Το γύρο του κόσμου κάνει η νέα έκθεση του Bridge Tank (δεξαμενής σκέψης & μέλους του Τ20 -του δικτύου ερευνητικών ινστιτούτων και δεξαμενών σκέψης του G20), στην οποία καταγράφεται, αφενός, συγκριτική ανάλυση της εξάπλωσης του Covid-19 σε δέκα μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, αναλόγως με τις επιδόσεις τους ως προς τη μάχη εξομάλυνσης της επιδημικής καμπύλης, και αφετέρου, οι λόγοι που καθόρισαν τις επιδόσεις αυτές.
Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία., Ολλανδία και Βέλγιο, σημειώνει η έκθεση, είναι οι χώρες που έχουν πληγεί σοβαρότερα από την επιδημία, οι οποίες έδωσαν αγώνα για να εξομαλύνουν την καμπύλη του ιού, εξαιτίας της καθυστερημένης εφαρμογής των κατάλληλων μέτρων περιορισμού μετακινήσεων και κοινωνικής αποστασιοποίησης. Στη Γαλλία, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και των θανάτων βαίνει αυξανόμενος και πιθανόν να υπερβεί τα αντίστοιχα ποσοστά στην Ιταλία και τη Βρετανία.
Η Ελλάδα είναι η χώρα της Ευρώπης με τις καλύτερες επιδόσεις, ακολουθούμενη από την Τσεχική Δημοκρατία και τη Ρουμανία. Χάρη στα έγκαιρα και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, οι χώρες αυτές κατάφεραν με επιτυχία να εξομαλύνουν την επιδημική καμπύλη και να επιβραδύνουν την εξάπλωση του ιού. Είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακή η αντίθεση μεταξύ Ελλάδας και Ισπανίας: η μεν πρώτη χώρα ανέστειλε τις δημόσιες εκδηλώσεις και έκλεισε τα σχολεία, πριν ακόμη καταγράψει τα πρώτα 100 επιβεβαιωμένα κρούσματα, ενώ η δεύτερη προέβη πολύ αργότερα στη λήψη παρόμοιων μέτρων.
Η Γερμανία φαίνεται να αποτελεί διαφορετική περίπτωση. Μολονότι τα μέτρα περιορισμού των μετακινήσεων που έλαβε εφαρμόστηκαν με σχετική καθυστέρηση και όχι πλήρως, ο αριθμός των θανάτων δεν έχει φτάσει στα επίπεδα των γειτονικών της χωρών, ωστόσο ο αριθμός αυτός αυξάνεται συγκριτικά με γοργούς ρυθμούς.
Τέσσερις εβδομάδες μετά την καταγραφή των πρώτων 100 κρουσμάτων σε κάθε χώρα, στην Ελλάδα, το διάστημα που μεσολάβησε για τον διπλασιασμό τους ήταν 19 ημέρες, ένας σαφής δείκτης ότι η Ελλάδα «εξομάλυνε την καμπύλη» με επιτυχία.