Οι αμερικανικές εκλογές θα αναδείξουν νέο πρόεδρο των ΗΠΑ και ο Τζο Μπάιντεν θα αποτελεί πια έναν από τους πρώην προέδρους που θήτευσε στο Λευκό Οίκο. Τι θα κάνει από εδώ και πέρα; Ό,τι και οι προκάτοχοί του.
Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ μετά το τέλος της θητείας τους εξακολουθούν να απολαμβάνουν… προνόμια!
Οι περισσότεροι ξεκινούν μια νέα καριέρα γράφοντας τα απομνημονεύματά τους. Συνήθους γίνονται μπεστ-σέλερ. Ο Μπιλ Κλίντον έγραψε το αυτοβιογραφικό «My Life» και εισέπραξε 15 εκατ. δολάρια. Ο Τζορτζ Μπους αποκόμισε 7 εκατ. δολάρια για τα πρώτα 1,5 εκατ. αντίτυπα του «Decision Points». Όσο για τον πολυγραφότατο Τζίμι Κάρτερ, έχει δημοσιεύσει 14 βιβλία, με ανάλογα έσοδα. Και σύμφωνα με τον ιστορικό Τζέιμς Θάμπερ, ειδήμονα στους αμερικανούς προέδρους, ο Ομπάμα ζει πλουσιοπάροχα από τις πωλήσεις των βιβλίων του και μόνο.
Διαβάστε επίσης: Αμερικανικές εκλογές: Πόσα χρήματα «βγάζει» ο πρόεδρος των ΗΠΑ – Ο μισθός και οι έξτρα παροχές
Αμερικανικές εκλογές: Οι πρώην… πάνε Πανεπιστήμιο
Άλλοι πάλι εξασφαλίζουν ιδιαιτέρως επικερδείς συμφωνίες για ομιλίες σε πανεπιστήμια ή υψηλόβαθμους συμβουλευτικούς ρόλους σε θεσμούς και ιδρύματα. Στις ομιλίες ο Μπιλ Κλίντον βρίσκεται στην πρώτη θέση. Καθώς με το που έφυγε από τον Λευκό Οίκο το 2001, η επαγγελματική ένωση Greater Washington Association of Executives τον πλήρωσε με 125.000 δολάρια για έναν λόγο του.
Αυτό παραμένει το τυπικό ποσό με το οποίο αμείβεται συνήθως μια ομιλία πρώην προέδρου. «Ποτέ δεν είχα πραγματικά λεφτά πριν φύγω από τον Λευκό Οίκο», είχε άλλωστε πει ο ίδιος στο CNN το 2010, «έκτοτε όμως τα έχω πάει αρκετά καλά».
Ως το 2012 είχε βγάλει 75,6 εκατ. δολάρια από τις ομιλίες που είχε δώσει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα και ιδιωτικές εταιρίες, σύμφωνα με τα περιουσιακά στοιχεία του. Στοιχεία που αναγκάστηκε να δημοσιοποιήσει η σύζυγός του Χίλαρι, ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ. Τέσσερα χρόνια αργότερα, το ζεύγος Κλίντον είχε βγάλει, μαζί, πάνω από 235 εκατ. δολάρια.
Το Center for Public Integrity εκτιμά πως ο Τζορτζ Μπους έχει κερδίσει πάνω από 15 εκατ. δολάρια από ομιλίες και μόνο μετά την αποχώρησή του από την Ουάσιγκτον.Καμμιά φορά ξεπερνώντας τα όρια όπως έγινε το 1989, όταν ο Ρόναλντ Ρίγκαν, με το που έφυγε από τον Λευκό Οίκο, πήρε 2 εκατ. δολάρια για δύο ομιλίες στην Ιαπωνία, τον τότε οικονομικό εχθρό των ΗΠΑ.
Ο Τζέραλντ Φορντ πάλι μετά την προεδρία του κάθισε σε αναρίθμητα διοικητικά συμβούλια εταιρικών κολοσσών και αμειβόταν πλουσιοπάροχα ως σύμβουλος.
Εκτός από αυτά οι πρώην πρόεδροι ιδρύουν μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να συνεχίσουν το φιλανθρωπικό έργο με το οποίο καταπιάστηκαν στην προεδρική τους θητεία. Και άλλοι συνεχίζουν να αποκτούν εισοδήματα από τη δουλειά τους. Χαρακτηριστική περίπτωση εδώ ο 27ος πρόεδρος των ΗΠΑ, Γουίλιαμ Ταφτ (1909-1913), ο οποίος μετά τη θητεία του στον Λευκό Οίκο αναβίωσε τη δικαστική του καριέρα και έγινε μάλιστα ο 10ος αρχιδικαστής των ΗΠΑ.