Στην υπόθεση με το νεκρό βρέφος στου Ζωγράφου «δεν τηρήθηκε το ιατροδικαστικό πρωτόκολλο», σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Ιατροδικαστικής Εταιρείας Δρ. Γρηγόρης Λέων.
Σημειώνεται ότι οι γονείς του βρέφους και οι φίλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εστάλη η επιστημονική έκθεση των ιατροδικαστών στον εισαγγελέα, στην οποία δεν έκαναν αναφορά σε «σεξουαλική κακοποίηση», ούτε καν σε «κακοποίηση», αλλά σε σωματικές κακώσεις από αμβλύ όργανο.
Σύμφωνα με τον κ. Λέων, στη συγκεκριμένη υπόθεση «δεν τηρήθηκαν οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή»
Δρ. Γρηγόρης Λέων: Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα
«Εμείς οι ιατροδικαστές ως επιστήμονες πρέπει να λειτουργούμε με επιστημονικούς κανόνες. Όταν λειτουργούμε έτσι, αποφεύγονται τα λάθη. Στη συγκεκριμένη υπόθεση έγινε μια βεβιασμένη αρχική πρώτη εκτίμηση, πρώτα ανεπίσημα και μετά επίσημα, χωρίς οι συνάδελφοι να έχουν ολοκληρώσει το σύνολο της ιατροδικαστικής εξέτασης. Μια κλινική εξέταση, ένα βασικό σημείο που περιλαμβάνει είναι η ενδελεχής λήψη ιστορικού. Αν σε μια ανάλογη περίπτωση ένας ιατροδικαστής λάμβανε σωστά το ιστορικό του μωρού, της φαρμακευτικής του αγωγής και του τρόπου χορήγησης του φαρμάκου, θα είχε αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία. Αυτό που αντιλαμβάνομαι, τόσο εγώ όσο και όποιος επιστήμονας διαβάζει είναι, ότι εδώ δεν έχουμε ακόμα αιτία θανάτου (περιμένουμε τις ιστολογικές εξετάσεις) και από ό,τι φαίνεται οι κακώσεις στην πρωκτική περιοχή πιθανότατα οφείλονται στην θεραπεία που έκανε το μωρό. Δεν τηρήθηκαν, λοιπόν, οι κανόνες, δηλαδή το πρωτόκολλο της ιατροδικαστικής επιστήμης και δεν γνωρίζω γιατί συνέβη αυτό. Μου έκανε και εμένα εντύπωση το τόσο βιαστικό πρώτο πόρισμα, γιατί έτσι στιγματίζεται μια οικογένεια. Αν κριθεί, ότι υπήρξε παράπτωμα μπορεί να έχουν κάποια πειθαρχική ποινή», είπε ο κ. Λέων.
Ο Δρ. Γρηγόρης Λέων
Παράλληλα, εξήγησε ότι η Ελληνική Ιατροδικαστική Εταιρία δεν έχει κάποιο ξεχωριστό όργανο που να γνωμοδοτεί τέτοια θέματα.
«Είμαστε βέβαιοι, ότι θα αναλάβει το υπ. Δικαιοσύνης, το οποίο διαθέτει αξιόλογους συναδέλφους, με επικεφαλής τον κ. Καρακούκη που κοσμεί την υπηρεσία και είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος με αυτά τα θέματα, οπότε πιστεύω ότι θα πράξει τα δέοντα. Ωστόσο, και οι ίδιοι οι γονείς έχουν όλα τα νόμιμα μέσα για να κινηθούν αναλόγως», κατέληξε.
Το χρονικό της υπόθεσης
Η υπόθεση με το 11 μηνών βρέφος που κατέληξε την Κυριακή στο Παίδων πήρε διαστάσεις θρίλερ. Αρχικά, μακροσκοπικά, εντοπίστηκαν σημάδια σεξουαλικής κακοποίησης. Ωστόσο, γιατροί ανέφεραν ότι οι αλλοιώσεις που παρατηρούνταν μπορεί να προέρχονται από την πάθηση από την οποία έπασχε το βρέφος.
Ακολούθως χθες, οι ιατροδικαστές, μετά την εξέταση που έκαναν στη σορό του βρέφους, ανέφεραν ότι το παιδί φέρει σημάδια κακοποίησης που παραπέμπουν σε σεξουαλική κακοποίηση παρά φύσιν.
Η μητέρα του παιδιού απέδωσε τις κακώσεις στο γεγονός ότι στην άτυχη μικρούλα χορηγούνταν αγωγή με υπόθετα, καθώς και στο ότι της έκανε κλύσμα.
Νωρίτερα σήμερα, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αρμόδιος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ, με βάση την προφορική ενημέρωση από τον ιατροδικαστή, ανέφερε ότι δεν προκύπτει κάκωση από ανδρικό μόριο, αλλά από αμβλύ όργανο, κάτι που απομακρύνει την εκδοχή του βιασμού και ενισχύει αυτήν της κακοποίησης από άλλη αιτία.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατάθεση στην Ασφάλεια έχει δώσει και ο θεράπων ιατρός του βρέφους, ο οποίος αναφέρει ότι έπασχε από μικροκεφαλία και του χορηγείτο κάποιο σκεύασμα με υποκλυσμό. Λόγω της συχνότητας των επιληπτικών κρίσεων το τελευταίο διάστημα υπήρχε και αυξημένη χορήγηση του σκευάσματος, με ειδική συσκευή.
Τελικά οι γονείς του βρέφους και οι φίλοι τους αφέθηκαν ελεύθεροι αφού εστάλη η επιστημονική έκθεση των ιατροδικαστών στον εισαγγελέα, στην οποία δεν έκαναν αναφορά σε «σεξουαλική κακοποίηση», ούτε καν σε «κακοποίηση», αλλά σε σωματικές κακώσεις από αμβλύ όργανο.