Στην πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο θα βγούμε από το lockdown, αναφέρθηκε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας παράλληλα και την ανάγκη να πειστεί ο κόσμος να κάνει το εμβόλιο.
Από τα μέχρι στιγμής δεδομένα φαίνεται ότι το lockdown έχει αρχίσει να αποδίδει, είπε μιλώντας στο iefimerida, ο καθηγητής.
«Αυτό που έχει σημασία είναι ότι επιτέλους βλέπουμε μείωση των κρουσμάτων και σε κάποιες περιοχές ο αριθμός έχει σταθεροποιηθεί, ενώ τα τεστ που διενεργούνται είναι περίπου τα ίδια», σχολιάζει ο κ. Δερμιτζάκης και αναφέρεται στον μεγάλο αριθμό των νεκρών από την Covid-19, λέγοντας: «Είναι τραγικό το ότι έχουμε τόσους πολλούς νεκρούς και διασωληνωμένους, αλλά γι’ αυτό τον λόγο κάναμε το lockdown. Σε αυτή τη φάση που βρισκόμαστε, δύο ή τρεις εβδομάδες από τη λήψη του μέτρου, δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση οι θάνατοι να μειώνονταν. Όσοι κατέληξαν μολύνθηκαν με τον ιό 4 με 6 εβδομάδες νωρίτερα, την περίοδο δηλαδή πριν από το lockdown».
Ο καθηγητής Γενετικής είναι ξεκάθαρος όταν λέει ότι η έξοδος από το lockdown δεν μπορεί να γίνει σε συνθήκες Σεπτεμβρίου ή ακόμα και Οκτωβρίου, καθώς ο κίνδυνος για ένα νέο lockdown με δυσμενείς επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα θα είναι εξαιρετικά μεγάλος.
«Τα μέτρα που ελήφθησαν τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο ήταν πολύ χαλαρά μπροστά στον κίνδυνο που παραμόνευε. Για να βγούμε από το lockdown και να μπορέσουμε να διατηρήσουμε ό,τι πετύχαμε, εκτιμώ περί τα μέσα Δεκεμβρίου, θα πρέπει να πάρουμε αυστηρά μέτρα. Μάσκα παντού μέχρι την άνοιξη, περιορισμό της κυκλοφορίας το βράδυ για να μην υπάρχουν συνωστισμοί, συντεταγμένο άνοιγμα της εστίασης με μόνο καθήμενους κρατώντας τις αποστάσεις και επέκταση της τηλεργασίας στο μάξιμουμ. Για το τελευταίο πιστεύω ότι θα πρέπει να δοθούν φορολογικά κίνητρα και ελαφρύνσεις, ασφαλιστικά κίνητρα ώστε όλες οι εταιρείες να εφαρμόσουν απρόσκοπτα το μέτρο», τονίζει ο κ. Δερμιτζάκης.
Από εδώ και στο εξής στόχος της πολιτείας, σύμφωνα με τον καθηγητή στη Γενεύη, είναι να πείσει τους πολίτες -όχι να τους επιβάλει- να κάνουν το εμβόλιο. Όπως λέει χαρακτηριστικά: «Πρέπει να δοθεί έμφαση στο πώς θα κάνουμε το εμβόλιο. Σιγά-σιγά οι αβεβαιότητες που είχαμε, αν θα είναι ασφαλές, αν θα είναι αποτελεσματικό, αν θα εξασφαλίσουμε στη χώρα μας ικανό αριθμό εμβολίων, ξεκαθαρίζουν. Στην ουσία έχουμε τρία εμβόλια, τα οποία είναι ασφαλή και φαίνονται πολύ αποτελεσματικά και σύντομα πιστεύω θα έχουμε και περισσότερα. Το μεγάλο ζήτημα πλέον είναι πώς θα μπορέσουμε να πείσουμε τον πληθυσμό με επιχειρήματα να κάνει το εμβόλιο ώστε να προστατεύσει τον εαυτό του και να γυρίσουμε στην κανονικότητα».
Σύμφωνα με τον κ. Δερμιτζάκη, αν ένα σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού, της τάξης του 60%-70%, στην Ελλάδα και γενικότερα στην Ευρώπη κάνει το εμβόλιο, τότε ο ιός θα αποτελέσει παρελθόν. «Θα έχουμε τελειώσει με το υγειονομικό κομμάτι του ιού. Δεν θα μιλάμε για απειλή. Θα τον αντιμετωπίζουμε όπως και τη γρίπη», αναφέρει.
Παράλληλα, ο καθηγητής Γενετικής τάσσεται κατά των κυλιόμενων lockdowns, τα οποία θεωρεί καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο «το lockdown δεν μπορεί να αποτελεί εθνική στρατηγική».
«Τα lockdowns δηλώνουν την αδυναμία μας να συγκρατήσουμε τον ιό. Με αυτό τον τρόπο μπλοκάρουμε τον ιό, δηλώνουμε όμως μια ήττα. Η κοινωνία πρέπει να ανοίξει όσο πιο οριζόντια γίνεται, αλλά συντεταγμένα και με συγκεκριμένους όρους», καταλήγει.
Πηγή: iefimerida.gr