Η πρόθεση της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα του Υπουργείου Άμυνας να δημιουργήσει το Σώμα Υπαξιωματικών, κάτι το οποίο στο σύνολο τους οι ενδιαφερόμενοι εκλαμβάνουν ως προθάλαμο στασιμότητας στην εξέλιξη τους, άνοιξε την κουβέντα για το περίφημο «αμερικάνικο μοντέλο».
Ένα μοντέλο που δεν διαφέρει μόνο στο πως εξελίσσεται το προσωπικό από την Ελλάδα αλλά και στο ότι διαθέτει στρατιωτικούς ημιαπασχόλησης, κάτι το οποίο ίσως να αποκτήσει και αυτό ενδιαφέρον στο μέλλον.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Στην Αμερική λοιπόν πέρα από την γνωστή σε όλο τον πλανήτη στρατιωτική ακαδημία West Point υπάρχουν και άλλοι τρόποι να γίνει κανείς αξιωματικός του στρατού. Πρώτα από όλα οι φοιτητές μπορούν να εγγραφούν στο Army Reserve Officers’ Training Corps (ROTC). Εγγράφονται σε στρατιωτικά προγράμματα σε κολλέγια και πανεπιστήμια και με την αποφοίτηση τους ονομάζονται ανθυπολοχαγοί Second Lieutenants (κάτω δηλαδή απο τους First Lieutenats).
Το πρόγραμμα προσφέρει υποτροφίες και σε επαγγελματίες στρατιώτες, τους οποίους προτείνουν οι ανώτεροι τους, για να ολοκληρώσουν την εκπαίδευση τους που θα τους κάνει αξιωματικούς. O δεύτερος τρόπος αφορά ιερείς, γιατρούς, νομικούς, ειδικούς κυβερνοάμυνας οι οποίοι ολοκληρώνουν το Officer Training Program και ανάλογα τις επιδόσεις τους και τον τομέα τους ονομάζονται αξιωματικοί.
Ο τρίτος δρόμος είναι μέσα από το Officer Candidate School το οποίο είναι ανοιχτό σε πτυχιούχους οι οποίοι περνούν μια εκπαίδευση 12 εβδομάδων. Σε αυτό το πρόγραμμα μπορούν να μετέχουν και πτυχιούχοι επαγγελματίες οπλίτες αν είναι κάτω από 32 ετών και με λιγότερα από έξι χρόνια υπηρεσίας.
Συμπερασματικά το αμερικάνικο μοντέλο προφανώς όχι μόνο δεν βάζει εμπόδια αλλά αντίθετα προσφέρει ευκαιρίες σε όσους επιθυμούν την εξέλιξη τους ενώ ενθαρύνεται ο ανταγωνισμός προκειμένου να μην υπάρχουν στεγανά και κανείς να μην θεωρεί πως η καριέρα του έχει προκαθοριστεί από την στιγμή που φόρεσε την στολή μέχρι την ημέρα που θα την βγάλει.