3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πόσο ρεύμα καίνε οι οικιακές συσκευές – Απλοί τρόποι για χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας

Σόμπα, κλιματιστικό, θερμοσίφωνας και ψυγείο είναι μόνο μερικές από τις οικιακές ηλεκτρικές συσκευές που, παρ’ ότι απαραίτητες για κάθε νοικοκυριό, φαίνεται πως εκτοξεύουν τους λογαριασμούς ρεύματος στα ύψη. Με την ενεργειακή κρίση να βρίσκεται στο προσκήνιο και οι επιπτώσεις της να είναι πιο φανερές από ποτέ, αρκετοί είναι οι πολίτες που δεν μπορούν να διαχειριστούν την κατάσταση, αλλά ούτε και να ερμηνεύσουν τα ποσά που καταβάλλουν σε ρεύμα και φυσικό αέριο.
Οπως είχε πει στον «Ελεύθερο Τύπο» και τη Μαρίνα Ξυπνητού η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, Παναγιώτα Καλαποθαράκου, το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν δεκάδες αναφορές πολιτών οι οποίοι καταγγέλλουν υπέρογκα ποσά χρεώσεων, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν είτε σε διακανονισμούς με τις εταιρίες είτε σε… διαδικασίες ενημέρωσης για εξοικονόμηση ενέργειας. Πρώτη πιο ενεργόβορα συσκευή φαίνεται να είναι η σόμπα, ενώ ακολουθούν τα παλιά κλιματιστικά, τα πλυντήρια, ο θερμοσίφωνας και τα ψυγεία. Βέβαια, αυτό δεν είναι απόλυτο για κάθε νοικοκυριό, καθώς εξαρτάται από την κατανάλωση, την ενεργειακή απόδοση της συσκευής, τα μέλη της οικογένειας κ.ο.κ.

Με ποιους τρόπους, όμως, θα μπορούσε να γίνει εξοικονόμηση ενέργειας; Αρχικά, όπως τονίζει η κ. Καλαποθαράκου, πρέπει όσοι έχουν Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο να το αξιοποιούν πλήρως. «Παρατηρούμε ότι καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο δεν το αξιοποιούν όπως θα έπρεπε. Για παράδειγμα, θα μπορούσαν να βάζουν πλυντήριο το βράδυ, αφού η χρέωση είναι αρκετά χαμηλότερη, παρόλα αυτά δεν το πράττουν όλοι».

Μην ξεχνιόμαστε
Μια κακή συνήθεια που έχει μεγάλη μερίδα πολιτών και επηρεάζει σημαντικά τους λογαριασμούς είναι το γεγονός ότι αφήνει στην πρίζα συσκευές τις οποίες δεν χρησιμοποιεί, όπως για παράδειγμα την καφετιέρα ή το λάπτοπ, αυξάνοντας χωρίς λόγο την κατανάλωση ρεύματος. «Δεν πρέπει να έχουμε στην πρίζα συσκευές που δεν χρησιμοποιούμε», εξηγεί η πρόεδρος της ΕΚΠΟΙΖΩ, προσθέτοντας παράλληλα πως θα έχουν σημαντικό όφελος όσοι αντικαταστήσουν τους λαμπτήρες τους με led, που φέρνουν μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ερωτηθείσα για το πόσο «καίει» ένα πιστολάκι ή ένα σίδερο, σημείωσε πως έχουν αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, αλλά επειδή στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρησιμοποιούνται σε καθημερινή βάση, δεν βρίσκονται στις… κόκκινες συσκευές.

Ενεργειακή θωράκιση
Εχοντας ως δεδομένο ότι η ενεργειακή κρίση δεν θα φύγει άμεσα και θα συνεχίσει να επηρεάζει όλη την Ευρώπη, οι ειδικοί τονίζουν στον «Ελεύθερο Τύπο» πως θα πρέπει οι καταναλωτές να θωρακίσουν ενεργειακά τις κατοικίες τους και να επιλέξουν προγράμματα όπως το «Εξοικονομώ» ή το «Φωτοβολταϊκά στη στέγη», τα οποία θα τους αποζημιώσουν σε βάθος χρόνου.

Αντίστοιχα, μια άλλη ενέργεια που αναμένεται να βοηθήσει τα νοικοκυριά είναι οι «έξυπνοι μετρητές», καθώς οι καταναλωτές θα λαμβάνουν γνώση σε πραγματικό χρόνο για το τι καταναλώνει κάθε συσκευή και έτσι θα μπορούν να υπολογίζουν ανάλογα τις κιλοβατώρες που θα κάψουν.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από τις καταγγελίες που λαμβάνει η ΕΚΠΟΙΖΩ είναι πως οι καταναλωτές δεν ξέρουν επί της ουσίας να «διαβάζουν» τους λογαριασμούς ρεύματος, δεδομένου ότι δεν τσεκάρουν ούτε τις κιλοβατώρες που κατανάλωσαν ούτε το διάστημα που αφορά η κατανάλωση.

Ποιες συσκευές «καίνε»
Σύμφωνα με στατιστικές μελέτες, το πλυντήριο ρούχων καταναλώνει σχεδόν το 12% του ρεύματος που καταναλώνουμε στο σπίτι, ενώ το 20% της κατανάλωσης ρεύματος οφείλεται στους θερμοσίφωνες.

Το ψυγείο αποτελεί μία οικιακή συσκευή που «καίει» επίσης πολύ ρεύμα. Ειδικότερα, τα παλιά μοντέλα και όσα δεν ανήκουν στην κατηγορία Α+++ «καίνε» σχεδόν το 30% του ρεύματος.

Νέο ρεκόρ του πληθωρισμού στην Ιταλία σημειώθηκε τον Αύγουστο
Αντίστοιχα, ο φούρνος αποτελεί μια ηλεκτρική συσκευή που «καίει» επίσης αρκετό ρεύμα. Για παράδειγμα, ένας φούρνος 2.700 W «καίει» περίπου 0,45 ευρώ την ώρα, ενώ ένα κλιματιστικό 2.200 W «καίει» 0,37 ευρώ την ώρα.

Πρόγραμμα απόσυρσης
Περί τα 200.000 νοικοκυριά αναμένεται να επωφεληθούν από το πρόγραμμα αντικατάστασης και ανακύκλωσης ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών που αναμένεται να «τρέξει» τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το πρόγραμμα, συνολικού προϋπολογισμού 100 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει συγκεκριμένα την αντικατάσταση και ανακύκλωση κλιματιστικών, ψυγείων και καταψυκτών, δεδομένου ότι οι εν λόγω συσκευές δημιουργούν τα μεγαλύτερα φορτία ηλεκτρικής ενέργειας και κατ’ επέκταση «φουσκώνουν» σημαντικά τους λογαριασμούς ρεύματος.