Το παλαιότερο μοναστηριακό μνημείο, ίσως όχι μόνο στην Αίγυπτο αλλά και παγκόσμια, έφεραν στο φως τα μέλη νορβηγο-γαλλικής αρχαιολογικής αποστολής στην Όαση της Μπαχαρέια.
Το μνημείο κατασκευάστηκε σταδιακά σε χρονικό διάστημα μεταξύ 3ου και 4ου αιώνα μ.Χ. 370 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Καΐρου.
Ήδη, έχουν ανασκάψει μία ερημική σκήτη, ένα ερημητήριο που κατασκευάστηκε σε πέντε χρονικές φάσεις, από το πρώτο μισό του τέταρτου αιώνα έως τον έβδομο αιώνα.
Στο κέντρο του χώρου, μία βραχώδης περιοχή, εντοπίστηκε εκκλησία και παρακείμενοι λειτουργικοί χώροι. Επίσης, στον ίδιο χώρο, ανακαλύφθηκαν δύο κελιά, μια τραπεζαρία-κουζίνα και μια αίθουσα και τέσσερα ακόμη δωμάτια, ένα εκ των οποίων ήταν εκκλησία.
Στις μετέπειτα κατασκευασμένες επεκτάσεις του χώρου, κατασκευάστηκαν συνολικά 19 δωμάτια και μία εκκλησία που ήταν συνδεδεμένη με δύο πέτρινες αίθουσες.
Οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τοιχογραφίες και στην εκκλησία, που είναι γραμμένες στα ελληνικά και αναφέρονται σε βιβλικά και πατερικά κείμενα, αλλά και τεμάχια πήλινων αγγείων με ελληνικές επιγραφές που αναφέρονταν στους μοναχούς, πιθανόν του πέμπτου ή έκτου αιώνα.