Ήταν η χώρα που αποφάσισε να ακολουθήσει έναν δικό της τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας και το αποτέλεσμα μάλλον δεν τη δικαίωσε!
Π λόγος για τη Σουηδία η οποία είναι πρώτη στις μολύνσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) που δημοσιεύθηκαν, παρότι ο αριθμός των θανάτων στη χώρα παραμένει συγκριτικά χαμηλός.
Η σκανδιναβική χώρα, η οποία εφάρμοσε μια λιγότερο αυστηρή στρατηγική κατά του ιού, καταγράφει ποσοστό επίπτωσης 577 κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους τις τελευταίες 14 ημέρες, σύμφωνα με την έκθεση του ECDC.
Η Σουηδία ξεπέρασε το συμβολικό όριο του ενός εκατομμυρίου καταγεγραμμένων κρουσμάτων στις αρχές Μαΐου και παρέμενε επί εβδομάδες στη δεύτερη θέση όσον αφορά τις νέες μολύνσεις, πίσω από την Κύπρο.
«Πολλές χώρες είχαν υψηλότερα ποσοστά από τα δικά μας σήμερα, επομένως μπορεί να θεωρηθεί ότι αυτό το φαινόμενο αντικατοπτρίζει μόνο μια καθυστερημένη αύξηση των κρουσμάτων στο πλαίσιο του τρίτου κύματος στη Σουηδία», εξήγησε ο επιδημιολόγος Άντερς Τένγκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο συνολικός απολογισμός από την αρχή της πανδημίας ανήλθε σήμερα σε 14.351 νεκρούς, θέτοντας τη Σουηδία στη μέση της κατάταξης στην Ευρώπη, αλλά σαφώς πάνω από τους σκανδιναβούς γείτονές της, όπως η Φινλανδία, η Νορβηγία και η Δανία.
Οι ευρωπαϊκές στατιστικές για τη θνησιμότητα δείχνουν επίσης ότι η Σουηδία είχε υπερθνησιμότητα μικρότερη του ευρωπαϊκού μέσου όρου το 2020.
Στην κρίση του κορωνοϊού, η Σουηδία ξεχώρισε με την απουσία καραντίνας και μια στρατηγική βασισμένη σε συστάσεις, παρά σε υποχρεωτικά μέτρα, και με πολύ περιορισμένη χρήση της μάσκας στους δημόσιους χώρους.