Ο Ταγίπ Ερντογάν δείχνει να το ξανασκέφτεται. Λόγω ανάγκης. Τα «παιχνίδια πολέμου» μάλλον μπαίνουν πλέον σε δεύτερη μοίρα.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Το σκληρό πόκερ συνεχίζεται με την Τουρκία να ρίχνει ένα νέο χαρτί στο τραπέζι. Ή έστω ένα παλιό χαρτί με νέο αμπαλάζ. Αυτή την φορά ζητάει από την Ευρώπη να «καθίσει» με το ζόρι την Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Από εκεί που ξεκίνησε με την κατά μέτωπο επίθεση μέσω συνεχών προκλήσεων και από τις «προτάσεις» απευθείας απο την Άγκυρα προς την Κύπρο και την Ελλάδα για….«δίκαιη» μοιρασιά τώρα ο Ερντογάν δεν ζητάει από κάποιες χώρες να «συμβουλέψουν» την χώρα μας να τα βρει με την Τουρκία αλλά απαιτεί η θεσμική ΕΕ να μας σύρει σε διαπραγματεύσεις.
Το παράλογο του πράγματος είναι προφανές.
Και όμως το ΥΠΕΞ της Τουρκίας ζητάει όχι πια από την Ελλάδα αλλά από την ΕΕ «να καταλάβει πως τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί με την αποφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που είναι ένα παράδειγμα οτι η ΕΕ ενάντια στο Διεθνές Δίκαιο έχει πέσει θύμα εκμετάλλευσης από την Ελλάδα και τους Ελληνοκύπριους και έχει γίνει φερέφωνο τους» όπως λένε οι Τούρκοι.
Ίσως αυτά τα απίστευτα να ακούγονται και για έναν άλλο λόγο θα πει στο USAY.gr πηγή που γνωρίζει καλά τον τρόπο που κινείται η Τουρκία στους ευρωπαϊκούς διαδρόμους. Ίσως η Τουρκία «διαπραγματεύεται» ήδη με την Ευρώπη για τις ευρωπαϊκές εταιρίες και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα ζητώντας το «δωράκι» της για να τους αφήσει να κάνουν την δουλειά τους.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει πιθανά σε επικίνδυνες εξελίξεις για την Ελλάδα.
Από την άλλη, στρατιωτικές πηγές λένε πως είναι μάλλον θετικό οτι οι Τούρκοι ζητούν με ανακοίνωση τους από την χώρα μας «διάλογο» για την Μεσόγειο. Όχι για το προφανώς προκλητικό αίτημα αλλά γιατί είναι μία σαφής έκφραση αδυναμίας.
Αδυναμία με καθημερινές παραβιάσεις και υπερπτήσεις; είναι το ερώτημα που αυτόματα προκύπτει. Ναι, θα πουν οι ίδιες πηγές. Και αυτό προκύπτει όχι από το τρεχαλητό που ρίχνουν τα μαχητικά των Τούρκων στο Αιγαίο στην προσπάθεια να γράψουν παραβιάσεις αλλά από τον μικρό αριθμό μαχητικών που καθημερινά καταφερνει να έχει στο Αιγαίο η Τουρκία.
Τον Απρίλιο διψήφιος αριθμός μαχητικών εμφανίστηκε μόνο 2 ημέρες. Τον Ιανουάριο όμως 12 ήταν οι ημέρες που πεταξαν οι Τούρκοι με διψήφιο αριθμό, μέχρι και 24 μαχητικά , τον Φεβρουάριο 9 ημέρες και τον Μάρτιο δύο, όταν και άρχισαν οι Τούρκοι να κάνουν την εμφάνιση τους ακόμα και μόνο με ένα ζεύγος μαχητικών