Ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Εύας Καϊλή, αφέθηκε ελεύθερος με ηλεκτρονικό βραχιολάκι, σύμφωνα με δελτίο τύπου της βελγικής εισαγγελίας στις 23 Φεβρουαρίου.
Η εξέλιξη ωστόσο προκάλεσε αρνητική αντίδραση από την Καϊλή, σύμφωνα με δημοσίευμα του EURACTIV.
Η Καϊλή συνελήφθη στο πλαίσιο έρευνας των βελγικών Αρχών και μετά από εφόδους της αστυνομίας τον περασμένο Δεκέμβριο μεταξύ άλλων και στο σπίτι της και έχει γίνει το δημόσιο πρόσωπο της υπόθεσης διαφθοράς γνωστής ως Qatargate.
Ο Τζόρτζι είναι ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, πατέρας της 2χρονης κόρης τους και ένας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του σκανδάλου. Η Καϊλή παραμένει υπό κράτηση στις γυναικείες φυλακές Χάρεν κοντά στις Βρυξέλλες.
Όσο και αν ακούγεται περίεργο, η αντίδραση της Καϊλή στην απελευθέρωση του συντρόφου της δεν ήταν θετική.
Οπως αναφέρει ο κ. Δημητρακόπουλος «το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους».
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Δημητρακόπουλου έχει ώς εξής:
«Είναι προφανές ότι το ποινικοδικονομικό σύστημα του Βελγίου επιβραβεύει τους εγκληματίες, που ομολογούν την ενοχή τους και λιώνει όσους μάχονται για την αθωότητα τους, περιφρονώντας θεσμικά το τεκμήριο αθωότητας, πυλώνα του νομικού ευρωπαϊκού πολιτισμού», σημείωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.
«Η Εύα Καϊλή αντέχει, δεν θα ομολογήσει αδικήματα, που δεν έχει διαπράξει, θα συνεχίσει να μάχεται για την αθώωση της.
Αλήθεια πόσο νομικά οξύμωρο φαίνεται να παραμένει στην φυλακή η κ. Εύα Καϊλή, επειδή θεωρείται ότι θα καταστρέψει στοιχεία της υπόθεσης, αν αφεθεί ελεύθερη, ενώ οι πρωταγωνιστές, που αποφυλακίζονται, αν υπάρχουν αλλά αποδεικτικά μέσα… θα τα ποτίζουν για να αναπτυχθούν και μετά θα τα προσφέρουν… στις αρχές…», σχολίασε ο δικηγόρος της.
Όταν ξέσπασε το σκάνδαλο, ο Τζόρτζι επέμεινε ότι ο σύντροφός του ήταν αθώα και ότι δεν γνώριζε τις παράνομες δραστηριότητές του με τον Παντσέρι, τον φερόμενο ως εγκέφαλο πίσω από το σκάνδαλο.
Από τη σύλληψή του τον Δεκέμβριο, ο Τζόρτζι πιστεύεται ότι υιοθέτησε μια στάση συνεργασίας με τις βελγικές αρχές, δίνοντας αποκαλυπτικές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς αναπτύχθηκε το σχέδιο.
Στο Βέλγιο, μια διαδικασία «παραδοχής ενοχής» επιτρέπει στον δημόσιο εισαγγελέα να διαπραγματευτεί μια ευνοϊκή απόφαση, κάτι που εκμεταλλεύτηκε ο Παντσέρι.
Σύμφωνα με έγγραφα που δημοσιεύουν οι εφημερίδες Le Soir και La Repubblica, ο Τζόρτζι ομολόγησε ότι ήταν μέρος μιας «οργάνωσης» που χρησιμοποιήθηκε από το Κατάρ και το Μαρόκο για να επηρεάσουν τη χάραξη ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο Τζόρτζι φέρεται να προσπάθησε να αθωώσει την Καϊλή λέγοντας ότι το πρώην αφεντικό του, Αντρέα Κοτσολίνο και ο Μαρκ Ταραμπέλα δέχονταν μετρητά μέσω της ΜΚΟ του Παντσέρι.
Ο Τζόρτζι ενήργησε ως μεταφραστής του Παντσέρι, ο οποίος δεν μιλά αγγλικά, κατά τη διάρκεια συναντήσεων με αξιωματούχους του Κατάρ, ανέφερε η Le Soir.
Ο δικηγόρος της Καϊλή λέει ότι αισθάνεται «προδομένη» από τον σύντροφό της επειδή η υποτιθέμενη συμμετοχή του στο εγκληματικό σχέδιο μετέτρεψε την ευρωβουλευτή, κατ’ επέκταση, σε συνεργό.