Τον «κώδωνα» του κινδύνου για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ελλάδα από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, κρούει ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος, μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος» του Open, τοποθετήθηκε αρχικά για το ζήτημα της επαναλειτουργίας των σχολείων από την προσεχή Δευτέρα.
Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι είναι λογικό να λαμβάνονται υπόψιν και άλλοι παράγοντες όπως η ψυχοκοινωνική κατάσταση των παιδιών, όμως «από πλευράς υγειονομικού κινδύνου όμως, θα ήταν πιο ασφαλές να ανοίξουν όλα τα σχολεία στις 25 Ιανουαρίου».
Ο καθηγητής του ΑΠΘ υποστήριξε ότι τα χαμηλά κρούσματα των τελευταίων ημερών και εβδομάδων οφείλονται και στον περιορισμένο αριθμό των τεστ και προσέθεσε ότι «περιμένουμε με ενδιαφέρον το τί θα συμβεί σήμερα και αύριο σε ό,τι αφορά τα κρούσματα».
Ο κ. Σαρηγιάννης στη συνέχεια παρουσίασε το τί δείχνει το μοντέλο του ΑΠΘ για την πορεία κρουσμάτων κορωνοϊού, στοιχεία που, όπως είπε, θα στείλει σήμερα στο υπουργείο Υγείας και το μέγαρο Μαξίμου.
«Αναμένουμε μια μικρή αύξηση της επόμενες ημέρες, λόγω της αύξησης της κινητικότητας στις γιορτές, την οποία υπολογίσαμε στο 20% στις μεγάλες πόλεις και λίγο παραπάνω στην επαρχία. Αυτή η αύξηση θα σταθεροποιηθεί την επόμενη εβδομάδα, όμως από εκεί και πέρα θα δούμε τα αποτελέσματα κάθε τύπου ανοίγματος» εξήγησε.
Ο καθηγητής επανέλαβε ότι «αν πηγαίναμε με τηλεκπαίδευση η κατάσταση θα ήταν πολύ καλύτερη» διευκρινίζοντας ότι θα πρέπει να τεθεί στο τραπέζι η καθυστέρηση του ανοίγματος του εμπορίου. Ακολούθως, υποστήριξε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι «ξεκινάμε σε αυτή τη φάση με 59% πληρότητα στις ΜΕΘ, δηλαδή είμαστε ήδη επιφορτισμένοι. Η όποια πίεση στο σύστημα υγείας είναι που θα ρυθμίσει αν η Πολιτεία θα λάβει περαιτέρω μέτρα».
Ο κ. Σαρηγιάννης μίλησε αναλυτικά για την πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού, όπως την υπολογίζει το μοντέλο της ομάδας του στο ΑΠΘ:
«Βλέπουμε για τις επόμενες ημέρες μια ανάπτυξη κρουσμάτων που θα ξεκινούν από 680, όπως είναι ο μέσος όρος σήμερα, και μέχρι τα τέλη του μήνα θα φτάσουν περίπου στα 1.000. Μετά θα συνεχίσουν πιο επιθετικά τον Φεβρουάριο, φτάνοντας στα 1.500 στα μέσα του μήνα και τα 2.000 προς το τέλος του μήνα. Κάπου εκεί, στα τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μάρτη, θα έχει μπλοκάρει το σύστημα υγείας και οι υγειονομικοί θα σημαίνουν συναγερμό».
Τέλος, απηύθυνε προς άπαντες -πολιτεία και οικονομικούς παράγοντες- το ερώτημα αν «θέλουμε ένα σύστημα ακορντεόν. Αν δεν θέλουμε, θα πρέπει να κάνουμε λίγη υπομονή παραπάνω και να χρησιμοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε. Να γίνει προμήθεια συσκευών απολύμανσης αέρα και να αυξήσουμε τον αριθμό των τεστ ανίχνευσης».