Με την παρουσία της καθηγήτριας Παιδιατρικής του ΕΚΠΑ και την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου της Δευτέρας αναφορικά με το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τον κορωνοϊό.
Η κυρία Θεοδωρίδου τόνισε ότι οι εμβολιασμοί είχαν την πιο σημαντική επίδραση στην υγεία και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων τα τελευταία χρόνια και κάθε χρόνο σώζονται 2-3 εκατομμύρια ζωές, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΠΟΥ.
Το εμβόλιο για τον κορωνοϊό έγινε δυνατό να παραχθεί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, χάρη στη χρησιμοποίηση της βιοτεχνολογίας, στην ιδανική συνεργασία πολλών ερευνητικών κέντρων και την πλουσιοπάροχη χρηματοδότηση.
Τα εμβόλια αυτά αξιολογούνται από ανεξάρτητους οργανισμούς και για να εγκριθούν πρέπει να πληρούν προϋποθέσεις ως προς την ασφάλεια, την ανοσογονικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Το πρώτο από αυτά είναι το εμβόλιο της Pfzizer/ BioNtech και έχει παρασκευαστεί με τη μέθοδο του mRNA. Το mRNA -όπως τόνισε- δεν μεταφέρει τον ιό και δεν έχει καμία επίδραση στο DNA του κυττάρου.
Το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει μεγάλη ασφάλεια, οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι συνήθεις, όπως και σε άλλα εμβόλια, ενώ δημιουργεί υψηλά αντισώματα και έχει αποτελεσματικότητα 94%.
Ως προς την προτεραιοποίηση: Πρώτοι θα είναι οι εργαζόμενοι στην πρώτη γραμμή, θα ακολουθήσουν τα άτομα μεγάλης ηλικίας σε οίκους ευγηρίας κλπ, και οι άνω των 85 ετών.
Ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ανακοίνωσε ότι στις 27 Δεκεμβρίου θα γίνουν οι πρώτοι εμβολιασμοί στα νοσοκομεία αναφοράς της Αττικής.
Νωρίτερα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων «άναψε το πράσινο φως» για το εμβόλιο της Pfizer/BionTech και πλέον απομένει η -τυπικά, όπως φαίνεται- απόφαση της Κομισιόν, προκειμένου να ενεργοποιηθεί το πρόγραμμα διανομής του εμβολίου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ακολούθως ο εμβολιασμός με ευθύνη των τοπικών κυβερνήσεων.