Συνεχίζει να μετράει νεκρούς και νέα κρούσματα η Ιταλία, δίνοντας τη μάχη της με τον κορωνοϊό. Και μπορεί τα χειρότερα να έχουν περάσει, ωστόσο ακόμη οι ιταλικές αρχές βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό. Την ίδια στιγμή, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως πάνω από 2,5 εκατ. κρούσματα.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων, από την αρχή της πανδημίας της Covid-19 μέχρι σήμερα στις 19:30 ώρα Ελλάδας, έχουν καταγραφεί παγκοσμίως τουλάχιστον 2.503.429 μολύνσεις, εκ των οποίων 172.551 θάνατοι.
Στην Ευρώπη, την πλέον πληττόμενη ήπειρο, τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 1.230.522 και οι θάνατοι τους 108.797. Στις ΗΠΑ, όπου ο ιός αυτή τη στιγμή εξαπλώνεται ταχύτερα, οι μολύνσεις ανέρχονται σε 788.920 και οι θάνατοι σε 42.458.
Η εικόνα στην Ιταλία
Η ανακοίνωση της Τρίτης κάνει λόγο για 534 θανάτους το τελευταίο 24ωρο και 2.729 νέα κρούσματα, πράγμα που σημαίνει ότι οι συνολικοί αριθμοί είναι 24.648 και 183.957 αντίστοιχα, στην Ιταλία.
Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 67.931 και οι νεκροί 12.579 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 23.092, με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 3.147. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 16.404, με 1.154 νεκρούς.
Κορυφώνεται η πανδημία στη Στοκχόλμη
Την ίδια ώρα, περίπου το 1/3 του πληθυσμού του 1 εκατομμυρίου κατοίκων της Στοκχόλμης θα έχει νοσήσει έως τις αρχές Μαΐου και η ασθένεια ενδεχομένως έχει ήδη φθάσει στην κορύφωσή της στην πρωτεύουσα της χώρας, έγινε σήμερα γνωστό από την Αρχή Δημόσιας Υγείας της Σουηδίας.
Η Στοκχόλμη καταμετρά περίπου τα μισά από τα 15.300 επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid-19 της Σουηδίας και ένα υψηλό ποσοστό των 1.765 θανάτων στη χώρα.
Η σουηδική Αρχή Δημόσιας Υγείας επισήμανε ότι το μοντέλο που χρησιμοποιεί δείχνει πως ο ρυθμός των νέων μολύνσεων στην πόλη έφθασε στην κορύφωσή του στις 15 Απριλίου, αν και προς το παρόν δεν είναι προφανής, βάσει των στοιχείων, η πτώση του αριθμού των κρουσμάτων.
«Ήδη πριν από μία εβδομάδα, είχαμε φθάσει στην κορύφωση, σύμφωνα, τουλάχιστον, με αυτό το μοντέλο, και μπορούμε να αναμένουμε λιγότερα κρούσματα κάθε ημέρα», είπε ο Άντερς Βάλενστεν, αναπληρωτής επιδημιολόγος της Αρχής, σε δημοσιογράφους, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου.
Το μοντέλο, που χρησιμοποιεί δεδομένα από τυχαία τεστ και κρούσματα που αναφέρουν τα νοσοκομεία, καταδεικνύει πως περίπου το 1/3 του πληθυσμού της Στοκχόλμης θα έχει προσβληθεί από τον κορωνοϊό έως την 1η Μαΐου. «Όμως, πρέπει να θυμάστε… ότι τα 2/3 δεν έχουν προσβληθεί και μπορούν ακόμη να μολυνθούν» επισήμανε ο Βάλενστεν. Πάντως, ο Βάλενστεν τονίζει ότι είναι πολύ νωρίς να πει πότε ο αριθμός των θανάτων στη Στοκχόλμη θα αρχίσει να μειώνεται.
Βρετανία: 873 θάνατοι σε 24 ώρες
Η εξάπλωση του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία είναι ραγδαία, καθώς για ακόμα μία ημέρα καταγράφηκαν εκατοντάδες νεκροί από τη φονική πανδημία. Ειδικότερα οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους στη Μεγάλη Βρετανία από τον κορωνοϊό το τελευταίο 24ωρο είναι 873 με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται στους 17.408.
430 νέοι θάνατοι στην Ισπανία
Η Ισπανία κατέγραψε 430 νέους θανάτους από την επιδημία Covid-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, σε ελαφρά αύξηση του ημερήσιου αριθμού θανάτων σε σχέση με το προηγούμενο 24ωρο (399), ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας. Ο αυξημένος αριθμός των νεκρών του τελευταίου 24ώρου οφείλεται ενδεχομένως στην καθυστερημένη προσθήκη στοιχείων του σαββατοκύριακου από περιοχές της χώρας και συνήθως παρατηρείται κάθε Τρίτη.
Συνολικά, 21.282 άνθρωποι υπέκυψαν στην Ισπανία, μία από τις πλέον πληγείσες χώρες στον κόσμο, όπου τα επιβεβαιωμένα κρούσματα χουν ξεπεράσει τα 204.000. Το υγειονομικό προσωπικό, που δοκιμάστηκε σκληρά στην αρχή της επιδημίας λόγω ελλείψεων σε προστατευτικά μέσα, έχει καταγράψει 31.788 κρούσματα του κορωνοϊού. Ο αριθμός των ιαθέντων ανέρχεται σε 82.518.
Ο επικεφαλής του ισπανικού συντονιστικού κέντρου για την επιδημία επιδημιολόγος Φερνάντο Σιμόν δήλωσε ότι η σαφής τάση που έχει διαμορφωθεί δείχνει καθοδική πορεία του αριθμού των νεκρών, αν και ο αριθμός εξακολουθεί να είναι ανησυχητικός.
Στις αρχές του Απριλίου, η Ισπανία μετρούσε καθημερινά περί τους 900 θανάτους. Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που εφαρμόζονται στην χώρα έχουν παραταθεί μέχρι τις 9 Μαΐου. Ωστόσο ο κατ΄οίκον αποκλεισμός θα χαλαρώσει στις 27 Απριλίου, καθώς θα επιτραπεί στα παιδιά να βγουν για να πάρουν αέρα υπό όρους που θα προσδιορισθούν σήμερα από την κυβέρνηση.
Γαλλία: 531 νέοι θάνατοι
Οι Αρχές στη Γαλλία εξέδωσαν νεότερο απολογισμό κρουσμάτων και νεκρών από την πανδημία του κορωνοϊού την Τρίτη, με τον αριθμό των θυμάτων να αυξάνεται κατά 531 άτομα.
Συνολικά, 20.796 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γαλλία, αριθμός που τοποθετεί την ευρωπαϊκή χώρα στην τέταρτη θέση, με τα περισσότερα θύματα ανά τον κόσμο.
Εχθές, η Γαλλία ξεπέρασε τους 20.000 νεκρούς, με σημαντικό αριθμό των θυμάτων του κορωνοϊού να καταγράφεται στα γηροκομεία της χώρας που βιώνουν πρωτοφανή υγειονομική κρίση.
ΠΟΥ: Χαλάρωση περιορισμών δεν σημαίνει τέλος της πανδημίας
Ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων δε σημαίνει το τέλος της επιδημίας και ότι θα απαιτηθoύν «διαρκείς προσπάθειες» από τις κυβερνήσεις και τους πολίτες.
Η επιβολή μέτρων lockdown μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση της πίεσης της επιδημίας επί μίας χώρας, αλλά τα περιοριστικά μέτρα δεν μπορούν μόνα τους να αντιμετωπίσουν την επιδημία. Οι κυβερνήσεις πρέπει να διασφαλίσουν ότι έχουν την δυνατότητα «να εντοπίζουν, να πραγματοποιούν τεστ, να απομονώνουν και να περιθάλπουν κάθε κρούσμα και να ιχνηλατούν κάθε επαφή», δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Ο γενικός διευθυντής του διεθνούς οργανισμού δήλωσε επίσης ότι περί τα 600 νοσοκομεία στον κόσμο θα είναι έτοιμα να δεχθούν ασθενείς για κλινικές δοκιμές φαρμάκων υπό την αιγίδα του ΠΟΥ και ότι ο οργανισμός θα αποστείλει 180 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες αυτόν και τον επόμενο μήνα σε χώρες.