και διεμφυλικά άτομα. Όλα τα άτομα από τις παραπάνω ομάδες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου αν έχουν πρόσφατο ιστορικό πολλαπλών ερωτικών συντρόφων, δηλαδή όσοι έχουν περισσότερους από 5 ευκαιριακούς συντρόφους ή έχουν μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα (ένα τουλάχιστον) τους τελευταίους 3 μήνες.
Επαγγελματίες υγείας οι οποίοι εργάζονται σε χώρους με υψηλό κίνδυνο έκθεσης στον ιό της ευλογιάς mpox (π.χ. εργαστήρια, ειδικές μονάδες).
Άτομα τα οποία έχουν έρθει σε στενή σωματική επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού της ευλογιάς mpox, σε διάστημα 4 έως και 14 ημερών μετά από την έκθεση, εφόσον δεν έχουν αναπτύξει συμπτώματα, ανεξαρτήτως φύλου.
Άτομα που έχουν συχνή και στενή επαφή με τις προηγούμενες κατηγορίες.
Μεταξύ των ατόμων που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες, ιδιαίτερα σημαντικός είναι ο εμβολιασμός των ανοσοκατασταλμένων ατόμων.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι απαραίτητο να δηλώνεται η συγκεκριμένη ομάδα στην οποία ανήκουν οι ενδιαφερόμενοι όταν προσέρχονται για εμβολιασμό έναντι του mpox.

Πώς μεταδίδεται η ευλογιά των πιθήκων – Τα συμπτώματα

Η μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο γίνεται μέσω άμεσης επαφής με δερματικές βλάβες ή σωματικά υγρά του πάσχοντος, μολυσμένα αντικείμενα, καθώς και μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων μετά από παρατεταμένη στενή επαφή.

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν:

πυρετό
πονοκέφαλο
μυαλγίες
οσφυαλγία
λεμφαδενοπάθεια
ρίγος και
εξάντληση
χαρακτηριστικό εξάνθημα 1 με 5 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.
Σημειώνεται πως τα συμπτώματα εμφανίζονται συνήθως 6-13 ημέρες μετά τη μόλυνση.

Παρότι δεν υπάρχει ειδική θεραπεία, οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν πλήρως σε λίγες εβδομάδες.

Σε ποιους συστήνεται το εμβόλιο

Στην Ελλάδα, ο εμβολιασμός για την ευλογιά των πιθήκων (mpox) ξεκίνησε στα τέλη Ιουλίου στα εμβολιαστικά κέντρα των νοσοκομείων «Ανδρέας Συγγρός» και «Αττικόν», με στόχο την πρόληψη και την προστασία της δημόσιας υγείας.

Νοσοκομείο Αφροδισίων και Δερματικών Νοσημάτων: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΥΓΓΡΟΣ – Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 7295310 / 210 7265159
Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο: ΑΤΤΙΚΟN – Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 5831656

Όπως σημειώνει ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας, στη χώρα μας ο εμβολιασμός έναντι της Μpox ξεκίνησε στις 22 Ιουλίου 2024 στα νοσοκομεία «Αττικόν» και «Ανδρέας Συγγρός».

Προς το παρόν ο εμβολιασμός ενδείκνυται στις ομάδες υψηλού κινδύνου όπως αυτές περιγράφονται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού ΕΔΩ.

Στο επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα πέντε (5) εμβολιαστικά κέντρα σε Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Κρήτη, Πάτρα και Αθήνα.