Δεν υπάρχει θέμα με τη δημόσια υγεία υποστήριξε χθες ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, αναφορικά με την αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια που τα τελευταία 24ωρα «έπνιξαν» τον Παγασητικό κόλπο.
Όπως ανέφερε ο ίδιος, έχουν συγκεντρωθεί και αποτεφρωθεί 270 τόνοι ψαριών, ενώ πέντε τόνοι οδηγήθηκαν σε υγειονομική ταφή.
«Τα νεκρά ψάρια έχουν μαζευτεί κατά 99%, δεν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, μιας και οι μετρήσεις στις παραλίες του Βόλου δείχνουν ότι είναι καθαρές και πως σε τρεις-τέσσερις ημέρες θα έχει λυθεί το πρόβλημα» είπε ο Δημήτρης Κουρέτας μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσθέτοντας ότι «διακόσιοι εβδομήντα τόνοι νεκρών ψαριών οδηγήθηκαν σε αποτέφρωση, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, ενώ τέσσερις-πέντε τόνοι σε υγειονομική ταφή, σε χώρο ασφαλή στο δήμο Βελεστίνου, αφού είχε εκδοθεί η περιβαλλοντική άδεια».
Σημειώνεται ότι οι μετρήσεις έχουν δείξει πως η επιβάρυνση του νερού είναι εντός των επιτρεπόμενων ορίων, ενώ σήμερα θα φτάσουν κλιμάκια στον Βόλο για να ενημερώσουν τους εμπλεκόμενους φορείς. Μετά την αποκατάσταση των παραλιών, θα αποφασιστεί αν θα κριθούν προσβάσιμες για τους κολυμβητές.
Δημήτρης Κουρέτας: «Το δίχτυ αυτό θα μπορούσε να είχε μπει πολύ νωρίτερα»
Ο περιφερειάρχης ανέφερε ότι εδώ και δώδεκα ημέρες είχε προειδοποιήσει τόσο τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου όσο και το δήμο Βόλου για το πρόβλημα. «Το δίχτυ αυτό θα μπορούσε να είχε μπει πολύ νωρίτερα» σημείωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Βόλου Αχιλλέας Μπέος μίλησε με βαρείς χαρακτηρισμούς για τον περιφερειάρχη, κατηγορώντας τον πως είναι ο κύριος υπεύθυνος για την περιβαλλοντική καταστροφή:
«Τα ψάρια δεν είναι από τη λίμνη της Κάρλας, αλλά από τη λίμνη που δημιουργήθηκε από τις πλημμύρες. Το θυρόφραγμα έπρεπε να είναι κλειστό και δεν το είχαν κλείσει, τους ξέφυγε. Ο Κουρέτας είναι ο Βας Βας Παρασκευάς, είναι απατεώνας».
Πάντως, ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών του ΕΚΠΑ Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε αμφιβολίες για την υγειονομική ταφή στο Βελεστίνο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Είναι χώρος τέτοιος; Υπάρχουν κίνδυνοι σε αυτόν το χώρο; Έχουν εξεταστεί τα τρία κριτήρια τα οποία θα πρέπει να τεκμηριώνουν την ασφάλεια ενός ΧΥΤΑ; Έχει εξεταστεί η μορφολογία, το έδαφος, γεωλογικοί σχηματισμοί;» αναρωτήθηκε μιλώντας στην ΕΡΤ.
Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τη θαλάσσια ρύπανση που σημειώθηκε στον Παγασητικό κόλπο στις 28 Αυγούστου.