Η Τζένη Μπαλατσινού, ως μητέρα 3 παιδιών – μάλιστα τα 2 κορίτσια – και διανύοντας ήδη την τέταρτη της εγκυμοσύνη, στο πρώτο της παιδί με τον Υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, αλλά και ως προσωπικότητα ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένη σε θέματα ισότητας των δύο φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών, τοποθετήθηκε για το πρόσφατο περιστατικό στο Big Brother μέσα από ένα εύστοχο κείμενο – άποψη στο jenny.gr.
H Τζένη αντέδρασε ανθρώπινα και ευαίσθητα, αλλά επί της ουσίας: “Κάθε γυναίκα, διαβάζοντας τις λέξεις που κανονικοποιούν τον βιασμό, νιώθει δυσφορία, ανακάτεμα και ανασφάλεια για το μέλλον και την κοινωνία” έγραψε μεταξύ άλλων.
Διάβασε ολόκληρο το κείμενο της Τζένης Μπαλατσινού για τα όσα έγιναν στο Big Brother:
Η ελευθερία έχει σαφέστατα όρια όταν δεν διέπεται από λογικά σκεπτόμενες πράξεις και λέξεις. Η υβριστική φρασεολογία, όσο κι αν θέλει κάποιος να την αποποινικοποιεί εν όψει ενός υποτιθέμενου ασυνείδητου αυθορμητισμού, τίθεται προς κριτική. Πόσω μάλλον, όταν εκτίθεται στη μικρή οθόνη, με θεατές- παιδιά και εφήβους που χτίζουν πρότυπα και αξίες, με θεατές- γυναίκες που έχουν βιαστεί, γυναίκες που παλεύουν για τα αυτονόητα και άνδρες που έχουν κρατήσει το χέρι κάποιας γυναίκας που έχει κακοποιηθεί.
Παρατηρώντας το reality του Big Brother να αναβιώνει είκοσι χρόνια μετά, οι τηλεοπτικές οθόνες σε ανύποπτο χρόνο πλημμύρισαν πριν λίγες ώρες από τέτοιες λέξεις, που μόνο θυμό, αηδία κι ένα σωρό αρνητικά συναισθήματα μπορεί να προκαλέσουν. Η “κανονικοποίηση του βιασμού” απειλεί προσπάθειες ετών κι αγώνες χρόνων και μάλιστα σε μία εύθραστη περίοδο που ο ψυχισμός όλων δοκιμάζεται.
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το Big Brother επέστρεψε στην ελληνική τηλεόραση, επαναφέροντας όπως φάνηκε, τις απαρχαιωμένες αντιλήψεις μιας άλλης εποχής… Μιας εποχής που δεν χωράει αμφιβολία, ότι έχει εμποτισμένες τις ιδέες ενός αδιόρατου σκοταδισμού μέσα σε λίγες μόνο λέξεις. Από το βράδυ της Κυριακής κυκλοφορεί ένα βίντεο που προκάλεσε την αντίδραση του κόσμου, καθώς κάθε γυναίκα ένιωσε να γίνεται δέκτης μιας λεκτικής και ηθικής κακοποίησης χωρίς προηγούμενο.
Κάθε γυναίκα, διαβάζοντας τις λέξεις που κανονικοποιούν τον βιασμό, νιώθει δυσφορία, ανακάτεμα και ανασφάλεια για το μέλλον και την κοινωνία. Η δήλωση, που υπάρχει πλέον παντού, ανήκει σε έναν Κρητικό, που ονομάζεται Αντώνης Αλεξανδρίδης. Σημασία όμως, δεν έχει τόσο το ποια είναι η ταυτότητα του ανθρώπου που έκανε τη δήλωση, όσο το γεγονός ότι αποτελεί τη βασική πεποίθηση ενός ατόμου εν έτει 2020, που καταγράφηκε on camera και εισχώρησε με μεγάλη ταχύτητα μέσα στα σπίτια μας, προσβάλλοντας όσο τίποτα άλλο το γυναικείο φύλο και την κατάκτηση των σημερινών του δικαιωμάτων.
Με τις πιο υβριστικές λέξεις που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει ένας άνδρας για να μειώσει μια γυναίκα, δημιουργήθηκε το νόημα ενός περιεχομένου, που αποτελεί το κακέκτυπο μιας υποκουλτούρας περασμένων δεκαετιών, που ήταν σε κρίση και τώρα θεωρητικά θα έπρεπε να αποτελεί παρελθόν.
Μιλώντας πλέον για μια απροκάλυπτη υποκουλτούρα, που έλαβε σάρκα και οστά μπροστά στους τηλεοπτικούς δέκτες, είναι σχεδόν τρομακτικό το γεγονός πως κάποιοι άνδρες μπορούν να σκέφτονται με τέτοια λογική, για τις γυναίκες στη ζωή τους, για τις μαμάδες τους που τους έφεραν στον κόσμο, για τις συζύγους τους, και όλες εκείνες τις γυναικείες φιγούρες που τους χάρισαν τον τίτλο και τον ρόλο του πατέρα. Η παραπάνω άποψη δεν αποτέλεσε απλά μια τοποθέτηση για λίγα παραπάνω νούμερα και τηλεθέαση, συμβολίζει κάτι πολύ περισσότερο και αν το συλλάβουμε στην πραγματική του διάσταση, είναι τουλάχιστον τρομακτικό.
Ο συγκεκριμένος άνδρας, πέρα από σεξιστικές απόψεις, μεταξύ των παραπάνω, και για τα κιλά των γυναικών, αναφερόμενος στις σεξουαλικές του προτιμήσεις, εξέφρασε και άλλες αντιλήψεις, που κρίνονται τουλάχιστον ρατσιστικές και ομοφοβικές. Από την αρχή του παιχνιδιού, ο ίδιος δήλωσε πως δεν θέλει να έχει πολλά- πολλά με τους ομοφυλόφιλους και πως το ίδιο ίσχυε και για μέσα στο σπίτι μέχρι λίγο πριν την αποχώρησή του. Οι απόψεις του 31χρονου παίκτη του Big Brother οδήγησαν στην απομάκρυνσή του ενώ η παραγωγή του ζήτησε να απολογηθεί για όσα είπε. Η απάντησή του θα λέγαμε πως επεδίωξε τη
Η αλήθεια είναι πως ανεξάρτητα από την απάντηση που έδωσε ο συγκεκριμένος άνδρας, η χρήση και μόνο της λέξης “βιασμός” στην αρχική του τοποθέτηση, επαναφέρει στο μυαλό μας το χρονικό της δίκης της υπόθεσης Τοπαλούδη και άλλες τόσες υποθέσεις, που έχουν χρωματιστεί με τη βαρύτητα αυτού του όρου. Η φράση που κανονικοποιεί τη βία, δεν επιδέχεται διαφορετικών ερμηνειών. Είναι ενιαία, αυτοτελής και ξεκάθαρη. Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία της θα ήταν παρερμήνευση, υποβαθμίζοντας την ανθρώπινη λογική..