Η Μυλωνά Σύλβια -Χριστίνα Μαιευτήρας- Χειρουργός Γυναικολόγος MD, McS Εξωτερικός συνεργάτης «ΕΜΡΥΟΓΕΝΕΣΙΣ» μιλά στο usay.gr:
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γυναίκες που είχαν ξεκινήσει την πανδημία covid-19 τη διαδικασία της εξωσωματικής λαμβάνοντας τη φαρμακευτική αγωγή ;
Λόγω της πανδημίας από τον COVID-19 οι διεθνείς φορείς έχουν ήδη ορίσει νεότερες οδηγίες όσον αφορά τις διαδικασίες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Οι τρέχουσες διαδικασίες δεν θα διακοπούν για τις γυναίκες που έχουν ήδη ξεκινήσει κάποιο πρωτόκολλο και θα έχουν την δυνατότητα να φτάσουν μέχρι και το στάδιο της ωοληψίας, εφόσον είναι υγιείς. Τα γονιμοποιημένα ωάρια και έμβρυα θα παραμείνουν σε διαδικασία κατάψυξης, καθώς η παρούσα οδηγία είναι να μην πραγματοποιούνται εμβρυομεταφορές.
Επιπλέον, συνιστάται αναβολή όλων των καινούριων προσπαθειών εξωσωματικής και όλων των προγραμματισμένων εμβρυομεταφορών κατεψυγμένων εμβρύων. Η μόνη εξαίρεση που ενδεχομένως μπορεί να γίνει αφορά στις γυναίκες με καρκίνο που προχωρούν σε κατάψυξη ωαρίων για διατήρηση γονιμότητας πριν την έναρξη της χημειοθεραπείας ή ακτινοβολίας.
Τι συμβουλεύετε όσες γυναίκες έχουν προμηθευτεί τη φαρμακευτική αγωγή να ξεκινήσουν ή όχι το πρωτόκολλο μένοντας σπίτι ;
Η γενική σύσταση είναι να αναβληθούν όλες οι νέες προσπάθειες εξωσωματικής γονιμοποίησης. Αν κριθεί ότι μια γυναίκα δεν μπορεί για να αναβάλει τη διαδικασία χρονικά λόγω ειδικών συνθηκών, αυτό θα γίνεται αυστηρά σε συνεννόηση με την ομάδα του κέντρου εξωσωματικής. Εξυπακούεται ότι εφόσον μια γυναίκα μπει σε διαδικασία εξωσωματικής αυτή την περίοδο θα ακολουθεί αυστηρά τα μέτρα προστασίας και αυτοπεριορισμού όπως ορίζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες ελέγχου λοιμώξεων της χώρας μας.
Μια γυναίκα μετά τα 40- 45 έτη που αναγκαστικά σταματά τη διαδικασία ,τί πρέπει να ξέρει όσον αφορά στη γονιμότητα. ΄Εχουμε ακούσει οτι τα ποσοστά πέφτουν δραματικά. Αν υποθέσουμε οτι θα χρειαστεί ένα εξάμηνο για να επανέλθουμε στην κανονικότητα, λιγοστεύουν οι πιθανότητες μιας εγκυμοσύνης ; Ο χρόνος είναι απόλυτος έχθρός ή αυτό το χρονικό διάστημα δεν είναι ικανό να προσβάλλει ραγδαία τη γονιμότητα ;
Η αλήθεια είναι ότι η ηλικία είναι ένας σημαντικός παράγοντας μείωσης της γονιμότητας της γυναίκας. Τα ποσοστά σύλληψης αλλά και περάτωσης μιας ανεπίπλεκτης κύησης μειώνονται ραγδαία όσο προχωράει η ηλικία. Ωστόσο τα περιθώρια χρόνου δεν ορίζονται σε τόσο στενά πλαίσια όπως μερικοί μήνες. Παρολαυτά,οι θεραπείες εξωσωματικής δεν έχουν επείγοντα χαρακτήρα και μπορούν να αναβληθούν για όσο χρειαστεί μέχρι να υποχωρήσει η έξαρση της πανδημίας χωρίς να υπάρχει σημαντική επίπτωση. Εξαίρεση μπορεί να αποτελούν οι γυναίκες που αναγκάζονται να προχωρήσουν σε κατάψυξη ωαρίων για διατήρηση γονιμότητας λόγω καρκίνου και ίσως γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας που πιέζονται να προχωρήσουν άμεσα λόγω των ορίων ηλικίας που ορίζονται από τα νομικά πλαίσια μιας χώρας.
Τα ζευγάρια που σταμάτησαν τη διαδικασία και έχουν καταψύξει τα ωάριά τους πρίν την εμβρυομεταφορά ,γνωρίζετε αν θα υποβληθούν σε τεστ για τον COVID-19 όταν θα ξεκινήσουν τη διαδικασία ;
Ισχύει ότι και για τον γενικό πλυθησμό. Το τεστ προορίζεται για χρήση σε ύποπτα περιστατικά ή σε άτομα που εμφανίζουν συμπτώματα. Αντιλαμβανόμαστε ότι και στην περίπτωση ιδίως των γυναικών που πρόκειται να προχωρήσουν σε εμβρυομεταφορά και εν δυνάμει σε εγκυμοσύνη οφείλουμε να εξασφαλίσουμε την καλή τους υγεία.
Πόσο ασφαλή είναι τα κατεψυγμένα ωάρια οσον αφορά στη βιωσιμότητά τους ;
Τα γονιμοποιημένα ωάρια και έμβρυα είναι απόλυτα ασφαλή στις συνθήκες κατάψυξης που έχουν τεθεί. Μπορούν να παραμείνουν σε αυτές τις συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να υπάρχει φόβος για την επιβίωση τους καθώς και για την δυναμική τους όταν αποφασιστεί η χρήση τους.
Η εξωσωματική γονιμοποίηση έφερε χιλιάδες παιδικά χαμόγελα στα σπίτια των υπογόνιμων ζευγαριών. Η ψυχολογία είναι γνωστό οτι παίζει πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Τί έχετε να πείτε στα ζευγάρια που είχαν αποτυχημένες προσπάθειες στο παρελθόν και τώρα βρίσκονται μπροστά σε μια πανδημία
Η ψυχολογία είναι εξαιρετικά σημαντική παράμετρος στην επιτυχία μιας εξωσωματικής όπως και στην διαχείριση μιας αποτυχίας. Ένα ζευγάρι που βιώνει την αποτυχία στην προσπάθεια του να αποκτήσει παιδί σίγουρα έχει να διαχειριστεί πολύ αρνητικά συναισθήματα. Η αίσθηση της αποτυχίας βιώνεται εξαιρετικά έντονα από την υποψήφια μητέρα και αυτό είναι δύσκολο στη διαχείριση του, τόσο από την ίδια όσο και από τον σύντροφο της. Eπειδή δεν γνωρίζουμε πότε θα επανέλθει η κανονικότητα στη ζωή μας θα ήθελα να επισημάνω στα ζευγάρια και ιδιαίτερα στις γυναίκες που αναγκαστικά θα αναστείλουν τις προσπάθειες τους τα εξής απλά:
· η καθημερινότητα και η ψυχολογία μας είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη λόγω της κατάστασης πράγμα που θα μπορούσε να επιδράσει αρνητικά σε μια προσπάθεια ivf. Ασχοληθείτε με πράγματα που σας ευχαριστούν και σας κάνουν να νιώθετε δημιουργικές.
· Η επίδραση του χρόνου ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι η προσπάθεια που θέλετε να κάνετε μετατοπιστεί κατά κάποιους μήνες δεν θα είναι τόσο δραματική.
· Μείνετε υγιείς όσο περισσότερο μπορείτε. Μην εκτίθεστε σε δραστηριότητες που ενδέχεται να σας εκθέσουν στον covid 19. Ακολουθείτε τις οδηγίες των υγειονομικών φορέων της χώρας μας.
· Επωφεληθείτε από την κατάσταση για να γυμναστείτε, να βελτιώσετε τη διατροφή σας, να διακόψετε το κάπνισμα, να προετοιμάσετε εν ολίγοις το σώμα σας για την διαδικασία της εξωσωματικής που θα ακολουθήσει.
· Τέλος μην καταβάλλεστε από το άγχος. Μόνο προς όφελος σας θα αποβεί με θετική επίδραση στην προσπάθεια που θα κάνετε προσεχώς.