«Κλείδωσαν» τα μέτρα της κυβέρνησης για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος.
Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ύστερα από παρά πολλές συσκέψεις, έχουν διαμορφωθεί οι τελικές προτάσεις για τις παρεμβάσεις στο ζήτημα που «καίει» νοικοκυριά και επιχειρήσεις. «Οι ανακοινώσεις θα γίνουν πολύ σύντομα, ενδεχομένως και αύριο» πρόσθεταν οι ίδιες πηγές.
Τις ανακοινώσεις θα κάνει ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ την Παρασκευή, πιθανότατα, θα εξειδικευθούν τα μέτρα από τους συναρμόδιους υπουργούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες του iefimerida.gr, η κυβερνητική παρέμβαση θα αφορά ένα διπλό/μεικτό σύστημα παρέμβασης τόσο στη χονδρική τιμή όσο και μέσω επιδοτήσεων. Θα μπει δηλαδή πλαφόν στη χονδρική, ενώ θα συνεχιστεί η ενίσχυση στους καταναλωτές με τη μορφή αυξημένων επιδοτήσεων στους λογαριασμούς.
Οριζόντια παρέμβαση για όλες τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις
Η παρέμβαση θα αφορά οριζόντια όλες τις κατοικίες (όχι μόνο τις πρώτες κατοικίες, δηλαδή) και τις επιχειρήσεις.
Είναι ειλημμένη η απόφαση για οριζόντια παρέμβαση, ανεξαρτήτως καταναλώσεων, έτσι ώστε να καλυφθούν και τα νοικοκυριά με μηνιαίες καταναλώσεις μεγαλύτερες από 300 KWh, που συνεχίζουν να παραλαμβάνουν λογαριασμούς-«φωτιά», αφού η κρατική επιδότηση δεν τα καλύπτει.
Το κόστος της αναμένεται να φτάσει στα 2,5 δισ. ευρώ και θα έχει ορίζοντα μέχρι το τέλος του έτους. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί παράταση στα μέτρα στήριξης.
Όπως έγραψε το iefimerida.gr, η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να επαναφέρει τα τιμολόγια στα προ κρίσης επίπεδα.
Αρμόδιες πηγές: «Δεν θα μείνει κανείς χωρίς κάλυψη»
Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές:
Η παρέμβαση θα είναι πολυεπίπεδη- Δεν θα μείνει κανείς, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, χωρίς κάλυψη (σ.σ. άρα η παρέμβαση θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα και δεν θα εξαιρούνται όπως τώρα οι καταναλώσεις άνω των 300 κιλοβατωρών)
Το νέο σύστημα θα δημιουργήσει ασφάλεια, αλλά δεν θα είναι αυτοματοποιημένο (σ.σ. άρα δεν θα αναπροσαρμόζονται αυτομάτως οι βασικές παράμετροι ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών του φυσικού αερίου ή της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος)
Η παρέμβαση θα κινείται δημοσιονομικά εντός του πλαισίου που περιγράφεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας (σ.σ. προβλέπονται 3,6 δισ ευρώ για τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος)
Η δυνατότητα αυτής της παρέμβασης πατάει σε 4 πυλώνες:
το χαμηλότερο έλλειμμα του 2021
η υψηλότερη ανάπτυξη
το μικρότερο Χρέος
η θετική αξιολόγηση της οικονομίας
πηγή: iefimerida.gr