Για λόγους που η κυβέρνηση θεωρεί ικανούς και επαρκείς εξακολουθεί να ποντάρει πολλά για την ασφάλεια της περιοχής μας στο ΝΑΤΟ.
Γράφει ο Κώστας Αττίας
Η παρουσία του ΝΑΤΟ είναι έντονη, αλλά τα αποτελέσματα του ΝΑΤΟ, στην κατεύθυνση που τα θέλει η Αθήνα, δεν είναι εμφανή. Το αντίθετο μάλιστα. Η ένταση στην περιοχή μας με την σύμμαχο Τουρκία καθημερινά αυξάνεται.
Χτες, 31 Ιανουαρίου, η Ελλάδα έζησε ένα θρίλερ.
Το Ορούτς Ρέις έκανε βόλτες. Πολεμικά πλοία της Τουρκίας ήταν σε ετοιμότητα (επιζητώντας την κλιμάκωση;). Ελληνικές φρεγάτες ήταν με το δάχτυλο στην σκανδάλη. Και η φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς ήταν δίπλα στο τουρκικό πλοίο.
Σε αυτές τις δύσκολες ώρες στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ήταν ένας Αμερικάνος Πτέραρχος. Ο Τοντ Ουώλτερς (Tod Wοlters), Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης (SACEUR).
Πληροφορίες λένε πως ο Πτέραρχος σήκωσε το τηλέφωνο μετά τις συνομιλίες του με τον Υπουργό Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κ. Φλώρο για να συνετιστεί το άτακτο παιδί του ΝΑΤΟ, η Τουρκία, και να σταματήσει την νέα ταραχή που έστηνε στην Μεσόγειο.
Υπάρχει όμως μία κρίσιμη λεπτομέρεια στο χρονολόγιο όσων έγιναν με το Ορούτς Ρέις που η Αθήνα και πάλι δεν συμπεριλαμβάνει στην ανάλυση της.
Οτι ο Πτέραρχος βρέθηκε στις 29 Ιανουαρίου στην Σμύρνη για την σύνοδο των Διοικητών του ΝΑΤΟ και μία μέρα νωρίτερα στις 30 Ιανουαρίου είδε τον Τούρκο Αρχηγό Στρατηγό Yasar Guler, παραμονές δηλαδή της πρόκλησης με το Ορούτς Ρέις.
Τυχαία η σύμπτωση ή το μόνιμα εμπρηστικό μέλος της συμμαχίας γνωρίζοντας πως όλοι θέλουν ειρήνη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή και ποντάροντας στην επίσκεψη του Πτεράρχου στην Αθήνα μετά την Τουρκία έστησε το επεισόδιο με το Ορούτς Ρέις; Πρώτον για να δείξει πως δεν υπολογίζει κανέναν και δεύτερον περιμένοντας πάνω από το τηλέφωνο να ζητήσουν να κάνει πίσω ώστε για ακόμα μία φορά η Τουρκία να ισχυριστεί πως κρατάει το κλειδί της ηρεμίας στην περιοχή.
Τι μας ζήτησε το ΝΑΤΟ
Στα πιο διμερή θέματα Ελλάδας – ΝΑΤΟ, η συμμαχία πρακτικά μας ζήτησε να δώσουμε και άλλα.
Κάτι που η Ελλάδα σίγουρα θα κάνει όσο πιστεύει πως αν είναι πιστή στο ΝΑΤΟ και το ΝΑΤΟ θα δείξει πίστη στην Ελλάδα σε μία κρίσιμη στιγμή.
Όπως λέει η Αθήνα συζητήθηκαν οι εξελίξεις και προκλήσεις ασφάλειας στη Νότια Πτέρυγα του ΝΑΤΟ, τρέχοντα ζητήματα Άμυνας και Αποτροπής της Συμμαχίας, (τα οποία θα αποτελέσουν αντικείμενο διαβουλεύσεων στην επικείμενη Σύνοδο Υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, την 12 και 13 Φεβρουαρίου 2020 στις Βρυξέλλες) και υπογραμμίστηκε η συνεισφορά της Ελλάδος στην ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής.
«Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο Ανώτατος Συμμαχικός Διοικητής Ευρώπης ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη σημαντική συνεισφορά της στο ΝΑΤΟ και συζήτησε να συνεχίσει να αναπτύσσεται πάνω στις υπάρχουσες ισχυρές σχέσεις. Χαρακτήρισε τη χώρα μας ισχυρό και δεσμευμένο Σύμμαχο στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο, ο οποίος συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινή ασφάλεια» υποστηρίζει η Ελλάδα.