Την απόφαση για απαγόρευση των λιτανειών, κυρίως ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου εισηγήθηκε η Επιτροπή των Λοιμοξιολόγων. Μια απόφαση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις στην Εκκλησία, με την κυβέρνηση ωστόσο να επιμένει και να εκδίδει μάλιστα και Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Η αύξηση των κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στη χώρα μας έχει προκαλέσει τεράστια ανησυχία, παρά το γεγονός ότι οι Ειδικοί επιμένουν ότι δεν πρόκειται για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας. Γι΄αυτόν τον λόγο και για να μην επέλθει το δεύτερο κύμα, η κυβέρνηση δεν διστάζει να λάβει ενισχυμένα μέτρα, για να διαφυλλάξει τη δημόσια υγεία.
Ανάμεσα σε αυτά είναι και οι λιτανείες στις εκκλησίες, εκεί όπου ο βασικός όγκος των ανθρώπων είναι μεγάλης ηλικίας, κάτι που σημαίνει και μεγαλύτερη επικινδυνότητα για διασπορά και θανάτους. Η 3η ηλικία είναι αυτή που ήθελε εξ’ αρχής να διαφυλάξει περισσότερο η κυβέρνηση και εκεί επικεντρώθηκε πολλές φορές ο Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη διάρκεια των ενημερώσεων, όταν η χώρα βρισκόταν σε καραντίνα.
«Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι, κατόπιν και της σχετικής σύστασης της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδας, αναστέλλονται όλες οι λιτανείες για επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς και πάσης φύσεως εμποροπανηγύρεις», ανακοίνωσε η Γ.Γ Πολιτικής Προστασίας.
Μάλιστα, την Παρασκευή, ο Νίκος Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πιστούς να τηρήσουν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας για τον κορωνοϊό.
Συγκεκριμένα:
Ισχύει ο περιορισμός του ενός ατόμου ανά 5 τ.μ. με ελάχιστη απόσταση 1,5 μέτρων εντός των ναών.
Για τους ναούς άνω των 500 τ.μ. ισχύει ο μέγιστος αριθμός των 100 ατόμων.
Δείτε την ΚΥΑ για την απαγόρευση
Αργά το βράδυ της περασμένης Κυριακής, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την αναστολή των λιτανειών εκτός των εκκλησιών στο πλαίσιο των μέτρων για τον κορωνοϊό. Την απόφαση συνυπογράφουν οι υπουργοί Παιδείας και Θρησκευμάτων, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας και Εσωτερικών.
Αφορά σε αναστολή διεξαγωγής θρησκευτικών τελετών, οποιασδήποτε θρησκείας ή δόγματος, που πραγματοποιούνται μέσω της διενέργειας πομπής εκτός των χωρών θρησκευτικής λατρείας, έως και τις 31/8.
Ήδη έχει γίνει χρήση της απόφασης για αναστολή των θρησκευτικών τελετών, καθώς αυτή έχει συμπεριληφθεί στα έκτακτα μέτρα για περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού στον Αμπελώνα Λάρισας.
Ενστάσεις από την Ιερά Σύνοδο
Για την ανακοίνωση της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις λιτανείες, είχε μιλήσει στον ΑΝΤ1 ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Φιλίππων Στέφανος, ο οποίος διατύπωσε ενστάσεις για την απαγόρευση.
Όπως είπε «είναι σαφές ότι η Εκκλησία στάθηκε στο πλευρό της Πολιτείας από την αρχή της υπόθεσης αυτής και συγχαίρει όλους τους ανθρώπους της υγείας που έχουν συμβάλει στην αποκλιμάκωση της επιδημίας. Παρόλα αυτά πρέπει να διευκρινισθούν κάποια πράγματα, όπως έγινε και με το δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου χθες. Δεν υπήρξε κάποια σύσταση αποκλεισμού από την τέλεση λιτανειών. Απλούστατα στην εγκύκλιο του Ιουλίου έγραφε ότι η τέλεση λιτανειών θα πραγματοποιείται μετά μεγάλης προσοχής, άνευ συνωστισμού και ει δυνατόν, εν συντομία».
Όπως είπε ο ίδιος «η έννοια του συνωστισμού, όπως αυτή εκφράζεται, εκφράζεται σε πολλά δεδομένα και επίπεδα. Δηλαδή οι λιτανείες θα γίνουν μια φορά για τη γιορτή της Παναγίας και αυτό θα γίνει κυρίως σε μεγάλες πανηγύρεις. Στα χωριά μας δηλαδή που εορτάζουν υπάρχει μια διαφορετική αντιμετώπιση του θέματος. Συνωστισμός υπάρχει στις λιτανείες, στις παραλίες δεν υπήρξε; Παντού υπάρχουν συνωστισμοί. Καμία Αρχή δεν κοινοποίησε απόφαση στην Ιερά Σύνοδο για τις λιτανείες, εμείς την ακούσαμε από τα ΜΜΕ. Σεβόμαστε την αγωνία των ανθρώπων αλλά ας μην νομίζουν κάποιοι ότι εμείς δεν ενδιαφερόμαστε για την υγεία των ανθρώπων».
«Κατά την κρίση κάθε Ποιμενάρχη, θα αποφασίσει αν θα γίνουν οι λιτανείες. Να προσθέσω και κάτι άλλο… Δεν μπορεί η έννοια μιας λιτανείας να ταυτίζεται με τη διαδικασία κλεισίματος ενός μπαρ ή όταν λέμε σταματούν τα πανηγύρια, ποια πανηγύρια; Η προσευχή μέσα σε μια εκκλησία είναι πανηγύρι». Ο εκπρόσωπος Τύπου της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε και στα κρούσματα σε γάμους λέγοντας ότι αυτά δεν εντοπίστηκαν μέσα στην εκκλησία, αλλά στα γλέντια που γίνονται απ’ έξω.
Η απάντηση της κυβέρνησης
Πάντως, την Τρίτη, ο Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση ήταν ξεκάθαρος διαμηνύοντας ότι η απόφαση θα τηρηθεί μέχρι κεραίας: «Η ΚΥΑ είναι ξεκάθαρη. Δεν επιτρέπεται καμία τέτοια διαδικασία για οποιοδήποτε θρησκευτικό δόγμα. Η συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος είναι εξαιρετική. Αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα, συνέπεια και σοβαρότητα το θέμα. Τηρούνται όλα τα μέτρα που χρειάζονται στις εκκλησίες, αυτή είναι η εικόνα που έχουμε».