Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, επιτέθηκε στον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την απόφασή του να δημοσιοποιήσει την τελευταία του συνάντηση με τον επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς.
Ο Ισραέλ Κατζ, «ανέβασε» στο Χ φωτογραφία που έδειχνε τον Ερντογάν να σφίγγει τα χέρια με τον Ισμαήλ Χανίγια σε προεδρικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη το Σαββατοκύριακο, γράφοντας ότι ο Τούρκος πρόεδρος «θα έπρεπε να ντρέπεται».
Ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον Haniyeh με βασικά μέλη του υπουργικού του συμβουλίου και τον Sameh Shoukry, τον ΥΠΕΞ της Αιγύπτου, για να συζητήσουν τις ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα και τις προσπάθειες για την ηρεμία των εντάσεων σε ολόκληρη την περιοχή, σύμφωνα με το τουρκικό προεδρικό γραφείο.
Ο Ερντογάν και ο Shoukry εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι οι πρόσφατες επιθέσεις με drones μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν θα μπορούσαν να αποσπάσουν τη διεθνή προσοχή από τα δεινά στο έδαφος της Γάζας, όπου 34.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς από τις 7 Οκτωβρίου.
Οι τουρκικές σχέσεις με το Ισραήλ έχουν επιδεινωθεί καθώς συνεχίζεται η επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα. Η Άγκυρα επέλεξε να απαγορεύσει την εξαγωγή 54 προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων του αλουμινίου και του τσιμέντου, στο Ισραήλ μέχρι να επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός.
Όλα αυτά ενώ μικρός «στόλος» τριών πλοίων που μεταφέρει εκατοντάδες ακτιβιστές, δημοσιογράφους και ανθρωπιστική βοήθεια πρόκειται να εγκαταλείψει τα τουρκικά ύδατα τις επόμενες ημέρες και να πλεύσει προς τη Γάζα, επαναλαμβάνοντας μια πανομοιότυπη προσπάθεια με το 2010.
Τότε, Ισραηλινοί κομάντος επιβιβάστηκαν στα σκάφη σε διεθνή ύδατα και πυροβόλησαν εννέα από τους ακτιβιστές, προκαλώντας μια πολυετή ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.
Οι έμμεσες διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, οι οποίες έγιναν με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου, φαίνεται να έχουν ατονήσει, αν δεν έχουν καταρρεύσει.
Ο πρωθυπουργός του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, δήλωσε ότι η Ντόχα επανεκτιμά τον ρόλο της ως διαμεσολαβητή, προσθέτοντας ότι ορισμένοι χρησιμοποίησαν τις συνομιλίες για «στενά πολιτικά συμφέροντα» και έκαναν «καταστροφικές» δηλώσεις για το Κατάρ.
Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, πρωθυπουργός του Ισραήλ, δήλωσε ότι έχει οριστεί ημερομηνία για χερσαία εισβολή στη Ράφα, προκαλώντας φόβους για τους περισσότερους από 1 εκατομμύριο ανθρώπους που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.
«Επίθεση» Χανίγια και στις ΗΠΑ
Σε συνέντευξη στα τουρκικά κρατικά μέσα ενημέρωσης Anadolu, ο Χανίγια κάλεσε «τους αδελφούς μας στην Αίγυπτο, τους αδελφούς μας στην Τουρκία, τους αδελφούς μας στο Κατάρ ως μεσολαβητές και τις ευρωπαϊκές χώρες να αναλάβουν δράση για να περιορίσουν την ισραηλινή επιθετικότητα και να αποτρέψουν την επιχείρηση στη Ράφα», καθώς και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τη Γάζα.
Ο Χανίγια επιτέθηκε και στις ΗΠΑ. «Η θέση των ΗΠΑ είναι παραπλανητική, παρόλο που λένε ότι δεν θέλουν να πληγούν οι άμαχοι, πρόκειται για μια προσπάθεια χειραγώγησης», είπε, επισημαίνοντας τη χρήση από το Ισραήλ όπλων αμερικανικής κατασκευής στη Γάζα.
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αλί Χαμενεΐ, ευχαρίστησε τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας για την επιχείρησή τους εναντίον του Ισραήλ και τις προέτρεψε να «επιδιώκουν αδιάκοπα τη στρατιωτική καινοτομία και να μαθαίνουν τις τακτικές του εχθρού», σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων του Ιράν.
«Το πόσοι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν και πόσοι από αυτούς πέτυχαν τον στόχο τους δεν είναι το πρωταρχικό ερώτημα, αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Ιράν επέδειξε τη δύναμη της θέλησής του κατά τη διάρκεια αυτής της επιχείρησης», δήλωσε ο Χαμενεΐ την Κυριακή για την επίθεση στο Ισραήλ.