Η Τουρκία έχει περάσει εδώ και αρκετό διάστημα από το στάδιο που γάβγιζε στο στάδιο που ετοιμάζεται να… δαγκώσει, ανέφερε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο πανεπιστημιακός και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άγγελος Συρίγος.
«Εάν βρει ευκαιρία θα δαγκώσει. Επομένως πρέπει να ετοιμαζόμαστε για το χειρότερο.
»Τα όσα ακούγονται ότι θέλει συνεργασία και διάλογο, είναι λόγια του αέρα», είπε, μιλώντας στο ΡΑΔΙΟ ΠΡΩΤΟ της Κύπρου.
Σχετικά με τις απειλές για αποστολή νέου κύματος μεταναστών από την Τουρκία, στον Έβρο, ο κ. Συρίγος είπε:
«Πρέπει να καταλάβουμε τι έγινε το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας.
»Εκεί επιχείρησε να παρέμβει στα ελληνικά πολιτικά πράγματα.
»Είναι άλλο να λες διεκδικώ ένα βράχο έξω από την Μυτιλήνη και άλλο να λες θέλω να ρίξω τον δήμαρχο της Μυτιλήνης.
»Στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία που δεν είχε να κερδίσει τίποτα προσπάθησε να δημιουργήσει πολιτική αναταραχή στην Ελλάδα στέλνοντας 40/50 χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες στο εσωτερικό της χώρας.
»Αν δεν συνειδητοποιήσουμε το ακραίο σημείο που έφτασε δεν μπορούμε καταλάβουμε τον τρόπο που λειτουργεί η συγκεκριμένη χώρα. Έχει ξεφύγει εντελώς».
Επεσήμανε ότι η Τουρκία στην παρούσα φάση διατηρεί τρία ανοιχτά μέτωπα σε Συρία, Λιβύη και ανατολική Μεσόγειο.
«Στην Συρία και την Λιβύη η Τουρκία είναι ένας από τους παίκτες και η παρουσία της διασφαλίζει ότι θα είναι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
«Στην περίπτωση της Ανατολικής Μεσογείου είναι ο ισχυρός παίκτης χωρίς παρουσία άλλων μεγάλων δυνάμεων και θεωρεί ότι μπορεί να επιβεβαιώσει τις αντιλήψεις της για ισχυρή χώρα».
Επιπλέον ο κ. Συρίγος απάντησε επίσης για το θέμα της οριοθέτησης και ανακήρυξης της Ελληνικής ΑΟΖ και υπογράμμισε πως από το 1970 η Ελλάδα δεν διεκδικεί τίποτα.
Ο κ. Συρίγος εξήγησε πως η Τουρκία άρχισε να αποθρασύνεται όταν άρχισε να αποκτά οικονομική ισχύ.
«Αυτό της έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσει ισχυρότερες ένοπλες δυνάμεις και σιγά σιγά πέρασε στο επόμενο βήμα που ήταν να παίζει τον ρόλο μιας χώρας που διαπραγματεύεται για σοβαρές διενέξεις».
Η Τουρκία, όπως εξήγησε άρχισε να επεμβαίνει σταδιακά με την πάροδο του χρόνου στα διάφορα πεδία των διενέξεων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο εμφανίστηκε ο νεο-οθωμανισμός.