Τόσο Έλληνες όσο και αλλοδαποί μπορούν να πάνε στα νησιά παρά την απαγόρευση που υπάρχει, ακόμα και αν δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.
Η Ένωση Στρατιωτικών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενημέρωσε τους στρατιωτικούς για την Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία πάντως ενδέχεται να δημιουργήσει πρόβλημα σε κάποιες περιπτώσεις οικογενειών στρατιωτικών αλλά και άλλων κατηγοριών εργαζομένων.
- Γράφει ο Κώστας Αττίας
Και αυτό γιατί οι οικογένειες όσων είναι λόγω καθήκοντος σε κάποιο νησί και έχουν μετακινηθεί προς την ηπειρωτική χώρα δεν μπορούν να αποδείξουν εύκολα πως η κατοικία που μένουν είναι σε κάποιο νησί και έτσι να γυρίσουν σπίτι τους.
Ποιοι εξαιρούνται
Πέρα από τους μόνιμους κατοίκους που έχουν την δυνατότητα μετακίνησης από την ηπειρωτική χώρα προς τα νησιά (ή και ανάμεσα σε νησιά) δικαίωμα μετακίνησης έχουν:
- Το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας, του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, το προσωπικό των δυνάμεων που συμμετέχουν σε επιχειρήσεις και δράσεις του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής, καθώς και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας που μετακινούνται για υπηρεσιακούς λόγους.
- Οι υπάλληλοι του Δημοσίου τομέα και το εκπαιδευτικό προσωπικό κάθε βαθμίδας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού, που εργάζονται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινούνται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
- Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό πάσης φύσεως του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους ερευνητές και επαγγελματίες στον τομέα της υγείας, καθώς και το προσωπικό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) που εργάζεται σε νησί υπό καθεστώς μόνιμης ή προσωρινής απασχόλησης οιασδήποτε μορφής ή μετακινείται σε αυτό για την εκτέλεση υπηρεσίας.
- Οι μετακινούμενοι για λόγους έκτακτης κοινωνικής ανάγκης εφόσον τούτο σαφώς αποδεικνύεται από κατάλληλα πιστοποιητικά και κάθε άλλη περίπτωση, ιδίως εκείνων που αφορά σε παροχή υπηρεσιών ασφαλείας, υγείας και κοινής ωφέλειας.