3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΜΟΝΟ ΣΤΟ USAY

Μόνο στο usay.gr: Όλες οι απαντήσεις για την εγκυμοσύνη στην εποχή του κορονοϊού – Τι δείχνουν τα δεδομένα της Ιταλίας  

 

Από τον Λεωνίδα  Δ.  Παπαντωνόπουλο Μαιευτήρα-   Γυναικολόγο

Απόφοιτος Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Κατάνιας- Ιταλία αποκλειστικά στο usay.gr:

Συνεργάτης με τα μαιευτήρια ΡΕΑ – ΙΑΣΩ

 Τι συμβαίνει με τη έγκυο, το έμβρυο και εν συνεχεία το νεογέννητο και το θηλασμό  ( η έγκυος τη εποχή του  κοροναϊού ).

Τα νέα μέχρι τώρα για την έγκυο σε γενικές γραμμές  είναι ενθαρρυντικά.Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αναγνωρίζονται και να αντιμετωπίζονται έγκαιρα. Ωστόσο, οι απόλυτοι κίνδυνοι είναι περιορισμένοι.

Σύμφωνα με τα Ιταλικά δεδομένα καμία έγκυος δεν χρειάστηκε ΜΕΘ, σε 38 έγκυες με covid-19  δεν είχαμε μητρική θνησιμότητα.Oι έγκυες που θα προσβληθούν από τον νέο ιό  δεν θα παρουσιάσουν βαρύτερη συμπτωματολογία από τον υπόλοιπο πληθυσμό. Ένα άλλο δεδομένο είναι ότι αν η έγκυος νοσήσει δεν μεταδίδεται ο ιός στο έμβρυο , δεν υπάρχει δηλαδή ενδομήτρια μετάδοση, δεν έχει ανιχνευτεί δε στον πλακούντα η τον ομφάλιο λώρο (κάθετη μετάδοση).

Όσον αφορά το πρώτο τρίμηνο της κυήσεως ,τα δεδομένα μας είναι πολύ λίγα μέχρι τώρα, από αυτά που έχουμε είναι ότι δεν υπάρχουν αποβολές λόγω του ιού όπως και συγγενείς ανωμαλίες στο έμβρυο ( τερατογένεση ) λόγω προσβολής του από τον ιό. Επειδή όμως τα δεδομένα μας είναι ελάχιστα τα νεογέννητα από γυναίκες που έχουν νοσήσει κατά τη διάρκεια της κύησης θα πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Η έγκυος γυναίκα θεωρείται άτομο σε κίνδυνο αλλά όχι άτομο υψηλού κινδύνου, λόγω των επιπλοκών που μπορεί να παρουσιαστούν σε περίπτωση που νοσήσει από άλλους λόγους όπως συμβαίνει και με την γρίπη λόγω του τροποποιημένου ανοσοποιητικού της λόγω της κυήσεως. Τα μέτρα προστασίας είναι τα ίδια με του υπόλοιπου πληθυσμού με λίγο μεγαλύτερη προσοχή και επιμέλεια.

Στην περίπτωση που υπάρχει συννοσηρότητα κατά τη διάρκεια της κυήσεως, δηλαδή η νοσούσα έγκυος παρουσιάζει διαβήτη, υπέρταση, προεκλαμψία φαίνεται ότι δεν επιδεινώνεται η κατάστασή της και δεν είναι σε κίνδυνο η ζωή της .

Ο τρόπος του τοκετού αν θα είναι φυσιολογικός με την παρουσία του συζύγου η καισαρική τομή θα πρέπει να συνεκτιμηθούν πολλοί παράμετροι όπως η κατάσταση της εγκύου του εμβρύου οι εβδομάδες κυήσεως συνεννόηση με τους νεογνολόγους. Υπάρχουν λίγες περιπτώσεις που έχει αναφερθεί πρόωρος  τοκετός δεν έχει διευκρινιστεί όμως αν ήταν ιατρογενές η προεκλίθη αυτόματα.

Ο ιός δε μεταδίδεται μέσω του θηλασμού, όσον αφορά την λεχώνα η οποία νοσεί η παρουσιάζει συμπτώματα,  δεδομένης της σημασία του θηλασμού και της επαφής της μητέρας με το νεογνό της, θα πρέπει να ληφθούν ιδιαίτερα μέτρα μάσκα, απολύμανση για να θηλάσει και εν συνεχεία απόσταση της μητέρα από το νεογνό η ακόμη και αντλία θηλασμού και παροχή μητρικού γάλατος με μπιμπερό. Δυστυχώς ενώ είναι σημαντική η επαφή της μάνας με το νεογέννητο αυτή η επαφή είναι τώρα που γίνεται επικίνδυνη για το νεογέννητο.

Δεν έχουν αναφερθεί νεογέννητα με λοίμωξη covid-19 ούτε μετά από εξέταση PCRστο αίμα τους ,για την ανίχνευση του ιού έχει ανιχνευτεί ο ιός εκτός δυο μόνο περιπτώσεων που το πιο πιθανό είναι να επιμολύνθηκαν  μετά τον τοκετό.

 

Έγκυες με σοβαρά συμπτώματα

Αν παρουσιάσουν σοβαρότερα συμπτώματα η αντιμετώπιση θα πρέπει να είναι ενδονοσοκομειακή, σε θάλαμο αρνητικής πίεσης, υπό την επίβλεψη γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων.Η αντιμετώπιση είναι συμπτωματική, με αντιπυρετικά (παρακεταμόλη), έλεγχο του ισοζυγίου των υγρών, παρακολούθηση του εμβρύου με υπερηχογράφημα-Doppler  και για κυηση μεγαλύτερη από 30 εβδομάδες  παρακολούθηση της μυομητρικής δραστηριότητας και του εμβρυικού καρδιακού ρυθμού με καρδιοτοκογράφημα. Σε καταστάσεις αναπνευστικής ανεπάρκειας εφαρμόζεται οξυγονοθεραπεία, ακόμα και εισαγωγή σε ΜΕΘ και διασωλήνωση.

Πώς θα προφυλαχτούν οι έγκυες;

Οι έγκυες για να προφυλαχθούν πρέπει να τηρούν αυστηρούς κανόνες αντισηψίας όπως και ο λοιπός πληθυσμός. Πρέπει να πλένουν τα χέρια τους συχνά και σχολαστικά, να μην ακουμπούν το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια τους, που αποτελούν τις κύριες οδούς εισόδου του ιού στο σώμα, να αποφεύγουν χώρους συνωστισμού, ταξίδια προς ενδημικές περιοχές και επαφές.

Τι ισχύει για τα προγραμματισμένα ραντεβού με το γιατρό τα υπερηχογραφήματα προγεννητικού έλεγχου, και τις επισκέψεις στο νοσοκομείο.

 

Η οδηγία της Ελληνικής Μαιευτική και Γυναικολογικής Εταιρείας είναι Έγκυες που είναι ύποπτα ή επιβεβαιωμένα κρούσματα του Covid-19 πρέπει αν είναι εφικτό να αναβάλλουν για 14 ημέρες τα προγραμματισμένα ραντεβού με το γυναικολόγο τους, ύστερα από συνεννόηση μαζί του.

Τα υπερηχογραφήματα του προγεννητικού έλεγχου να γίνονται τα απαραίτητα 12,22,32 εβδομάδες εφ όσον δεν συντρέχει άλλος λόγος. Η συμβουλευτική να γίνεται από τηλεφώνου η με τηλεδιάσκεψη εφ όσον είναι εφικτό. Οι επισκέψεις στο ιατρείο να γίνονται μόνο από τη έγκυο αν είναι δυνατόν με όλους του κανόνες προστασίας.

Τέλος ότι έχει σχέση με τακτικά γυναικολογικά χειρουργεία αναβάλλονται όλα πλην των επειγόντων.

 

 

Κύηση και Covid 19

Η τελευταία απειλή για την παγκόσμια υγεία είναι η συνεχιζόμενη  πανδημία  της αναπνευστικής νόσου από τον κοροναϊό (SARS-COV-2)) είναι ένα νέο στέλεχος του κοροναϊού που προκαλεί τη νόσοCoronavirusDisease 2019 (Covid-19). Το Covid-19 αναγνωρίστηκε τον Δεκέμβριο2019.Επίκεντρο της εστίας: η πόλη του WuhaninHubei επαρχία, Κίνα.

Ο ιός η καλλίτερα η μετάλλαξη αυτή του ιού είναι καινούρια αυτός είναι και ο λόγος που τα δεδομένα είναι λίγα και συχνά προστίθεται κάτι καινούργιο όπως ενώ στην αρχή μιλούσαμε μόνο για προσβολή του πνεύμονα τώρα μιλάμε και για προσβολή από τον ιό ,σε μερικές περιπτώσεις, και της καρδιάς .  Ένα πάζλ που συμπληρώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η  παγκόσμια  ιατρική κοινότητα έσπευσε να ερευνήσει με διάφορες στατιστικές  και ταυτόχρονα γίνονται  σημαντικές  προσπάθειες για θεραπείες και για την παραγωγή στο άμεσο μέλλον  εμβολίου

Ο νέος κοροναϊός  που σχετίζεται δομικά μετον ιό που προκαλεί σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο(SARS)  όπως σε δύο προηγούμενες περιπτώσειςκατά το παρελθόν η εμφάνιση της νόσου του το 2002 και 2003κοροναϊού-(SevereAcuteRespiratorySyndrome-SARS-CoV) και στη Μέση Ανατολή  το2012 τοαναπνευστικό σύνδρομο (Middle East respiratory syndrome coronavirus-MERS-CoV). Άλλες λοιμώξεις από κοροναϊό περιλαμβάνουν  το κοινό κρυολόγημα (HCoV 229Ε, NL63, OC43 και HKU1). Η επιδημία που εξελίχτηκε σε πανδημία Covid-19 έχει θέσει κρίσιμες προκλήσεις για τη δημόσια υγεία, την έρευνα και την ιατρική κοινότητα.

Τι προκαλεί ο νέος κορωνοϊός;

Οι κλινικές εκδηλώσεις κυμαίνονται από πολύ ελαφρές (χωρίς καθόλου συμπτώματα ή με λίγα συμπτώματα όπως του κοινού κρυολογήματος) έως και πολύ βαριές (σοβαρή πνευμονία, αναπνευστική ανεπάρκεια και θάνατος). Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι ήπιος ξηρός βήχας καταρροή κεφαλαλγία, στη συνέχεια έντονος βήχας υψηλός πυρετός, μυαλγία ,αρθραλγία, έντονη δύσπνοια πιο σπάνια  μπορεί να εμφανιστεί διάρροια.Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστούν ελάχιστα η καθόλου συμπτώματα. Στο  80% των περιπτώσεων δεν υπάρχουν σοβαρές επιπλοκές έτσι ο ασθενής παραμένει στο σπίτι σε απομόνωση μέχρι την πλήρη  αποδρομή των συμπτωμάτων και την ίαση.  Στο νοσοκομείο για περαιτέρω υποστήριξη συνήθως οδηγούνται όσοι παρουσιάζουν σοβαρή συμπτωματολογία (20%). Πρόκειται συνήθως για άτομα άνω των 50 ετών που έχουν κάποια υποκείμενη πάθηση. Ένα μικρό ποσοστό (6%) θα νοσήσουν σε κρίσιμη κατάσταση και ίσως καταλήξουν. Υπολογίζεται ότι η θνητότητα της νόσου δεν ξεπερνά το 5% των κρουσμάτων.