Χωρίς τον ξενοδόχο, και στην προκειμένη περίπτωση χωρίς το ΝΑΤΟ, φαίνεται πως έκανε σχέδια η Ελλάδα για την δημιουργία ενός πολυεθνικού αεροπορικού εκπαιδευτικού κέντρου στην Καλαμάτα.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Το σχέδιο έχει μάλιστα ξεκινήσει να υλοποιείται από την Πολεμική Αεροπορία η οποία γνωρίζει πολύ καλά τους μπαλαντέρ που έχει η χώρα μας στο να πρωταγωνιστήσει στην εκπαίδευση Ιπταμένων όλων των συμμαχικών χωρών χάρη στην 364 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος (364ΜΕΑ), χάρη στην μακρά και πλούσια εμπειρία των Ελλήνων Ιπταμένων, χάρη στα αεροπορικά μέσα που υπάρχουν σε επαρκή αριθμό και συνεχή ετοιμότητα για μία πιθανή διάσωση, χάρη ακόμα και στις ιδανικές κλιματολογικές συνθήκες την περιοχής.
Όμως παρότι η Ελλάδα είναι παρούσα, πρόθυμη και έτοιμη να δώσει λύσεις το ΝΑΤΟ αποφάσισε να κάνει ένα άλλο αεροπορικό κέντρο ή καλύτερα να δημιουργήσει ένα δίκτυο βάζοντας σε ένα κουβά όλες τις δυνατότητες όλων των κρατών. Στο πείραμα αυτό θα μετέχει η Τουρκία, η Βόρεια Μακεδονία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, η Τσεχία, η Κροατία, η Ουγγαρία και το Μαυροβούνιο.
Η Ραντμίλα Σεκερίνσκα έχει ήδη από καιρό διαμηνύσει στο ΝΑΤΟ πως η χώρα της είναι έτοιμη να δώσει ότι θέλει η συμμαχία για να υλοποιήσει το πρόγραμμα της και για αρχή η Υπουργός προσφέρει στην συμμαχία δυο simulators εκπαίδευσης για ελικόπτερα.
Αν και θεωρητικά δεν έχει τίποτα κακό να μοιράζονται σύμμαχοι τις δυνατότητες τους είναι μάλλον σαφές πως πχ η Ελλάδα έχει προφανείς λόγους που δεν της επιτρέπουν να αφήσει την εκπαίδευση των Ιπταμένων της στους Τούρκους.
Αυτό που είναι επίσης φανερό είναι πως στα καλά του καθουμένου την ώρα που η Ελλάδα ήταν έτοιμη να καταστεί ο μοναδικός πόλος πολυεθνικής αεροπορικής εκπαίδευσης στην περιοχή (κάτι που θα είχε πολλά οφέλη για την χώρα μας) το ΝΑΤΟ δημιουργεί άλλο ένα πόλο, ανταγωνιστικό στην χώρα μας, τον οποίο όπως φαίνεται θέλει να εκμεταλλευτεί ο Βόρειος γείτονας μας.
«Τορπίλη»
Χτύπημα στα συμφέροντα της χώρας μας και τις ισορροπίες της περιοχής είναι άλλωστε και η πιστοποίηση που έδωσε το ΝΑΤΟ στο MARSEC COA της Τουρκίας καθώς το κέντρο ναυτικής αριστείας έρχεται να λειτουργήσει σε μεγάλο βαθμό ανταγωνιστικά στο ΚΕΝΑΠ (Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής) της χώρα μας το οποίο συνδέεται/υπάγεται στον SACT με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως όλα τα λοιπά εκπαιδευτικά ιδρύματα /ευκολίες τα οποία έχουν εκχωρηθεί στο NATO.