Σταθεροποίηση στα κρούσματα κορονοϊού στα αστικά κέντρα και μεταφορά της διασποράς στα νησιά και την επαρχία εξαιτίας των διακοπών του καλοκαιριού δείχνει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας μας την τελευταία εβδομάδα.
Χανιά, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Σέρρες, Πιερία, Πέλλα, Μαγνησία, Μεσσηνία, Θάσος, Λάρισα, Κοζάνη, Κόρινθος, Καβάλα, Ιωάννινα, Εύβοια, Ημαθία, Ηράκλειο και Αιτωλοακαρνανία έχουν τετραψήφιο αριθμό νέων κρουσμάτων κορονοϊού την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ (8-14 Αυγούστου).
Το επόμενο κύμα του κορονοϊού
Όπως εκτίμησε ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκος Θωμαΐδης, τον Οκτώβριο θα ξεκινήσει το επόμενο κύμα της πανδημίας, τονίζοντας ότι η πανδημία του κορονοϊού έχει εξαπλωθεί αυτή τη στιγμή στην επαρχία. «Οι αναλύσεις του δικτύου Επιδημιολογίας λυμάτων έχουν δείξει όλο αυτό το διάστημα ότι έχουμε μια σταθεροποίηση ή μικρή ύφεση στα αστικά κέντρα. Ωστόσο, η πανδημία έχει μεταφερθεί στην επαρχία και στα νησιά», είπε στην ΕΡΤ, προσθέτοντας πως δεν βρισκόμαστε σε φάση ύφεσης. Εκτίμησε παράλληλα πως τον Οκτώβριο θα έρθουμε αντιμέτωποι με ένα επόμενο κύμα κορονοϊού ενώ το κακό σενάριο θα είναι να εμφανιστεί μια νέα παραλλαγή.
Για αναζωπύρωση της πανδημίας αν εμφανιστεί η παραλλαγή «Κένταυρος» στην Ελλάδα έκανε λόγο στο ΣΚΑΪ και ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής, Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Ο καθηγητής με βάση τις επιδημιολογικές του προβλέψεις τόνισε πως προς τα τέλη Σεπτεμβρίου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια αναζωπύρωση της πανδημίας λόγω του συγκεκριμένου στελέχους του κορονοϊού, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αυτό το σενάριο «ρεαλιστικό».
Την εβδομάδα 8 έως 14 Αυγούστου παρατηρήθηκε αυξητική τάση, σε σχέση με την εβδομάδα 1 έως 7 Αυγούστου στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε μία από τις 11 (περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ, πτωτικές τάσεις σε οκτώ από τις 11 περιοχές και σταθεροποιητικές τάσεις σε δύο. Η αυξητική τάση στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρατηρήθηκε στην Περιφέρεια Αττικής και ήταν οριακή (+27%).
Καθαρά πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στην Πάτρα (-72%), στο Βόλο (-57%), στην Αλεξανδρούπολη (-54%), στο Ηράκλειο (-47%), στην Ξάνθη (-36%) και στον Άγιο Νικόλαο (-34%) ενώ οριακή ήταν η μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-25%) και στη Θεσσαλονίκη (-20%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+9%) και στα Χανιά (-6%).
Μειώθηκαν οι εισαγωγές
Το σύνολο των εισαγωγών στα νοσοκομεία της επικράτειας την εβδομάδα αναφοράς ήταν 1.952 ασθενείς (7μερος μ.ό.: 279, -17% εβδομαδιαία μεταβολή), ενώ το σύνολο των εξιτηρίων ανέρχεται σε 2.072 ασθενείς (7μερος μ.ο.: 296, -6% εβδομαδιαία μεταβολή).Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι μέχρι τέλος της εβδομάδας αναφοράς είναι 118 (62.7% άνδρες) με διάμεση ηλικία 69 έτη και το 94.9% να έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Συνολικά καταγράφηκαν 73.710 κρούσματα COVID-19 (7.065 ανά εκατομμύριο πληθυσμού: -27% εβδομαδιαία μεταβολή) εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21% των λοιμώξεων. To για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0.91.