3 top δεξιά, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, Κορωνοϊός

Κορωνοϊός: Η ευρωπαϊκή λίστα με τις «ασφαλείς» χώρες

Κλεισμένοι σε μία αίθουσα συσκέψεων στις Βρυξέλλες, αξιωματούχοι έσβηναν και έγραφαν τη λίστα με τις χώρες που θα επιτρέπονται να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση από την πρώτη Ιουλίου, οπότε και είναι προγραμματισμένο να ανοίξουν τα σύνορα για τις εκτός μπλοκ χώρες.

Οι αποκλεισμοί έχουν προκαλέσει τους πρώτους προβληματισμούς, καθώς μεταξύ των χωρών οι οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα είναι και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παγκοσμίως έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, με περισσότερα από 2,4 εκατ. κρούσματα.

Η Βραζιλία και η Ρωσία είναι επιπλέον οι χώρες που δεν συμπεριλαμβάνονται στη λίστα τον χωρών των οποίων οι πολίτες θα εισέρχονται στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν φαίνεται να κατέληξαν στον καταρτισμό μιας λίστας με χώρες των οποίων οι πολίτες θα αποκλείονται να εισέρχονται σε έδαφος κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως φαίνεται οι αξιωματούχοι «δεν μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία» και οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Παρασκευή.

Σύμφωνα με το Euronews, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, στη λίστα την οποία έχει στην κατοχή της, η Βραζιλία, το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν βρίσκονται στον κατάλογο των χωρών που θα μπορούν να εισέρχονται.

Ο πλήρης κατάλογος των χωρών των οποίων οι υπήκοοι θα μπορούν να εισέλθουν στην Ευρώπη είναι οι εξής:

Βατικανό
Μονακό
Μαυροβούνιο
Ανδόρα
Σερβία
Βοσνία – Ερζεγοβίνη
Ουκρανία
Αλβανία
Τουρκία
Κόσοβο
Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας
Τουρκμενιστάν
Βιετνάμ
Κίνα
Ταϊλάνδη
Μιανμάρ
Μογγολία
Ιαπωνία
Νότια Κορέα
Γεωργία
Μπουτάν
Λίβανος
Ινδονησία
Ουζμπεκιστάν
Ινδία
Τατζικιστάν
Καζακστάν
Παλάου
Νέα Ζηλανδία
Αυστραλία
Δομινικανή Δημοκρατία
Μπαχάμες
Αγία Λουκία
Ουρουγουάη
Τζαμάικα
Κούβα
Συνεργατική Δημοκρατία της Γουιάνας
Παραγουάη
Βενεζουέλα
Νικαράγουα
Κόστα Ρίκα
Καναδάς
Ανγκόλα
Τυνησία
Δημοκρατία της Ναμίμπιας
Ουγκάντα
Δημοκρατία της Μοζαμβίκης
Μαυρίκιος
Ζάμπια
Δημοκρατία της Ρουάντα
Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Αιθιοπίας
Μαρόκο
Λαϊκή Δημοκρατία της Αλγερίας
Αίγυπτος
Σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές υπάρχει διαφωνία μεταξύ των κρατών μελών σχετικά με τα κριτήρια που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να καταλήξουν σε απόφαση αποκλεισμού.

Σημειώνεται ότι οι κατευθυντήριες γραμμές της ΕΕ κυκλοφόρησαν πριν από δύο εβδομάδες, ενώ αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο κατάλογος θα λαμβάνει υπόψη το ποσοστό εξάπλωσης στις ενδιαφερόμενες χώρες. Τα κριτήρια βασίζονται σε επιδημιολογικά δεδομένα.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο με τους πολίτες της ΕΕ έως το τέλος της μεταβατικής περιόδου του Brexit (31.12.2020).