Τα 46 έχουν φτάσει τα περιστατικά γαστρεντερίτιδας στις πληγείσες από τις πλημμύρες περιοχές ( Λάρισας Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα 24 τα περιστατικά με λοίμωξη του αναπνευστικού, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το απόγευμα της Τρίτης στην επίσημη ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη.
Οι 6 από αυτούς νοσηλεύονται, ενώ τρεις έχουν σαλμονέλα. Το ένα περιστατικό αφορά βρέφος μερικών ημερών που νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση. Επίσης, ένας ενήλικας νοσηλεύεται με ροταϊό.
«Προς το παρόν η κατάσταση επιδημιολογικής επιτήρησης δεν εμπνέει καμία ανησυχία, όμως δεν σημαίνει ότι υπάρχει ούτε λόγος πανικού, ούτε εφησυχασμού», είπε η κυρία Αγαπηδάκη.
Το υπουργείο Υγείας συστήνει στους πολίτες που έχουν συμπτώματα διάρροιας ή και εμετού που συνδέονται με πυρετό, είτε δερματικά εξανθήματα, να επισκέπτονται τις μονάδες υγείας.
Δίκτυο υδροδότησης και επιτήρηση εντόμων
Σχετικά με την ποιότητα του νερού του δικτύου υδροδότησης, συλλέχθηκαν δείγματα από τη Λάρισα και τον Βόλο και συλλέγονται και δείγματα και από τις άλλες περιοχές, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός.
Στη Λάρισα το νερό είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, δηλαδή μπορούμε μπορούν οι πολίτες να το πιούν.
«Όταν δεν είναι για ανθρώπινη χρήση, σημαίνει ότι δεν μπορούμε ούτε να το πιούμε, ούτε να κάνουμε μπάνιο, ούτε να πλένουμε τα δόντια μας. Αν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα, θα πρέπει πρώτα να το βράσουμε για 3 λεπτά και ακολούθως να πλύνουμε τα δόντια μας, να ξεπλύνουμε λαχανικά ή να κάνουμε μπάνιο», συμπλήρωσε η ίδια.
Αναφορικά με την επιτήρηση των εντόμων, ήδη έχει προγραμματιστεί η τοποθέτηση 20 επιπλέον παγίδων στη Λάρισα και 50 επιπλέον στις περιοχές της Θεσσαλίας.
«Αν παρατηρήσουμε έξαρση σε σχέση με τα κουνούπια, θα λάβουμε νέα μέτρα», κατέληξε η κυρία Αγαπηδάκη.