3 top δεξιά, GOOGLE NEWS, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Κωνσταντίνος Φίλης εξηγεί στο usay.gr  τι «βλέπει» στην τουρκική προκλητικότητα

O εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Φίλης μιλά στο usay.gr για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Η Τουρκία έχει αποφασίσει να κλιμακώσει την πίεση απέναντι στην Ελλάδα σε διάφορα μέτωπα .Το επιχείρησε πριν από τρεις μήνες , ευτυχώς ανεπιτυχώς στον Έβρο .Υπάρχει πάντα η περίπτωση του Αιγαίου, όπου συζητάμε ενδεχόμενη αύξηση των ροών από τα τουρκικά παράλια σε περίπτωση που δεν ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγο-μεταναστευτικό.

Έχουμε την κατάφωρη παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ με πλωτά γεωτρύπανα ήδη από τον Μάιο του 2019 . Και εσχάτως από τον Νοέμβριο του 2019 και έπειτα , έχουμε μια ακόμα εστία πίεσης και έντασης η οποία είναι με το τουρκολιβυκό σύμφωνο.

Η Τουρκία από τον περασμένο Ιανουάριο απειλεί ότι θα θέσει σε εφαρμογή , το παράλογο και παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο και χθες είχαμε δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας ότι αυτό θα γίνει μέσα στους επόμενους 3 – 4 μήνες.

Είναι λοιπόν σαφές ότι προσπαθεί μέσα από μια διπλωματία της πίεσης , της άσκησης πίεσης και κατατριβής προς την Ελλάδα να επιτύχει ευρύτερες επιδιώξεις που σχετίζονται τόσο με την Ελλάδα όσο και με τις επιθυμίες που έχει η Τουρκία και τον αναθεωρητισμό της κυρίως, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου , των Βαλκανίων, της Μέσης Ανατολής και της Μαύρης Θάλασσας.

Πώς σχολιάζετε τα όσα συνέβησαν χθες στην Αγιά Σοφιά ;

Δεν είναι η πρώτη φορά, απλώς χθες ήταν η πρώτη φορά που αυτό έγινε με τέτοια θεατρικότητα και βέβαια με όλο αυτό το κιτς το οποίο χαρακτήρισε τη γιορτή.Ο Ταγίπ Ερντογάν απευθύνεται κυρίως στο εσωτερικό ακροατήριο . Θέλει να συγκεράσει από την μία το νέο-οθωμανικό δόγμα το οποίο ο ίδιος υπηρετεί , βάση του οποίου η Τουρκία είναι η διάδοχος κατάσταση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και από την άλλη τον Κεμαλικό εθνικισμό τον οποίο εκφράζει στην ακραία του μορφή ο Μπαχτσελί , ο οποίος είναι συνοδοιπόρος του Ερντογάν ήδη από το 2017 και έπειτα.

Στο πλαίσιο αυτό και θέλοντας να διαχωρίσει το εαυτό του από τον Κεμάλ προσπαθεί να δείξει ότι ο ίδιος θα ήθελε να αλλοιώσει το χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ακόμα και να τη μετατρέψει εκ νέου σε τζαμί , ενώ ο «κακός» Κεμάλ ήταν αυτός ο οποίος είχε μετατρέψει την Αγία Σοφία από τζαμί σε μουσείο και μάλιστα υπό την αιγίδα της ΟΥΝΕΣΚΟ.

Δεν πιστεύω στο τέλος της ημέρας ότι ο Ερντογάν θα καταφέρει να αλλάξει το status της Αγίας Σοφίας και για οικονομικούς αλλά και για διπλωματικούς λόγους, όμως επειδή ακριβώς απευθύνεται σε πολύ συγκεκριμένο κοινό στο εσωτερικό της χώρας του και επειδή θέλει να το αποπροσανατολίσει από τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αυτό έχει,  προσπαθεί να κάνει κινήσεις για να δείξει ότι αλλοιώνει τον χαρακτήρα ενός μουσείου πολιτιστικής κληρονομιάς και δη υπό την ΟΥΝΕΣΚΟ.

Πώς απαντά η Ελλάδα απέναντι σε αυτή την συνεχιζόμενη τουρκική πρόκληση ;

Η Ελλάδα δεν έχει κανένα λόγο να στρατιωτικοποιήσει την κρίση με την Τουρκία όπως  επιχειρεί να κάνει η Άγκυρα . Από την άλλη βέβαια δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοθεί η αίσθηση στην Τουρκία ότι μπορεί να καταφέρει τους σκοπούς της με αυτή τη διπλωματία της πίεσης και της κατατριβής όπως είπα και πριν ασκεί έναντι υμών.

Αυτό που η Ελλάδα πρέπει να κάνει είναι πρώτον να ενεργοποιήσει ακόμη περισσότερο τα κανάλια που έχει στη Δύση, ειδικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεδομένου ότι η Τουρκία λόγω της κακής, της φθίνουσας πορείας της οικονομίας της είναι υποχρεωμένη να απευθυνθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για κεφάλαια , άρα είναι σε ανάγκη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση και πρέπει εμείς να πείσουμε τους εταίρους μας ότι τώρα είναι η κατάλληλη ευκαιρία για να επιχειρήσουν, όχι μόνο να επαναρυμουλκήσουν την Τουρκία προς τη Δύση , αλλά για να της βάλουν και κάποιους κανόνες στη συμπεριφορά της απέναντι σε άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ειδικότερα την Ελλάδα και την Κύπρο .

Το δεύτερο είναι πρέπει να έχουμε μια συνεχή πίεση στους θεσμούς των Ηνωμένων Πολιτειών γιατί βλέπουμε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει αναπτύξει μια προσωπική σχέση με τον Ερντογάν που είναι υπεράνω των θεσμών .

Άρα εμείς πρέπει να δώσουμε με πολύ μεγάλη έμφαση και στα δύο σώματα του Κογκρέσου αλλά και στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών για να κατανοήσουν ότι όσο επιτρέπεται στην Τουρκία να ασκεί αυτήν την πολιτική αυτό πλήττει όχι μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας αλλά και τα συμφέροντα των Αμερικανών στην περιοχή και επίσης ως προς την Τουρκία πρέπει να ακολουθήσουμε μια πολιτική μαστίγιου και καρότου . Το καρότο θα μπορούσε να είναι το να ξαναπιάσουμε το νήμα  των σχέσεων .

Γιατί αυτή τη στιγμή οι δίαυλοι επικοινωνίας είναι κομμένοι και να στηρίξουμε, όπου κρίνουμε ότι εξυπηρετεί αυτό το δικό μας συμφέρον μια νέα συμφωνία μεταξύ Τουρκίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με το προσφυγο-μεταναστευτικό. Προφανώς με τον όρο ότι αν οι ροές δεν εκμηδενιστούν ,η Τουρκία δεν θα παίρνει χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση , αλλά να υπάρχει και το μαστίγιο, δηλαδή η Ελλάδα να ακολουθήσει μια πολιτική σε διπλωματικό πάντα επίπεδο , η οποία να δείξει στην Τουρκία ότι αυτή η ένταση την οποία προκαλεί με εμάς μόνο να χάσει έχει και όχι να κερδίσει κάτι .