«Είμαστε πανέτοιμοι να ανοίξουμε τα σχολεία μας με ασφάλεια» δηλώνει ο Γιώργος Σταθόπουλος- Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Παιδικών Σταθμών Π.Ο.Σ.Ι.Π.Σ.
Δείτε όλες τις απαντήσεις που μας έδωσε ο κύριος Γιώργος Σταθόπουλος σχετικά με το άνοιγμα των παιδικών σταθμών, τις συνθήκες υπό τις οποίες θα φιλοξενήσουν τους μικρούς μαθητές αλλά και τα δίδακτρα.
Συμφωνείτε με το επικείμενο άνοιγμα των παιδικών σταθμών και για ποιους λόγους ;
Κάναμε ότι μπορούσαμε για να τους πείσουμε γιατί θα έπρεπε να ξεκινήσουμε την 1ηΙουνίου.
Εμείς θέλαμε να ξεκινήσουμε και χαιρόμαστε ιδιαίτερα που τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η ιατρική κοινότητα πείστηκαν για την ανάγκη αυτή. Ποιοι είναι αυτοί οι λόγοι που συνηγορούν:
Γνωρίζουμε από το παρελθόν ότι τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο έχουμε μειωμένο δυναμικό γιατί τα παιδιά φεύγουν διακοπές ,γιατί τα μεγαλύτερα παιδιά διακόπτουν γιατί πάνε σε μεγαλύτερες βαθμίδες , για διάφορους λόγους αυτό είναι δεδομένο. Άρα έχουμε μια αυτονόητη μείωση δυναμικότητας των δομών μας. Σε αυτό συνηγορεί ότι έχουμε και μεγάλους κήπους. Από το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας έχουμε υποχρέωση να έχουμε από τριάμισι έως τεσσεράμισι μέτρα αναλογία ανά παιδί στον κήπο. Υπάρχουν πολλές δομές που έχουν μεγαλύτερο χώρο από τα τριάμισι – τεσσεράμισι τετραγωνικά .
Αυτό μας δίνει την ευκαιρία με τη βοήθεια και του καιρού να έχουμε τα παιδιά τις περισσότερες ώρες της ημέρας εκτός παιδικού σταθμού (εσωτερικού κτιρίου). Επιπλέον η επανένταξη των παιδιών, των δικών μας, αυτών που είχαμε μέχρι τις 10 Μαρτίου βοηθάνε σημαντικά στο να μπορέσουμε να τα εκπαιδεύσουμε μέσα από δράσεις παιδαγωγικές ώστε να καταλάβουν, να συνηθίσουν και να τους έχουμε βοηθούς τον Σεπτέμβριο, που θα έχουμε τα καινούρια παιδιά , σε αυτό που λέμε μέτρα ασφάλειας, προστασίας αποστάσεις κτλ.
Ο δεύτερος λόγος είναι η ανάγκη των γονέων που θέλουν να επανέλθουν στις δουλειές τους. Μέσα από μια πανελλήνια έρευνα, από τις 4 μέχρι τις 10 Απριλίου , το 70,3% των γονέων σε πανελλήνια κλίμακα διαπιστώσαμε ότι επιθυμεί διακαώς την επαναλειτουργία μας .
Μάλιστα στην ερώτηση για ποιους λόγους ιεραρχήθηκαν σε πρώτη προτεραιότητα οι παιδαγωγικοί λόγοι , σε δεύτερη οι ψυχολογικοί , σε τρίτη οι ψυχαγωγικοί και στην τέταρτη έρχονται οι λόγοι επιστροφής στην εργασία .
Συνειδητοποιούμε λοιπόν ότι οι γονείς γνωρίζουν όλα τα εφόδια που τα παιδιά τους , ως εργαλεία ζωής εισπράττουν από τις ιδιωτικές δομές 50 χρόνια τώρα.
Ένας ακόμη λόγος είναι ότι το δίμηνο αυτό θα βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς να αποκτήσουν τη δική τους τεχνογνωσία και να είναι πανέτοιμοι το Σεπτέμβρη , ώστε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιστροφή της πανδημίας να μπορέσουμε να τη διαχειριστούμε καλύτερα.
Και φυσικά αν εμείς παραμέναμε κλειστοί μέχρι την πρώτη Σεπτεμβρίου δεν θα ξέραμε πρώτον:
Αν θα είχαμε εγγραφές παιδιών , δεύτερον θα είχαν τελειώσει όλες αυτές οι διαδικασίες που προβλέπεται από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ , συμβάσεις με ΔΕΚΟ, με τράπεζες κτλ και δεν θα ξέραμε τι να κάνουμε .Δεν θα ξέραμε με τους συνεργάτες μας αν θα τους κρατήσουμε ή αν θα τους απολύσουμε .
Αντιλαμβάνεστε λοιπόν ότι αυτό που λέγεται οργάνωση θα μας δοθεί η ευκαιρία να το καταφέρουμε σε αυτό το δίμηνο.
Όλοι αυτοί οι λόγοι λοιπόν επέβαλλαν την έναρξη από πρώτη Ιουνίου
Οι γονείς αναρωτιούνται τι θα γίνει με τα δίδακτρα δεδομένου ότι οι περισσότεροι επλήγησαν σημαντικά. Άλλαξαν τρόπο εργασίας, βγήκαν σε αναστολή ,έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και επομένως πιέζονται οικονομικά. Τι θα γίνει σε αυτή τη περίπτωση ;
Εμείς όπως ξέρετε έχουμε δωδεκάμηνη λειτουργία η οποία όμως εκφράζεται σε 11 μήνες. Γιατί ένας μήνας ανεξάρτητα αν είναι ο Αύγουστος ή ο Δεκέμβριος , ανάλογα με τις περιοχές πρέπει να παραμείνουμε κλειστοί . Δικαιούνται την καλοκαιρινή διακοπή ενός μηνός οι συνεργάτες μας . Επομένως μιλάμε για 11 μήνες λειτουργία με δαπάνες που είναι αρκετές. Ως ένα βαθμό έχουμε καλυφθεί αφού οι περισσότεροι έβαλαν τους εργαζόμενους στην ΕΡΓΑΝΗ και πληρώνονται από το κράτος οι ασφαλιστικές εισφορές .Αυτό λοιπόν είναι γύρω στο 30% των εξόδων μας μαζί με τη μείωση του ενοικίου .
Από κει και πέρα δεν έχουν παρθεί ακόμη μέτρα είτε οριζόντια είτε στοχευμένα από την Κυβέρνηση για τον κλάδο μας .
Εμείς προσπαθούμε και έχουμε καταθέσει σε όλα τα συναρμόδια Υπουργεία προτάσεις στήριξης . Αν λοιπόν και μια εβδομάδα μετά , από την ώρα που θα ξεκινήσουμε δεν έχει παρθεί κανένα μέτρο είναι λογικό να στραφούμε στη βασική μας πηγή, που λέγονται γονείς.
Εμείς μέχρι τότε ως ομοσπονδία θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια που έχουμε της πίεσης , γιατί θεωρούμε ότι οι μόνοι που δεν φταίνε είναι οι γονείς. Οι μόνοι που δεν πρέπει να επιβαρυνθούν είναι οι γονείς.
Αρκετά έχουν επιβαρυνθεί, βοηθάνε το κράτος να μην έχει στην πλάτη του γύρω στις 90 χιλιάδες παιδιά προσχολικής ηλικίας είτε σε Δήμους, είτε σε κρατικές δομές και μάλιστα τους φορολογεί για αυτό , για αυτή την επιλογή τους , επομένως δεν είναι αυτοί υπαίτιοι που εμείς είμαστε σε αναστολή και βεβαίως έχουμε τρέχουσες δαπάνες.
Θα επιδιώξουμε οπωσδήποτε να μας καλύψει η Πολιτεία .
Αν παρόλα αυτά δεν μας καλύψει για να μπορέσουμε να επιβιώσουμε – και όταν λέω επιβίωση είναι η επαναλειτουργία μας το Σεπτέμβρη, θα απευθυνθούμε στους γονείς , αλλά όχι να πληρώσουν το 100% των χρημάτων , των δόσεων που όφειλαν τον μήνα Απρίλιο και Μάιο.
Απλά θα θέλαμε να έχουμε τη δική τους στήριξη , την οποία μέχρι τώρα είχαμε. Και το διάστημα που ήμασταν σε αναστολή είχαμε και την ηθική τους στήριξη. Όπως και εμείς τους στηρίζαμε πολλαπλά.
Εμείς έχουμε πει από τις 16 Μαρτίου, δημόσια, ότι δεν θα ενοχλήσουμε τους γονείς μέχρι να ανοίξουμε .
Θα μελετήσουμε απολογιστικά τα μέτρα που πήρε η Πολιτεία για τον κλάδο μας. Εάν και εφόσον δούμε ότι δεν πρέπει να ενοχληθούν οι γονείς δεν θα το κάνουμε.
Επομένως οι γονείς μέχρι να ξεκινήσουμε και μέχρι να κάνουμε επανένταξη των παιδιών τους στους χώρους μας , ζητάω παράκληση και από τους συναδέλφους , από τα μέλη των συλλόγων , να μην ενοχλούν τους γονείς , γιατί έχουμε βάσιμες πληροφορίες ότι κάνει προσπάθεια η Πολιτεία να μας στηρίξει με πολλούς τρόπους .
Υπάρχει περίπτωση λόγω της πανδημίας και των απαραίτητων αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται να εγγράψετε λιγότερα παιδιά φέτος;
Η επιθυμία της Πολιτείας είναι το ΕΣΠΑ 2020-21 να ανακοινωθεί ίσως πριν φύγει ο Μάιος , ή αρχές Ιουνίου .
Επειδή περιμένουμε και εμείς τα μέτρα δεν ξέρουμε ποιες θα είναι οι οδηγίες , έχουμε προτείνει, σε περίπτωση που θα μειωθεί ο αριθμός των παιδιών σε δυναμικότητα κάθε δομής , η Πολιτεία να βρει τρόπο να καλύψει τη διαφορά γιατί εμείς διαιρούμε πάντα το κόστος λειτουργίας με τον αριθμό της δυναμικότητας που μας έχει δοθεί από την Πολιτεία .
Και αυτό είναι σε αντιστοιχία με τους συνεργάτες.
Για παράδειγμα υπάρχει ένα τμήμα που λέγεται μεταβρεφικό. Αυτό λειτουργεί για παιδιά μεταξύ 2 και 2μιση ετών.
Αυτός ο παιδικός σταθμός που διαθέτει μεταβρεφικό τμήμα , λειτουργεί σε τμήμα με πολύ μικρό αριθμό παιδιών , 4 , 5, 6 το πολύ.
Επειδή το παιδί μέχρι την ηλικία του βρέφους , το «εγώ» του ενισχύεται και από μόνο του λειτουργεί , εμείς θέλουμε να το περάσουμε στο «εμείς». Το «εμείς» για να περάσει πρέπει να ενταχθεί σε ομάδα μεγαλύτερη των 5 ή 6 παιδιών. Πρέπει να μάθει να συνεργάζεται , να μοιράζεται, να επικοινωνεί και όλα αυτά πρέπει να τα εκπαιδεύσουμε .Η ανάγκη είναι να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος ο αριθμός .
Αν λοιπόν έρθει αύριο η Πολιτεία και μας πει , θέλω 4 παιδιά και όχι 8 που λέει σήμερα το πλαίσιο, άρα για τα υπόλοιπα 4 θα πρέπει να προσλάβουμε και μια ακόμη βρεφοκόμο/νηπιαγωγό με ότι αυτό σημαίνει για τα κόστη του παιδικού σταθμού.
Έχουν κλείσει δομές που δεν άντεξαν την οικονομική «ασφυξία» των προηγούμενων ετών ;Εισακούονται οι προτάσεις σας ;
Ερχόμαστε από μια περίοδο οικονομικής κρίσης που μας έχει γονατίσει πάρα πολύ. Έχουν κλείσει πάρα πολλές δομές που δεν άντεξαν . Να κλείσουν και οι υπόλοιπες με τέτοια μέτρα;
Εμείς περιμένουμε με ψυχραιμία να ακούσουμε τα μέτρα , να κάνουμε τις προτάσεις μας , δεν βιαζόμαστε ότι σε μια μέρα πρέπει να λυθούν όλα , θα συνεργαστούμε με τους αρμόδιους και ελπίζουμε ότι πάντα θα βρίσκεται μια λύση με μια προϋπόθεση:
Να υπάρχει διάλογος . Γιατί μέχρι τώρα δεν τον έχουμε νοιώσει , παρά μόνο με τον ΕΟΔΥ. Μόνο ο ΕΟΔΥ έχει μιλήσει μαζί μας και γι΄ αυτό πήρε αυτά τα μέτρα .Γιατί υπήρχαν πάρα πολλοί που αγνοούν τον τρόπο λειτουργίας των ιδιωτικών δομών και ήταν αρνητικοί στο να ανοίξουν οι παιδικοί σταθμοί.
Ο κλάδος σας πώς αντιμετώπισε αυτό το σχεδόν τρίμηνο lockdown; Πως διαχειριστήκατε αυτή την κρίση;
Εγώ χάρηκα όταν άκουσα τον κ. Χαρδαλιά να επισημαίνει την σημασία του ανοίγματος των παιδικών σταθμών . Γιατί εμείς σαν Ομοσπονδία με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου 3 ημέρες μετά την αναστολή , οργανώσαμε μια τριμελή ομάδα διαχείρισης κρίσεων η οποία επιφορτίστηκε με 8ωρα , 12ωρα και 24ωρα, μελετούσαμε τα πάντα και δίναμε ενημέρωση στα μέλη του συλλόγου μας.
Άρα με πολύ ψυχραιμία, με πολύ μεθοδικότητα παίρνουμε μέτρα γιατί πρέπει πρώτα να προστατεύσουμε τα παιδιά, αλλά αυτό να το νοιώσουν και οι γονείς ώστε με ασφάλεια να επιστρέψουν τα παιδιά στο φυσικό τους περιβάλλον και να μπορέσουμε κάποια στιγμή να είμαστε πανέτοιμοι σε οποιαδήποτε ενδεχόμενη επιστροφή του κορωνοϊού.
Έχουν γίνει αρκετά λάθη μέσα στην πίεση του χρόνου και των αποφάσεων που έπρεπε να παρθούν από την πλευρά της Πολιτείας . Τους τα έχουμε επισημάνει , έχουμε βρει την κατανόησή τους και περιμένουμε αποφάσεις .