Ένα βίντεο που ενισχύει τη θέση του, ότι η φονική φωτιά στο Μάτι θα μπορούσε να ελεγχθεί, στην περίπτωση που οι αρμόδιες αρχές δρούσαν εγκαίρως, επικαλέστηκε καταθέτοντας ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας ο δικαστικός πραγματογνώμονας, Δημήτρης Λιότσιος.
«Βλέπετε στο βίντεο τον κόσμο να παρακολουθεί τη φωτιά, είναι ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται για φωτιά που δεν μπορεί να ελεγχθεί» τόνισε ο μάρτυρας, ο οποίος επέδειξε στο δικαστήριο ένα βίντεο από αυτόπτη μάρτυρα, στο οποίο απεικονίζεται η πυρκαγιά στις 17:40-17:45. Αφορμή ήταν σειρά ερωτήσεων της υπεράσπισης που αφορούσαν στην ένταση της φωτιάς στο Νταού Πεντέλης, αλλά και το κρίσιμο ερώτημα, αν θα μπορούσε να ελεγχθεί από τα εναέρια και επίγεια μέσα.
Συνεχίζοντας την κατάθεση του για 12η μέρα, ο κ. Λιότσιος για ακόμη μια φορά αναφέρθηκε στο γεγονός, ότι δεν υπήρξε εισήγηση για απομάκρυνση των κατοίκων με μοιραία αποτελέσματα. «Όλα έγιναν κατόπιν εορτής. Όλα έγιναν μετά τις 7:00 που γινόταν ήδη περισυλλογή νεκρών. Την κρίσιμη ώρα δεν ήταν εκεί κανείς. Όφειλε να πάει ένας ανώτερος να συντονίσει τα πάντα» σημείωσε, αμφισβητώντας πως στην περίπτωση της φωτιάς στην Κινέττα ο δήμαρχος Μεγαραίων πήρε την πρωτοβουλία για απομάκρυνση των πολιτών, χωρίς να εμπλακεί το ΕΣΚΕ.
Υπεράσπιση: Η παρουσία του αρχηγού στο ΕΣΚΕ δεν καταλύει την ευθύνη των υπαρχηγών επιχειρήσεων;
Μάρτυρας: Όχι βέβαια. Ο αρχηγός δεν είναι μόνο για μια φωτιά. Δεν μπορεί να πηγαίνει από φωτιά σε φωτιά. Γι αυτό κάθεται στο ΕΣΚΕ, για να συντονίζει με βάση την πληροφόρηση. Τι θα κάνουμε, τον αρχηγό «πρώτη έξοδο»;
Η ένταση «χτύπησε» κόκκινο, όταν ο μάρτυρας ο οποίος θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς έχει συντάξει την πραγματογνωμοσύνη, ρωτήθηκε σχετικά με την απόφαση του να δουλεύει και στον ιδιωτικό τομέα το 2019. Ο κ. Λιότσιος έκανε λόγο για «πυροτεχνήματα» της υπεράσπισης, ενώ με τη σειρά της η πρόεδρος διερωτήθηκε «γιατί τα ρωτάμε αυτά;».