3 top δεξιά, ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τι γράφουν ξένα ΜΜΕ για τον θάνατο του Kώστα Σημίτη – Η ένταξη στο ευρώ και η κριτική για τον τρόπο που έγινε

Στα πολιτικά ορόσημα του εκλιπόντα πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη, και τη δυσφήμιση από την αντιπολίτευση αυτού που ο ίδιος θεωρούσε ως σημαντικότερο επίτευγμα, την ένταξη στην ΟΝΕ και το ευρώ, για τον τρόπο που αυτή έγινε, αναφέρονται δημοσιεύματα ξένων μέσων ενημέρωσης.

Τι αναφέρει ο Guardian

Ο Guardian σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της Ελλάδας, ο Σημίτης μείωσε το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος, ώστε η Αθήνα να πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στην ευρωζώνη.

Ο Guardian σημειώνει επίσης ότι ο διάδοχός του στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, τον διέγραψε από την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος το 2008, μετά τις πολιτικές διαφωνίες που είχαν, μεταξύ άλλων για την πρόταση του Παπανδρέου να γίνει δημοψήφισμα για την ευρωπαϊκή Συνθήκη της Λισσαβόνας.

Ο Σημίτης έφυγε από τη Βουλή το 2009, προειδοποιώντας ότι κακή δημοσιονομική πορεία θα έφερνε τη χώρα υπό την κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Αφού οι οίκοι πιστοληπτικής αξιολόγησης υποβάθμισαν δραματικά το αξιόχρεο της Ελλάδας το 2010 και η ΕΕ και το ΔΝΤ επέβαλαν σκληρά οικονομικά μέτρα, οι επικριτές του από τη Δεξιά και την Αριστερά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να δυσφημίσουν την κληρονομιά του», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

Ο Σημίτης, αναφέρει, υπερασπίστηκε σθεναρά το έργο του, εκδίδοντας το 2012 ένα βιβλίο, στο οποίο επέκρινε τους χειρισμούς των Ελλήνων πολιτικών και της ΕΕ στη διαχείριση της κρίσης.

Σε αυτό το βιβλίο, με τίτλο «Εκτροχιασμός», κατηγόρησε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι έκανε τα στραβά μάτια στη μεγάλη αύξηση δαπανών από τον διάδοχο του στην πρωθυπουργία, Κώστα Καραμανλή.

Associated Press

Ο Σημίτης θεωρούσε την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη τον Ιανουάριο του 2001 ως το σημαντικότερο επίτευγμα της πρωθυπουργίας του, σημειώνει το AssociatedPress.

«Αλλά βοήθησε επίσης να γίνουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας το 2004 και ηγήθηκε ενός τεράστιου προγράμματος κατασκευής υποδομών που περιλάμβανε το νέο αεροδρόμιο της Αθήνας και δύο γραμμές του μετρό για να διευκολυνθεί η φιλοξενία των αγώνων. Βοήθησε επίσης την Κύπρο να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2004», σημειώνει το πρακτορείο.

«Οι επικριτές του από τη Δεξιά και την Αριστερά έκαναν ό,τι μπορούσαν για να σπιλώσουν την κληρονομιά του, τονίζοντας το αμφιλεγόμενο swap χρέους που έγινε μετά την ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη (μέσω της Goldman Sachs) ως προσπάθεια να εξωραϊστεί το χρέος», σημειώνει.

«Τελικά, η αποφασιστική αντίθεση του κόμματός του, συμπεριλαμβανομένων των ηγετών των συνδικάτων, στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του 2001 αποδυνάμωσε καίρια την κυβέρνηση Σημίτη.

Αποφάσισε να παραιτηθεί από τη θέση του στο κόμμα και να μην είναι υποψήφιος στις εκλογές του 2004, πέντε μήνες πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε να μην υποστεί τη διαγραφόμενη βέβαιη ήττα από τους συντηρητικούς», προσθέτει.