«Βρισκόμαστε σε μια πιθανότητα τα φαινόμενα εγκληματικότητας να παρουσιάσουν έξαρση, γιατί η καραντίνα βοηθούσε στο να υπάρξει ύφεση» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, ενώ αναφέρθηκε και στις μηνύσεις αρνητών σε εκπαιδευτικούς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι ό,τι χειρότερο να βλέπουν τα παιδιά τους αστυνομικούς να προσάγουν τους δασκάλους τους»!
Μιλώντας στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», στην τηλεόραση του OPEN, ο κ. Θεοδωρικάκος είπε πως «ήταν αυτονόητη υποχρέωση να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν μπορεί να σύρει εκπαιδευτικούς, δασκάλους, διευθυντές σχολείων οι οποίοι τηρούν με υπευθυνότητα όλες τις προβλέψεις για την πανδημία και διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων».
«Οι άνθρωποι αυτοί – ορισμένες φορές- βρέθηκαν αντιμέτωποι με επιθέσεις και μηνύσεις από ανθρώπους που δεν έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης. Παρεμβήκαμε με δική μου εντολή προς τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, ώστε σε καμία περίπτωση οι αστυνομικοί να πηγαίνουν στα ΑΤ καθηγητές μετά από μηνύσεις. Υπήρξε και η παρέμβαση του Αρείου Πάγου».
«Είναι ό,τι χειρότερο να βλέπουν τα παιδιά τους αστυνομικούς να προσάγουν τους δασκάλους τους. Απευθύνω πρόσκληση λογικής προς όλους», συνέχισε ο υπουργός. «Με τη συντονισμένη δράση μας και τους εμβολιασμούς θα μπούμε σε μια κανονικότητα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Ο υπουργός τόνισε πως «είναι αυτονόητο ότι οπουδήποτε κληθεί η ΕΛΑΣ να διασφαλίσει την τάξη, θα το κάνει. (…) Αυτό που είπαμε είναι ότι δεν μπορεί νόμιμοι πολίτες, υπεύθυνοι πολίτες που κάνουν το σωστό και το νόμιμο, να πέφτουν θύματα της παράνοιας ορισμένων που τους κάνουν μηνύσεις».
Όσον αφορά στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, επεσήμανε πως «περάσαμε σχεδόν 1,5 χρόνο καραντίνας λόγω κορονοϊού. Σε αυτό το διάστημα αυξήθηκαν τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Στον τομέα αυτό η ΕΛΑΣ επιδιώκει να αναπτύξει στενή σχέση με την αυτοδιοίκηση.
Το μυστικό είναι να έχουμε γνώση του τι συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις και να αξιολογήσουμε τα σοβαρότερα περιστατικά. Γι αυτό δημιουργούμε 6 γραφεία ενδοοικογενειακής βίας. Τη Δευτέρα έχω συνάντηση με την ΚΕΔΕ για να συντονίσουμε τη συνεργασία μας, γιατί οι τοπικές κοινωνίες γνωρίζουν καλύτερα αυτά τα προβλήματα», είπε ο κ. Θεοδωρικάκος.
«Βρισκόμαστε σε μια πιθανότητα τα φαινόμενα εγκληματικότητας να παρουσιάσουν έξαρση, γιατί η καραντίνα βοηθούσε στο να υπάρξει ύφεση. Ο πολίτης θέλει τον αστυνομικό μπροστά του. Υπάρχουν η ομάδα ΔΙΑΣ και ακόμη μια σειρά από ομάδες που σπεύδουν άμεσα. Γι αυτό λοιπόν η πρώτη επιλογή που κάνουμε είναι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών της ΕΛΑΣ. Σύντομα θα γίνουν οι ανακοινώσεις», είπε ο υπουργός επίσης. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε πως θα μπει τέλος στην κατάσταση οι αστυνομικοί να μετατρέπονται σε όργανα γραφειοκρατίας και θα κάνουν τη δουλειά τους, σημειώνοντας πως θα απελευθερωθούν μονάδες για την καθημερινή αστυνόμευση. Ο ίδιος επεσήμανε πως το πρόβλημα υποστελέχωσης είναι πολύ μεγάλο στην Αττική όπου υπάρχει το 70% της εγκληματικότητας και μόλις το 30% των αστυνομικών μονάδων.